В Мінсоцполітики пропонують надавати дотації роботодавцям за працевлаштування жінок, які виходять із декретної відпустки. Оголошення від роботодавців, які шукають фахівця — лише представника сильної статі, на жаль, все ще не рідкість. Аби зрозуміти, що чоловікам легше зробити успішну кар’єру, достатньо лише подивитися, скільки жінок в Україні обіймають керівні посади в органах влади чи в бізнесі. Ця різниця більш ніж відчутна.

Дискримінація з жіночим обличчям

— Хоч як прикро, але безробіття в Україні здебільшого має жіноче обличчя, — зазначила міністр соціальної політики Наталія Королевська на круглому столі «Розвиток механізмів гарантування рівних прав жінок та чоловіків у сфері зайнятості». Сьогодні 55% усіх безробітних — це представниці прекрасної статі, більшість з яких — молоді мами, які почуваються незахищеними в соціально-трудовому плані. Це стосується й можливості знайти роботу після відпустки по догляду за дитиною, і розміру оплати праці та дискримінації при прийнятті на роботу, з якою жінки досить часто стикаються.

Проте в ситій Європі також не все так добре з гендерною рівністю.

— Ця проблема актуальна і для країн Європейського Союзу, — зазначає незалежний експерт Василь Костриця. — В базовому документі, який передував розробленню стратегії гендерної рівності Євросоюзу на 2010–2015 рік, наводяться такі дані: рівень зайнятості серед жінок — 60%, а відставання розриву в оплаті праці, за даними цього дослідження, становить12,1%, за іншими — 18%. Кількість жінок, які беруть участь у правлінні акціонерних товариств, — 16%.

У Державній службі зайнятості наводять сумну статистику по Україні.

— Рівень зайнятості серед жінок в Україні на 10% нижчий, ніж серед чоловіків. На жаль, ситуація має тенденцію до погіршення, — переконує голова Державної служби зайнятості Марина Лазебна. — Якщо в першому кварталі 2013 року чисельність зайнятих чоловіків зросла на 150 тисяч, то працюючих жінок стало менше на 106 тисяч. За січень-липень безробітних жінок на обліку було 556 тисяч, з яких 140 тисяч працевлаштовано.

Не всі роботодавці охоче беруть на роботу молодих мам. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Щоб не втратити навички

Твердження, що жінки — це більшість, яка існує на правах меншості, у нашій країні ще актуальне. Тому є нагальна потреба знайти й на практиці реалізувати механізми, які б дали можливість виправити цю ситуацію.

— На довгострокову перспективу в Мінсоцполітики напрацювали таку собі дорожню карту стосовно питань забезпечення рівних прав жінок і чоловіків, — зазначає Наталія Королевська. — Вже є два проекти стратегічних документів — Проект концепції соціальної політики України до 2023 року, окремий розділ якої присвячений гендерній нерівності. І другий — Державна програма забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок на період до 2016 року.

Деякі механізми не лише розроблені, а й реалізуються. З 1 липня цього року набрав чинності закон, який дає змогу зараховувати до страхового стажу час перебування жінок у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Було багато дискусій навколо цього питання, проте таке рішення надасть можливість кожній жінці, яка вийде на заслужений відпочинок, отримувати більшу пенсію. Цього, безумовно, недостатньо. Потрібно комплексно вирішувати питання. Для цього напрацьовано деякі інші інструменти.

— Перший блок стосується питання зайнятості молодих мам. Я сама двічі народжувала, тому дуже добре знаю, як важко повертатися з декретної відпустки і при цьому не втратити кваліфікацію, — розповідає Наталія Королевська. — Ми пропонуємо надавати молодим мамам можливість пройти безкоштовне навчання, перепідготовку або підвищення кваліфікації під час трирічної відпустки по догляду за дитиною. Адже, за оцінками експертів, за три роки професійної паузи людина втрачає до 70% своєї професійної кваліфікації. Під час стрімкого розвитку технологій лише постійне підвищення професійного рівня є запорукою конкурентних позицій на ринку праці. Друге — шляхом дотацій стимулювати роботодавців брати на роботу жінок, які виходять з декретної відпустки і не можуть знайти роботу за допомогою служби зайнятості.

Якщо жінка вийшла з декретної відпустки і протягом шести місяців разом із службою зайнятості не змогла знайти роботу, то, щоб компанія взяла таку жінку на роботу, потрібно її стимулювати, компенсуючи єдиний соціальний внесок і мінімальну зарплату. Звісно, подробиці цієї новації ще обговорюватимемо з фахівцями.

Також бажано надати матерям можливість, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною, дистанційно працювати. При цьому роботодавці також отримають додатковий стимул для працевлаштування таких жінок.

Варто посилити відповідальність роботодавців, які декларують, що шукають чи приймають на роботу лише чоловіків.

— Коли ми проглядаємо оголошення про вакансії, де пишуть, що потрібна жінка до 35 років або взагалі лише чоловіки, то хіба ж це по-людськи? — запитує Наталія Королевська. — Хіба жінка після 35 років вже не може працювати?! Я вважаю, це дуже дискримінаційна норма, потрібно починати карати за це роботодавців і посилити контроль.