Трикратне здорожчання газу, яке очікуємо з 1 квітня, спричинить і підвищення цін на інші комунальні послуги: скажімо, гаряче водопостачання майже на 55%, централізоване опалення — на 73%. В середньому зростання тарифів на комуналку по Україні сягне 57—58%. Про це повідомила начальник управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Хоцянівська. І пояснила, що основні причини такого здорожчання — зростання вартості енергоносіїв, які у структурі тарифів становлять левову частку. У теплопостачанні до 60%, у водопостачанні до 30%.

 Комунальники скаржаться, що через низькі тарифи не можуть належно утримувати мережі. Чи зможуть тепер? Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«Вартість цих складових постійно зростає з незалежних від підприємств ЖКГ причин. Враховуючи зростання цін на енергоносії, на матеріально-технічні ресурси, зміну рівня мінімальної зарплати тощо — перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги та приведення їх до економічно обгрунтованого рівня є об’єктивною необхідністю», — зауважила Наталія Хоцянівська.

Тому споживачам доведеться вивертати гаманця. Але тепер більше платитимуть лише люди з високими статками і відповідною нерухомістю. А незаможним держава підставить плече у вигляді субсидій, порядок надання яких уже змінено і спрощено. Для цього в бюджеті нинішнього року закладено 24,4 мільярда гривень — майже в 4 рази більше, ніж торік. Як зауважив учора у Верховній Раді під час «Години запитань до уряду» міністр соцполітики Павло Розенко, з 1 квітня знімається низка обмежень, які раніше ставали бар’єром для отримання субсидій, окрім того, під час їх нарахування будуть враховуватись тільки «чисті доходи».

За словами Наталії Хоцянівської, ціни на комунальні послуги давно не переглядали, хоча економічні передумови для цього були. Отже, підприємства ЖКГ працювали собі у збиток (лише за минулий рік вони недоотримали 3 мільярди гривень), тому їх фінансово-економічний стан постійно погіршується, що й позначається на якості послуг. Однак чи поліпшиться ця якість після підвищення тарифів — не відомо, адже фахівці зауважують: тарифи й досі не встигають за собівартістю. Тариф на водопостачання і водовідведення, наприклад, покривається в середньому на 79%. Решту має відшкодувати субвенція з держбюджету. Та й споживачі за останні 10 років, за підрахунками фахівців, заборгували комунальникам аж 13 мільярдів гривень.

Тож, вочевидь, збільшиться й увага до платіжної дисципліни. Хоча нині загальний рівень оплати за послуги ЖКГ становить понад 92%, є люди, які не платять уже давно. Щоб стимулювати їхні розрахунки з комунальниками, Мінрегіон ініціював законопроект про запровадження пені на рівні 0,1% за кожен день прострочки оплати. «Це діяло б на неплатника більш психологічно, ніж економічно, та цей законопроект досі не ухвалили», — зауважила Наталія Хоцянівська. «Однак є Закон «Про виконавче провадження», згідно з яким можна звернути стягнення на кошти боржника, на будинок чи квартиру, насамперед на земельну ділянку. Потрібно перейти до жорсткіших заходів, щоб змусити боржника розраховуватись. А держава зробила багато кроків назустріч людям, яких потрібно захистити системою субсидій», — зауважила вона.

Отже, до підвищення тарифів залишилось 10 днів. Сподіватимемося, що всі компенсатори цього процесу пом’якшать удар по кишені споживача, а якість послуг стане такою, що не буде підстав нарікати на комунальників за високі ціни при низькій якості наданих ними послуг.

Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»