ЧЕРГИ

Працівники міграційної служби Луганщини не встигають обслуговувати громадян

 

У приміщенні Жовтневого районного відділу Державної міграційної служби у м. Луганську не проштовхнутися: черги в п’яти напрямках. Погляди людей такі колючі, що здається, ніби голки святкової ялинки  м’якші. Цей район найбільший в Україні за чисельністю населення: тут мешкає понад 300 тисяч чоловік. Донедавна ці люди зверталися у свої 19 районних ЖЕКів, до паспортистів, аби оформити прописку та виписку, як донині ще називають реєстрацію, отримати паспорт громадянина України. Відтепер усі ці життєві послуги — тільки через міграційну службу.

— Звідки такі ціни за бланки — по 20 гривень? Паспортистка сказала, що держмито становить лише 86 копійок! Треба йти скаржитися, тільки от до кого? — каже  дружина чоловікові, який уже відстояв чергу до стола під вивіскою ДП «Документ» та отримав квитанцію оплати за бланки.

Жінка ще не зрозуміла, що вартість бланка для оформлення «прописки-виписки» — ще не найбільша проблема. Значно складніше знайти найближче відділення банку, аби оплатити цю вартість бланка. Ще одна проблема для луганчан — заповнити той бланк українською мовою без помилок. Тим, хто збирається оформити паспорт для виїзду за кордон, потрібно бути готовим, що в держустанову доведеться ходити мало не як на роботу.

Загалом, за скромними підрахунками тих, з ким поруч я опинилася в черзі, — термін оформлення такого документа не менше 1,5 місяця.

Це підтвердив і перший заступник начальника управління Державної міграційної служби України в Луганській області Дмитро Горбунов.

— У зв’язку з реформуванням нашої служби обсяг обов’язків, покладених на наших працівників, дуже зріс, — коментує ситуацію Дмитро Михайлович. — На працівників нині лягло велике навантаження. У половині районів області населення обслуговує всього по три співробітники міграційної служби. Тобто на одного нашого працівника навантаження становить близько 15 тисяч жителів. Ми намагаємося зробити все, що від нас залежить, аби подолати черги. Для цього встановили чіткий графік прийому громадян, графік на сканування в ДІС. Але на всю нашу область, де 34 міських та районних центрів, усього 6 вузлів ДІС. Цього замало. Тож, наприклад, селянам Краснодонського та Станично-Луганського районів доводиться їхати на сканування до обласного центру.

Загалом протягом минулого року в Луганській області оформлено близько 54 тисяч паспортів громадянина України та понад 34, 5 тисячі паспортів для виїзду за кордон. І в цілому люди з розумінням ставляться як до терміну видачі документів, так і до неминучих клопотів.

До речі, монополії на друк бланків немає. Їх можна купити в кіосках преси, розташованих поблизу паспортних столів. Щодо ліквідації посад паспортистів у ЖЕКах та проблеми черг, пояснює Дмитро Горбунов, то чекають рішення Кабінету Міністрів: там розглядають проект збільшення чисельності штату працівників міграційної служби.