Більшість із нас уже звикла до того, що широкий спектр безкоштовних послуг для населення залишився у далекому минулому. Мовляв, за все треба платити чималі гроші. Цю поширену думку вчора спростував Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який особисто долучився до відкриття Першого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Ще тиждень тому ми повідомляли про цю урядову ініціативу. І ось вона стала реальністю. Відучора у всій Україні працюватимуть сто центрів безкоштовної правової допомоги. У них надаватимуть юридичні послуги, зокрема для малозабезпечених громадян, дітей-сиріт та їхніх опікунів, учасників АТО, сімей загиблих воїнів, ветеранів. На цей проект, розповів глава уряду, Кабінет Міністрів спрямував близько 300 мільйонів гривень.

За словами Арсенія Яценюка, донедавна в подібних центрах надавали правову допомогу лише в кримінальних справах. Та нині малозабезпечена чи та людина, яка має відповідну категорію, наприклад, учасник АТО може отримати юридичні послуги адвоката як у цивільних, так і в адміністративних справах. І так само особи, які раніше не підпадали під безоплатну допомогу, скажімо, свідки й потерпілі в кримінальних справах, також можуть отримати відповідну правову допомогу.

Пошуки справедливості слід починати саме в таких центрах. Фото з Урядового порталу

«Люди повинні мати право на захист, і це право повинна гарантувати держава. Держава фактично фінансує послуги адвокатів, які будуть судитися зокрема і з владою — центральною чи місцевою, органами державного управління», — цитує позицію Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Означені центри зможуть допомогти людям, які потребують справедливості в українських судах, у боротьбі проти свавілля, за свої права і справедливість, яка сьогодні повинна бути основною ідеєю нового українського суспільства.

«Людина повинна знати, що її гарантії не просто написані на папері, а й забезпечені через безоплатну правову допомогу, коли фахові адвокати і юристи допоможуть малозабезпеченій людині, яка раніше фактично не мала доступу до правосуддя, — наголосив Прем’єр, — захистити свої права чи то в суді, чи то в будь-яких інших державних органах».

Арсеній Яценюк також висловив вдячність уряду Канади, який долучився до цієї програми. За чотирирічним проектом «Доступна та якісна правова допомога в Україні» тамтешній уряд надав 9 мільйонів канадських доларів у вигляді додаткової допомоги. Тож не дивно, що у церемонії відкриття центру взяв участь Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук. Від Арсенія Яценюка він отримав привітання з Днем Канади, який відзначали саме вчора. Дипломат зазначив, що його країна вітає початок розгортання цього проекту в Україні.

А інтерактивну карту роботи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги буде розміщено на сайті Міністерства юстиції, запевнив очільник цього відомства Павло Петренко. «Ми розуміємо, що потенційними споживачами цих послуг можуть бути близько восьми мільйонів українців. І головне, щоб з перших днів роботи центрів була довіра до цієї системи, до роботи адвокатів», — резюмував урядовець.

У кожному регіоні працюватимуть від 3 до 7 центрів надання безоплатної правової допомоги. Понад 5000 адвокатів, добраних на відкритих конкурсах, надаватимуть консультації і захищатимуть громадян у судах за різноманітними цивільними й адміністративними справами.