СПІВПРАЦЯ

Вітчизняну  асоціацію прийняли до Ради європейських муніципалітетів і регіонів

Коли ми заздримо добробуту  багатьох країн нашого континенту, то часто не замислюємося, що важливою першопричиною злагодженого заможного життя європейців є  досконале управління не лише на центральному рівні, а передусім на місцевому, найближчому і найефективнішому для мільйонів громадян.

Це право  широкого загалу людей на участь в управлінні державними справами є одним із найголовніших демократичних принципів.  До речі, воно проголошується та захищається Європейською хартією місцевого самоврядування, ухваленою Радою Європи й імплементованою до національного законодавства всіх її членів, зокрема  України.

На засадах утвердження думки, що право на самоврядування може здійснюватися саме на місцевому рівні, що лише існування місцевої влади, наділеної реальними функціями, здатне забезпечити ефективне і близьке до громадян управління,  а принцип децентралізації — це наріжний камінь континентальної демократії, функціонує одна з найбільших і найповажніших інституцій місцевих та регіональних влад — Рада європейських муніципалітетів і регіонів (CEMR).

У четвер у паризькій штаб-квартирі CЕMR  президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов презентував колегам вітчизняну асоціацію та ознайомив учасників зібрання з формами її міжнародної співпраці.

Зазначимо, що згадана українська асоціація вже не перший рік плідно співпрацює з європейцями, зокрема в рамках Конференції місцевих і регіональних влад «Східного партнерства», входить до мережі асоціації місцевих влад Південно-Східної Європи тощо. А в Палаті регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи ця асоціація представлена шістьма делегатами.

Відтепер  представники областей та районів України  стали повноважними членами CEMR — рішення про це було ухвалено на засіданні Ради європейських муніципалітетів та регіонів 31 січня 2013 року. Відповідно до цього рішення наша національна асоціація має делегувати визначену кількість представників до Асамблеї делегатів, залежно від населення країни і відповідно до свого статуту.

ПРЯМА МОВА

Сергій ЧЕРНОВ,
президент Української
асоціації районних та обласних рад:

— Партнерство з найбільшою, однією з найстаріших європейських інституцій місцевих влад ( ред. — цьогоріч CEMR  виповнюється  62 роки)  для нас і важливе, і відповідальне. У її згуртованих лавах глибше вивчатимемо  досвід успішних європейських країн, їхніх муніципалітетів та органів регіонального управління у розв’язанні  гострих проблем місцевого життя. Також обмінюватимемося кращими власними практиками, проводитимемо спільні заходи — конференції, семінари, консультації експертів. Актуальними для вітчизняних муніципалів залишаються популяризація на наших теренах європейського досвіду доброго врядування, залучення  якомога  більшої кількості громадян до процесів ухвалення рішень місцевою владою.

Зазначу, що нас у Парижі зустріли прихильно, виявили щиру зацікавленість у розвиткові місцевої демократії в Україні. Сподіваємося знайти підтримку і в такому важливому для наших місцевих рад питанні, як подальша імплементація в національне законодавство положень Європейської хартії місцевого самоврядування.