Однією з головних подій робочого візиту Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка до США стала його зустріч з американським Президентом Бараком Обамою. Варто зазначити, що сам факт такої зустрічі є потужним дипломатичним сигналом світові, а головне — агресивно налаштованим щодо України силам: Сполучені Штати Америки повністю підтримують нашу державу й осторонь від можливої ескалації конфлікту з Росією не залишаться.

Річ у тім, що багаторічна практика протоколу Білого дому засвідчує, що зустрічі президентів США розписані по днях на кілька місяців наперед, а дипломатичні переговори зазвичай проводяться з рівними за статусом посадовцями — тобто з очільниками іноземних держав. Так, протягом каденції певного господаря Білого дому більшість лідерів іноземних країн можуть записати в актив лише протокольне рукостискання чи протокольне фото із Президентом США.

Винятки роблять тільки в екстрених ситуаціях, наприклад таких, що нині склалася в Україні. Тому ще раз повторимося, зустріч Барака Обами з Арсенієм Яценюком, який не є главою держави, — це серйозний дипломатичний сигнал. 

Водночас багато з тих, хто стежить за міжнародною політикою, відзначають, так би мовити, особистісний аспект зустрічі: мовляв, американському лідерові набагато приємніше спілкуватися з політиком, який досконало володіє англійською мовою, ніж з особою, для якої формулювання складнопідрядних речень рідною мовою вже є проблемою.  

Безпосереднє спілкування поглиблює взаєморозуміння. Фото УНIAН 

Ми не здамося

По завершенні зустрічі радіо «Свобода» повідомило, що під час розмови з Арсенієм Яценюком Барак Обама заявив, що  Сполученим Штатам Америки і світові доведеться змусити Росію дорого заплатити, якщо вона не змінить курсу щодо України. Американський Президент наголосив, що США із самого початку кризи вважають вторгнення Росії до Криму порушенням міжнародного права та міжнародних угод, учасницею яких є Росія, і порушенням територіальної цілісності та суверенітету України. При цьому Барак Обама заявив, що США підтримають Україну в збереженні її територіальної цілісності та суверенітету.

Докладніше про переговори журналістам розповів глава українського уряду, підкресливши, що відбулася відкрита дискусія, як подолати драматичний конфлікт, що відбувається в Україні. Насамперед ішлося про військове вторгнення на українську територію. «Україна бореться за свою свободу, незалежність і суверенність. І ми ніколи не здамося. Ми закликаємо Росію дотримуватися міжнародних зобов’язань, відвести свою армію до казарм та почати діалог — без автоматів, танків і армії, а з дипломатією та політичними механізмами. Від імені уряду України хочу заявити, що ми повністю готові та відкриті до переговорів із Російською Федерацією. Ми дотримуємося всіх міжнародних зобов’язань і як держава Україна виконаємо всі двосторонні та багатосторонні міжнародні договори», — підкреслив Прем’єр.

Говорячи про перспективи європейської інтеграції, Арсеній Яценюк заявив, що наступного тижня або протягом десяти днів Україна має підписати політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС. «Ми хочемо чітко зазначити, що Україна є і буде частиною Західного світу», — додав глава уряду.

У цьому контексті він наголосив, що російські партнери повинні усвідомити: наша держава готова створити новий тип відносин, де Україна — це частина ЄС, але й добрий друг та партнер Росії: «Усе залежить від того, чи Росія хоче таких переговорів і чи хоче бачити Україну як партнера або ж як підлеглого».

Прем’єр-міністр також підкреслив, що українська сторона високо цінує підтримку США та рішення надати 1 мільярд доларів для української економіки, нагадавши, що Україна відновила переговори з МВФ і уряд готовий до проведення реальних реформ.

«Ми усвідомлюємо, що це складні реформи, але вони необхідні для Української держави. Переконані, що в найближчому майбутньому уряд України буде готовий провести реальні зміни. Але для цього необхідно зупинити російську армію. І це головна передумова», — наголосив Арсеній Яценюк.

Дипломатією, а не зброєю

Уже під час виступу на Атлантичній Раді у Вашингтоні глава уряду заявив, що Західний світ відданий збереженню цілісності й незалежності України, а наша держава дуже цінує підтримку, надану американським народом, Президентом і урядом США народу України. Вкрай важливо і те, що позиція США повністю збігається із заявами ЄС, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Прем’єр-міністр підкреслив, що Україна переживає драматичні часи: «Те, що відбувається, було абсолютно непередбачувано для мене і неприйнятно для світу. Без жодних причин наш партнер у минулому — та я досі переконаний, що ця країна може стати партнером у майбутньому — почав вторгнення в Україну, суверенну й незалежну державу. Ми досі переконані, що цю військову кризу можна врегулювати дипломатією та політичними механізмами. Із плином часу шанси на це не такі великі, як, наприклад, минулого тижня. Але можливості є».

За словами Арсенія Яценюка, перший сценарій президента РФ Володимира Путіна — заволодіти Кримом у тій чи іншій формі. «Але він може піти далі. І в Росії є інший сценарій — як захопити всю Україну, зокрема українську столицю. Все залежить від його персональних цілей. Кілька років тому він (президент Путін. — Ред.) сказав, що найбільша катастрофа минулого сторіччя — це розпад Радянського Союзу. Я б сказав, що найбільшою катастрофою цього сторіччя було б відновлення Радянського Союзу», — переконаний глава уряду.

До слова, у Вашингтоні Арсеній Яценюк, поклавши вінок до Могили Невідомого солдата на Арлінгтонському національному кладовищі, вшанував пам’ять американців, полеглих за свободу і незалежність США.

У рамках візиту до Сполучених Штатів Америки передбачено зустрічі Прем’єр-міністра в Конгресі США, а також із керівництвом Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Крім того, глава уряду 13 березня виступив на засіданні Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку, про що докладніше розповімо у наступному номері.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»