Як кажуть, старість — не радість. Та вдвічі сумніше, коли через хворобу людина не має можливості навіть залишити свої чотири стіни, щоб самостійно сходити до магазину, аптеки або й просто прогулятися сонячним днем.

Тим, у кого хворі ноги або є захворювання опорно-рухового апарату, розв’язанням проблеми могла б стати купівля інвалідного візка. Але не кожен пенсіонер, навіть якщо йому допомагають діти, може собі це дозволити. Та й процедура не з простих, а оббивати пороги різних організацій цим людям украй важко.

Такий візок — перепустка для літньої або хворої людини у світ спілкування. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

І саме тому до Дня ветерана та з нагоди Міжнародного для людей похилого віку у Броварах на Київщині представники міської обласної державної адміністрації вручили 79 таких візків тим, хто їх потребує, жителям десяти районів та міст області. Ще 118 передадуть до інших районів області протягом місяця. Ці люди отримають можливість вийти за межі власних чотирьох стін.

— Станом на вересень 2014 року в області проживає 560 тисяч пенсіонерів та майже 90 тисяч інвалідів, з яких 10 925 — з ураженням опорно-рухового апарату: 4179 — пересуваються на інвалідних візках самостійно, 4247 — за допомогою сторонніх осіб та 2499 — прикуті до ліжка. Майже всі вони потребують спеціального забезпечення засобами реабілітації — візками, палицями, милицями, ходунками та ін. Так, потреба на 2014 рік — 870 візків та 16 444 одиниці протезно-ортопедичних, технічних та інших засобів реабілітації. А забезпечено нині візками лише 361 особу та 11 960 людей — іншими засобами реабілітації, — поінформував заступник голови Київської обласної державної адміністрації Дмитро Христюк.

Економічна ситуація нині складна, а тому не всі ці люди можуть вчасно отримати візок. Завдяки підтримці Міжнародного благодійного фонду «Українські реформи» у забезпеченні інвалідів — мешканців Київщини засобами пересування, ще у 2012 році їх отримали понад 200 людей з обмеженими фізичними можливостями. Дмитро Христюк також повідомив, що протягом останніх років візки виготовляли за індивідуальним замовленням громадян та купували за рахунок коштів обласного бюджету.

Отже, 79 візків передано тим, хто їх потребує, — жителям десяти районів та міст області (Броварського, Бориспільського, Бородянського, Іванківського, Макарівського, Обухівського районів, міст Броварів, Бучі, Василькова, Фастова). А найближчим часом їх також отримають люди з особливими потребами у Володарському, Рокитнянському, Переяслав-Хмельницькому, Обухівському, Яготинському, Сквирському, Богуславському, Тетіївському, Ставищанському та Макарівському районах області, а також містах Ржищів, Березань і Переяслав-Хмельницький.

Любов ДМИТРЕНКО
для «Урядового кур’єра»