137 делегатів та гостей з 28 країн прибули до столиці, аби в Національному університеті імені Тараса Шевченка взяти участь у річних загальних зборах Світового конгресу українців (СКУ).

Перед учасниками зібрання з усними привітаннями виступили глава Української Православної Церкви Київського патріархату, Святійший Патріарх Філарет, глава Української Греко-Католицької Церкви, Блаженніший Патріарх Святослав (Шевчук), Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та інші представники владних структур та інституцій України.

За допомогою СКУ правда про нашу країну неодмінно здолає імперську брехню. Фото з Урядового порталу

Крім звітів про діяльність СКУ за минулий рік, програмою зборів передбачено обговорення майбутньої діяльності під час п’яти круглих столів: «Координація підтримки України», «Гуманітарні ініціативи СКУ в допомозі Україні», «Просування позитивного іміджу України», «Відзначення 50-ліття СКУ» та «Сприяння економічному розвитку України».

У день початку роботи з делегатами зборів та керівництвом СКУ зустрівся Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Сторони обговорили та узгодили порядок денний двосторонньої взаємодії, а також практичні заходи з її поглиблення. Учасники зустрічі домовилися про оновлення Меморандуму про співпрацю між Кабінетом Міністрів та Світовим конгресом українців, підписання якого відбудеться наприкінці вересня.

Прем’єр-міністр подякував представникам Світового Конгресу Українців за підтримку України, масштабну гуманітарну допомогу: «Ваша роль, роль зборів Світового конгресу українців, дуже важлива. У найважчі і тяжкі хвилини ви завжди поруч, намагаєтеся підтримувати і допомагати, консолідувати весь світ навколо нашої країни».

Глава уряду чітко висловився за поглиблення практичної співпраці. Так, Прем’єр підтримав ініціативу стосовно оновлення чинного Меморандуму про співпрацю між Кабінетом Міністрів та Світовим конгресом українців.

«Головне, щоб ми разом рухалися далі. Я б дуже хотів, щоб наступні 25 років нашої незалежності були успішними, але підвалини цього успіху ми закладаємо саме тепер, і робитимемо це спільно», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Володимира Гройсмана.

Серед  пріоритетів уряду, озвучених гостям Прем’єр-міністром, чільну увагу приділено розвиткові національної економіки. За словами Володимира Гройсмана, українська продукція має виходити на нові ринки збуту. У цьому контексті він запросив представників Світового конгресу українців до співпраці зокрема з торговельними представництвами нашої держави за кордоном, робота яких нині активно відновлюється.

Серед важливих напрямків консолідації спільних зусиль глава уряду виокремив питання культури, висловившись за створення і розбудову осередків та центрів національної культури у різних країнах, де є наша діаспора. Саме в цьому контексті сторони обговорили проблемні питання підтримки іміджу України за кордоном та протидії поширюваній з півночі та сходу дезінформації.

А напередодні річних зборів (вони тривають до 27 серпня), саме в День Незалежності, Міністерство інформаційної політики та Світовий конгрес українців підписали Меморандум про співпрацю. Очільник відомства Юрій Стець зауважив з цього приводу: «Символічним є те, що в День Незалежності України ми підписуємо цей документ. Я впевнений, що наші спільні дії допоможуть українцям у світі бути набагато поінформованішими про їхню Батьківщину, зокрема завдяки створеному нами державному телеканалу іномовлення UATV».

За словами Президента Світового конгресу українців Євгена Чолія, 20-мільйонна українська діаспора на чолі з СКУ активно сприятиме поширенню в світі правди про Україну, долаючи тим самим брудну російську дезінформацію. «Ми будемо поширювати інформацію про громадське життя української діаспори, про її зусилля на підтримку України», — додав Президент СКУ.

У меморандумі, повідомляє прес-служба Міністерства інформаційної політики, передбачено співпрацю між сторонами в напрямку створення позитивного іміджу України в світі, розвитку свободи слова, інформування української та світової громадськості про головні питання внутрішньої та зовнішньої політики України, створення ефективних механізмів поширення суспільно важливої інформації та підвищення обізнаності громадян в Україні та світі.

Власне СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад двох десятків мільйонів українців. Інституція має мережу організацій та зв’язків з українцями у півсотні країн, повідомляє УНІАН. Заснований  1967 року, СКУ в 2003 році було визнано Економічною та соціальною радою Організації Об’єднаних Націй як неурядову організацію зі спеціальним консультативним статусом.