На початку липня відбудеться чергове засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду. Якщо керівництво країни доти встигне виконати рекомендаційні завдання, наша державна скарбниця поповниться 1,7 мільярда доларів, передбачених програмою співпраці з фондом. З огляду на це на засіданні уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав парламентську коаліцію вже наступного пленарного тижня ухвалити закони про підвищення незалежності Національного банку та про поліпшення фінансового стану НАК «Нафтогаз України».

Міністрам він доручив активізувати роботу з виконання плану лібералізації візового режиму й до вересня надати технічній місії ЄС відповіді на всі питання. Для працівників Кабінету Міністрів у календарі червоним кольором майорить і 13 липня — день, коли відбудеться українсько-американська інвестиційна конференція. До Вашингтона планують прибути понад 150 представників найвпливовіших західних компаній. Результативність конференції прямо залежатиме від слів та дій української сторони. Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус має організувати цю конференцію на належному рівні, голова Фонду державного майна Ігор Білоус презентує план прозорої приватизації кількох державних компаній та доведе фактажем, що правила інвестування та роботи в Україні змінено.

Про «найсильнішу» енергетичну компанію...

«Голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв повинен поінформувати американських підприємців про перспективи розвитку енерго?ефективності: як одна з найсильніших енергетичних компаній у Європі демонструватиме прогрес з енергоефективності», — додав Арсеній Яценюк.

Сім’ям загиблих у пожежі на нафтобазі «БРСМ-Нафта» у Васильківському районі Київської області Кабінет Міністрів надасть по 200 тисяч гривень і по 80 тисяч гривень — кожному потерпілому. Для ДСНС передбачено 47,7 мільйона гривень видатків. Триста співробітників цієї структури, які брали участь у гасінні пожежі, пройдуть курортно-санаторне лікування.

Також глава уряду заявив, що нафтобазу цього року перевіряли лише раз — 20 травня. «Внаслідок невиконання 64 заходів ми маємо одну з найбільших пожеж і 5 смертей. І тут питання як до тих, хто є власниками нафтобази, так і до тих, хто це контролює», — наголосив Арсеній Яценюк. Винних у пожежі він закликав притягнути до кримінальної відповідальності.

Міністрові екології та природних ресурсів Ігореві Шевченку він порадив відвідати місце пожежі й представити уряду план заходів з ліквідації екологічних наслідків.

До речі, голова ДСНС Микола Чечоткін запевнив Прем’єра, що рятувальники його відомства контролюють ситуацію на 100% території проблемної нафтобази, а осередків відкритого горіння на території бази немає.

Голова Служби безпеки Валентин Наливайченко поінформував присутніх, що цей об’єкт належав екс-міністрові енергетики та вугільної промисловості Едуардові Ставицькому.

Зі слів міністра внутрішніх справ Арсена Авакова стало зрозумілим, що тамтешні нафтопродукти переробляли й реалізовували без дозволів на введення в експлуатацію нафтосховища. У межах кримінального провадження, відкритого за фактом пожежі, вже затримано фактичного керівника нафтобази заступника директора ВАТ «Укртрансойл» Юрія Шквиру. Окрім того, затримано й чотирьох співробітників МВС, які за наказом екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка вивозили зі складів відомства автомати (408 автоматів АКСУ калібру 54,5) для бандформувань під час Євромайдану.

...та обстріли магістрального газопроводу

Під час засідання окремо йшлося про надзвичайну ситуацію поблизу Маріуполя. Анд?рій Коболєв розповів, що вчора вранці бойовики свідомо локальними обстрілами пошкодили магістральний газопровід Краматорськ — Донецьк, який живить Маріуполь, Бердянськ та інші міста й селища регіону. Внаслідок цього Маріуполь залишився без газу на кілька годин. «Тільки-но наші служби з дозволу військових підійдуть близько до місця аварії, ми спробуємо зробити все можливе, щоб відновити газопостачання», — сказав він, додавши, що для цього потрібно щонайбільше 48 годин.

Оператор газотранспортної системи «Укртрансгаз» для ремонту пошкодженого магістрального газопроводу поблизу населеного пункту Очеретине Донецької області вимушено на 1,5—2 дні зупинив газопостачання Волновахи, Маріуполя і Бердянська без шкоди для транзиту до Європи. Про це вже стало відомо зі слів голови прес-служби НАК «Нафтогаз України» Максима Білявського.

Насамкінець Прем’єр-міністр доручив міністрові закордонних справ Павлові Клімкіну повідомити західних партнерів, тристоронню контактну групу і ОБСЄ про порушення мінських угод Росією і надати вичерпні докази.

«Російські терористи навмисне підірвали газопровід, щоб припинити газопостачання Маріуполя та зупинити заводи, які працюють у місті», — резюмував Арсеній Яценюк.

До підбиття підсумків приєднався і Арсен Аваков, зазначивши, що бойовики навмисне обстрілювали саме той фрагмент газопроводу, де вони мали змогу вразити дві нитки, які живлять місто. «Сьогодні у Маріуполі ховають Бойка (колишнього голову Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Володимира Бойка), і ми розуміємо, що це не може бути випадковістю», — сказав він.