Наші спортсмени вибороли вісім золотих, 14 срібних і 24 бронзові нагороди. Володарям золотих медалей держава заплатить 25 тисяч гривень, срібних — 20 тисяч, бронзових — 15.

Перемогла у командному заліку збірна Росії, друге місце — за збірною Азербайджану, третє виборола Велика Британія. До першої десятки країн-переможців Європейських ігор увійшли Німеччина, Франція, Італія, Білорусь, Нідерланди й Іспанія.

Ігри запам’яталися мультиспортивним форматом, який об’єднав спортсменів з олімпійських, неолімпійських та паралімпійських дисциплін. Фото з сайту noc-ukr.org

Щоб наздогнати світову континентальну моду, в грудні 2012 року на 41-й асамблеї Європейських олімпійських комітетів у Римі ухвалили рішення зорганізувати Європейські ігри. На проведення такої Олімпіади зголосився єдиний кандидат — Азербайджан. Роздувати програму не мали наміру. У  Баку атлети змагалися у двадцяти  видах спорту: шістнадцяти олімпійських і чотирьох неолімпійських. Хоч не всі види були представлені найсильнішими: дався взнаки  щільний графік передолімпійського року, та в 11 видах розігрували й  ліцензії на Ігри-2016.

Ольга Харлан поставила переможну крапку в золотій епопеїНегласне порівняння «Баку — це вам не Ріо-де-Жанейро» не раз напрошувалося за два з половиною тижні змагань. Утім, чи правильно обирати для таких стартів  саме передолімпійський рік, покаже час.

На думку президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки, 46 здобутих медалей — чудовий виступ. Крім того, маємо понад 30 четвертих та п’ятих  місць, що свідчить про високий потенціал наших атлетів. За підсумками Ігор з-поміж 50 держав-учасниць ми перебуваємо серед лідерів.

«Глибоко вдячний спортсменам, тренерам та спортивним фахівцям, завдяки яким на історичному форумі всієї Європи лунав гімн і підіймався український прапор. Наші спортсмени увійшли в історію, ставши володарями нагород перших Європейських ігор, вони прославили нашу країну», — наголосив Сергій Бубка.

Він зауважив, що успішний виступ українців на Європейських іграх став важливим етапом підготовки до ХХХІ Олімпіади 2016 року в Ріо-де-Жанейро. Триває кваліфікаційний відбір та виборювання ліцензій на Олімпійські ігри наступного року. Тому вкрай важливо  ефективно готуватися і вдало виступати на відбірних змаганнях.

Найбільше медалей наша збірна завоювала у змаганнях із боротьби: українські спортсмени здобули одну золоту, чотири срібні й три бронзові нагороди. Шість медалей виборола чоловіча збірна з дзюдо: золоту, срібну і чотири бронзові. Тим часом українські боксери вибороли п’ять медалей: срібну і чотири бронзові. Три «срібла» та «бронзу» здобули українські художні гімнастки.

По три медалі виборола українська збірна у спортивній гімнастиці, стрільбі з лука, плаванні та синхронному плаванні. По дві нагороди українці здобули у  стрибках у воду, велоспорті, фехтуванні та самбо. По одній медалі привезуть додому українські збірні з баскетболу, веслування та каное і настільного тенісу.

Яскраву мить подарувала Україні жіноча збірна з фехтування на шаблях, яка здобула восьме золото Ігор.  У Баку українки у фінальному протистоянні командних змагань у впертій боротьбі вирвали перемогу в італійок. Перед завершальним етапом синьо-жовті перебували у скрутному становищі, програючи  36:40. Усе вирішувалося у міні-поєдинку досвідченої Ольги Харлан і 19-річної Софії К’яральї. У цей відповідальний момент Ольга не підвела, вигравши сутичку 9:3. Тож загальний рахунок 45:43 — Україна здобула восьме «золото» на Європейських іграх!

Загалом Україну на турнірі представляли 243 спортсмени в 19 з 20 видів спорту.

Насамкінець пригадаємо всіх чемпіонів: Аліна Махиня (вільна боротьба), Віктор Рубан, Маркіян Івашко, Георгій Іваницький (стрільба з лука, чоловіча команда), Олег Верняєв (спортивна гімнастика, багатоборство та опорний стрибок), Андрій Хлопцов (плавання, 50 м, батерфляй), Андрій Ягодка (фехтування, шабля), Інна Черняк (дзюдо з вадами зору, 57 кг), Ольга Харлан, Олена Кравацька, Аліна Комащук, Ольга Жовнір (фехтування на шаблях, командна першість). 

ОФІЦІЙНО

З чемпіонами і  призерами І Європейських ігор та  їхніми тренерами зустрілися вчора Президент України Петро Порошенко і  Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Глава держави привітав українську команду з високими досягненнями. «Вся Україна в ці дні пишається вами», — сказав Петро Порошенко і наголосив, що перемоги, здобуті в Баку,  є  справжньою підтримкою українського народу, народу країни, що воює. Президент зазначив: у Стратегії реформ — 2020, де йдеться про гордість за країну, передбачено реформу спортивної галузі. «Вірю, що нам вдасться її здійснити, щоб вийти на кількісний показник  35 медалей на наступній літній Олімпіаді. Звісно, це непросто. Але нам допоможе європейський досвід розвитку державно-приватного партнерства, інформаційного суспільства, створення умов для наукових розробок та впровадження сучасних технологій у спорті», — заявив глава держави.

Президент повідомив, що найближчим часом за поданням профільного міністра буде переглянуто розмір призових за перемоги українських спортсменів. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв, що всі необхідні витрати на підготовку до Олімпійських ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро будуть профінансовані.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»