ГРОШІ

Новий збір на житлову нерухомість однаковий для різних категорій громадян

4 квітня цього року народні депутати прийняли в першому читанні урядовий законопроект № 2405, яким передбачені чергові зміни до Податкового кодексу. Стосуються вони, зокрема, 265-ї статті «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».  

Як повідомила журналістам президент Ліги експертів України Світлана Бовсуновська, документ розширює перелік осіб, які звільняються від сплати цього податку. Так, нині пільга надається багатодітним та прийомним сім’ям. А в разі ухвалення закону не оподатковуватиметься житло сімей-опікунів та піклувальників дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також житло, яке є власністю таких дітей. Щоправда, за умови, якщо сім’я володіє одним об’єктом нерухомості. У другому читанні депутати планують також включити в цей перелік матерів-одиначок та інвалідів. 

Вона уточнила, за даними Кабміну, на кінець 2012 року у 50816 родинах опікунів і піклувальників виховувалися 63243 дитини. У 740 будинках сімейного типу мешкали 4933 дитини, 3856 прийомних сімей виховували 6818 дітей.

С. Бовсуновська, як і інші експерти, вважають цей законопроект гуманним і потрібним.

Але, за її словами, документ мо?жуть визнати незаконним. Адже приймали його в першому читанні, причому не у приміщенні Верховної Ради. Таких прецедентів у світі ще не було, наголошує вона. Та якщо він і стане згодом законом, то кардинально не змінить ситуацію.

Спроба зменшити напругу

Ініційовані нині Кабміном зміни до 265-ї статті, каже С. Бовсуновська, треба було вносити туди ще до прийняття кодексу, або принаймні до набуття чинності цієї статті. Але законодавець не прописав вчасно всіх категорій громадян, які матимуть пільги, що красномовно свідчить про рівень законотворчості в Україні.

 На думку віце-президента Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолія Топала, законопроект є спробою зменшити соціальну напругу. Адже в Податковому кодексі у частині оподаткування житлової нерухомості порушена базова норма будь-якого суспільства — норма соціальної справедливості. Тобто замість податку на розкіш і багатство діє податок на бідність.

Він навів такий приклад: маючи у власності на Хрещатику квартиру загальною площею 350 квадратних метрів, 119 з яких — житлова, та вартістю, що вимірюється мільйонами доларів, платити податок не треба. Бо оподатковуватимуться квар?тири та будинки, житлова площа яких перевищує 120 та 250 кв. м відповідно А пенсіонер, який володіє квартирою в районному центрі з житловою площею 50 кв. м і будиночком у селі (який ще колись перейшов йому у спадок) — з житловою площею 40 кв. м, зі своєї мізерної пенсії платити податок буде. Адже у його власності два об’єкти, незважаючи на те що жоден не дотягує до 120 кв. м.

При цьому, зауважив А. Топал, володіючи двома об’єктами нерухомості, пенсіонеру доведеться ще й відвідати районне податкове управління та, витративши власний час, повідомити інспекторам, за який об’єкт платитиме податок, а за який ні — тобто отримає пільгу. Очевидно, за принципом тієї самої соціальної справедливості він захоче платити податки з меншої площі.

У контактному центрі інформаційно-довідкового департаменту податкової служби на прохання «УК» спеціалісти уточнили, що в податковій інспекції за місцем знаходження об’єк?та нерухомості, на який платник хоче отримати пільгу, треба написати заяву про це у довільній формі або надіслати її поштою. Інакше пільга автоматично застосовуватиметься до об’єкта, де платник зареєстрований. Причому писати заяву потрібно буде кожного року. До речі, швидко («УК» перевірив) отримати відповідь на будь-яке запитання щодо оподаткування житла може кожен киянин, набравши на телефоні 454–16–13. Для жителів інших регіонів на сайті податкової служби вказано інший номер — 0–800–501–007 (безплатно зі стаціонарних телефонів).

Податок з вартості житла був би справедливішим, ніж з квадратури. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Триматимуться до останнього

За словами А. Топала, у парламент подавалися різні законопроекти, де замість житлової площі пропонується оподатковувати загальну або вартість нерухомості, де база оподаткування обчислюється з огляду на сумарну житлову площу об’єктів, прописується оцінка майна. Йдеться про те, що власник сам замовлятиме та оплачуватиме останню, а потім вартість цієї роботи відмінусують від суми податку. Але народні обранці законопроекти про податок з вартості майна не розглядають зовсім. Чинна ж норма оподаткування житла, на жаль, не враховує місце його розташування (місто, село) і вартість. А податок з останньої був би справедливішим, ніж з квадратури.

А за розподіл житлової та нежитлової площі люди при владі триматимуться до останнього, переконаний він. Адже сьогодні, наприклад, за будинок на 240 кв. м, розташований на кількох гектарах в елітному районі, податків платити не треба. Незважаючи на те, що на тих самих гектарах розташовані ще конюшні по 800 кв. м та приміщення для відпочинку на 900 квадратів.

Експерти радять

Деякі громадяни — власники квартир вже отримали повідомлення-платіжки від податкової, каже С. Бовсуновська. Хоча вони мали надсилатися з 15 квітня. І, за її словами, в деяких випадках сума податку розрахована не за житловою площею, а за загальною. Як констатує експерт, ця проблема вирішується просто — потрібно піти в інспекцію з документами, які підтверджують наявність житлової площі, меншої ніж 120 квадратів. І податківці видалять з комп’ютера інформацію щодо цього житла як такого, що не підлягає оподаткуванню. Тому вона радить обов’язково звіряти дані в повідомленні з документами на нерухомість. Якщо вони не збігаються — сміливо йти в податкову і доводити свою правоту.

Аналогічно в інтересах громадянина відвідати інспекцію, якщо повідомлення прийшло на весь об’єкт, а фізособа володіє лише частиною, що не підлягає оподаткуванню. На таке спілкування з податківцями, як і на вибір пільгового об’єкта, якщо у власності однієї особи їх кілька, людина має 60 днів. Саме протягом двох місяців з дня отримання повідомлення слід сплатити податок — 1 або 2,7% мінімальної зарплати за кожен квадратний метр, залежно від житлової площі.

Експерти припускають, що частина власників переоформлятиме нерухомість на дружин, дітей, щоб заощадити на податках. Але свідомі громадяни, серед них і С. Бовсуновська, податок платитимуть. Та вона переконана: ці кошти повинні мати чітке цільове використання. На жаль, сьогодні останнє не прописано, хоча податок і місцевий. Гроші мають іти виключно на ремонт місцевого житлового сектору (прибудинкові території, дахи, під’їзди, каналізації) і на вивезення сміття, як це робиться у розвинених країнах. Тобто там суспільство знає, за що платить, і контролює використання зібраних грошей. Тому й тамтешню якість умов проживання не порівняти з нашою.

Податок на житло мають платити всі, але він повинен бути соціально справедливим та цільовим, резюмує С. Бовсуновська. І додає, що в Росії такого збору досі немає. Там з 2006 року намагаються створити справедливу модель. А загалом є різні моделі, головне, щоб вони були комфортні для населення, тоді люди платять податки, а не ухиляються від них. Наприклад, у деяких європейських країнах основне місце проживання взагалі не оподатковується. Адже за власне житло, як, до речі, і в Україні, сплачуються комунальні послуги. Як варіант можна оподатковувати нерухомість, що здається в оренду. Але це вимагає ретельного підходу.

Експерти раніше надсилали лист Президенту України з проханням створити експертну раду з питань оподаткування нерухомості. Вони впевнені, що зможуть підказати, як створити справедливий механізм оподаткування. Тому знову пропонують свої послуги.