ГОСТРА ТЕМА 

У потягах провідники виганяють із вагонів батьків з малюками, якщо у дорослих немає оригіналів документів на синів і дочок
 

Уже другий тиждень поспіль більшість засобів масової інформації рясніють повідомленнями про те, як батьків із малими дітьми, що прямують залізницею на відпочинок або у справах, провідники намагаються висадити з потягів, інколи навіть серед чистого поля. Причина — тато чи мама не можуть пред’явити оригінал свідоцтва про народження своєї дитини, аби довести її вік.

Наприкінці червня одна з пасажирок потягу Харків—Херсон, яка їхала з півторарічним сином та трирічною дочкою, не змогла надати документи на дітей. А провідниця була невблаганна —до Херсона родина так і не доїхала. Жінка з дітьми змушена була вийти на одній із проміжних станцій, до якої за ними приїхав чоловік.

Сама ж провідниця виправдовувалася тим, що діяла виключно за інструкцією. А точніше за Витягом з правил перевезення пасажирів та багажу, який керівництво Укрзалізниці роздало працівникам лише кілька тижнів тому і наказало суворо його дотримуватися. Згідно з ним, батьки повинні мати при собі і показати на вимогу провідника саме оригінал, а не копію свідоцтв про народження дітей.
 

Схожий випадок стався і з пасажиркою іншого вагона цього ж потяга. У білетній касі її запевняли, що копії свідоцтва про народження дитини буде достатньо. Але в поїзді у неї почали вимагати оригінал. А коли дізналися, що його немає, також намагалися висадити, проте вона категорично відмовилася. А тому була змушена їхати всю дорогу у тамбурі з немовлям на руках.

Випадки дійсно кричущі. Хто ж тут насправді винний, а хто правий?

Коментуючи ситуацію на своїй Інтернет-сторінці у Фейсбуку, Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко нагадав, що відповідно до наказу Мінтрансу «Про затвердження Правил перевезення пасажирів, багажу та пошти залізничним транспортом України» зі змінами від 2008 року, пасажир, який перевозить дитину до 14 років, повинен мати документ, який підтверджує її вік, і надавати його контролюючим особам під час посадки в поїзд та на шляху прямування. Якщо вік дитини, що перевозиться без дитячого проїзного документа чи з ним, сумніву не викликає, перевірка документів, що підтверджує її вік, не здійснюється. Раніше цей документ запитували виключно для того, аби визначити, чи має дитина право на безкоштовний (до 6 років) або пільговий (після 6 років — за 50% вартості ) проїзд.

Без метрики до вагону — зась. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

У 2011 році речення «Якщо вік дитини, що перевозиться без дитячого проїзного документа чи за дитячим проїзним документом, сумніву не викликає, перевірка документів, що підтверджує її вік, не здійснюється» з наказу виключили. Тобто нині за будь-яких умов дорослий, який супроводжує дитину, повинен надати документ. До речі, йдеться про дорослого, але не обов’язково про члена сім’ї.

Були внесені і зміни, згідно з якими пасажир, який супроводжує дитину, повинен мати оригінал документа, який підтверджує вік дитини (не обов’язково, але як правило, це свідоцтво про народження) і надавати його особам, які контролюють, під час посадки в поїзд та на шляху прямування.

Проблема в тому, що мало хто з батьків взагалі має уявлення про необхідність возити із собою документи на дітей, адже широка роз’яснювальна кампанія не проводилася.

Юрій Павленко зауважив, що за цими ж правилами висадка пасажирів на проміжній станції за відсутності документів на дитину не передбачена. Тому й викликають обурення дії провідників. Перевіряти наявність усіх необхідних документів вони мали б разом із квитками. А якщо вже пустили пасажирів до вагона та дозволили поїздку, то потім під час руху вже не мають права її переривати.

Що ж до випадків, наведених вище, — нині на Укрзалізниці проводиться службове розслідування. 

«УК» звернувся за коментарем до Укрзалізниці. Проте у прес-службі нам повідомили, що це питання — у компетенції Головного пасажирського управління, координати якого надати відмовилися. Запропонували подати запит саме на прес-службу, який пообіцяли передати за належністю. На відповідь нам доведеться чекати щонайменше п’ять діб. У приймальні начальника цього управління свою компетентність щодо коментаря підтвердили, проте зауважили, що робити цього без дозволу від прес-служби не мають права.

Тож ми направили офіційний запит до прес-служби Укрзалізниці і чекаємо на відповідь. Сподіваємося, що вже за кілька днів зможемо розповісти батькам в усіх подробицях, які саме документи на дітей вони повинні возити з собою, коли і на чию вимогу їх надавати, а також чи справді мають право провідники висаджувати мам із малими дітьми посеред поля, чи це прояв їхнього свавілля.

Дивує те, що якщо зміни до законодавства були внесені ще у 2011 році, чому ж проблеми почали виникати тільки зараз? А ще — чому й досі не проведено широкої роз’яснювальної кампанії з цього питання? Адже тоді напевно можна було б уникнути кричущих прикрих випадків, коли батьки та їхні малолітні діти, прямуючи, приміром, на відпочинок, раптом опиняються у повній розгубленості посеред поля…