ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО НАДРУКОВАНОГО

Яких правил слід дотримуватися батькам,  аби подорожувати залізницею з малюками без проблем
 

«З речами і дітьми — на вихід!» — таку назву мав матеріал, уміщений на шпальтах «УК» № 119 від 7 липня 2012 року. В ньому ми розповідали, як мам і тат, які подорожували з малюками в потягах, намагалися висадити з вагонів, якщо вони не могли пред’явити на вимогу провідника оригінал свідоцтва про народження дитини. Чи мали залізничники на це право? Які саме документи на неповнолітніх повинні мати з собою дорослі? Оригінали чи копії? Що мають засвідчити ці документи? На той момент запитань було значно більше, ніж відповідей. Тож ми направили офіційний запит до Укрзалізниці. І нині отримали докладну відповідь.

— Подорожуючи залізницею, батьки або інші особи, що супроводжують дитину, повинні мати та на вимогу провідника пред’явити оригінал документа на неї, бажано — свідоцтво про народження. Але не обов’язково. Це також може бути паспорт батька або матері, де є запис про цю дитину. Підійде і посвідчення багатодітної родини або будь-який інший документ, який чітко доведе вік хлопчика чи дівчинки. Обов’язкова умова — саме оригінал, а не копія. Адже коли людина претендує на отримання пільг, у будь-якій установі вона має пред’явити саме оригінал документа, який надає їй таке право.

Навіть у метро пенсіонер має показати оригінал пенсійного посвідчення. Тож це не забаганка провідників, а юридична норма, — поінформувала Маргарита Людмирська, начальник відділу обслуговування пасажирів у поїздах Головного пасажирського управління Укрзалізниці.

Перевіряти всі потрібні документи провідники повинні перед посадкою пасажирів у потяг, а за необхідності — під час його руху. Якщо дорослий із дитиною вже сів у потяг, а потім виявилося, що в нього немає таких документів, провідник і поїзна бригада мають зреагувати на порушення та спробувати врегулювати це питання. Наприклад, запропонувати заплатити за дитину часткову чи повну вартість квитка. Якщо ж супроводжуючий відмовляється, маленький пасажир автоматично стає «зайцем» мимоволі, а отже порушником закону.

Аби в подальшому більшість батьків уникли таких проблем, з 5 липня 2012 року в кожному проїзному документі (квитку), незалежно від того, дитячий він чи дорослий, друкується інформація: «Пасажиру з дитиною до 14 років мати оригінал документа, що підтверджує її вік». Оголошення такого самого змісту розмістили у всіх квиткових касах на вокзалах України. А ще касири, оформлюючи дитячі проїзні документи, обов’язково звертають увагу батьків на те, які саме документи на дитину до цього квитка вони мають взяти із собою.

Дитина — є, а документ на неї?. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Регулюються всі ці питання Правилами перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, затвердженими наказом Міністерства транспорту та зв’язку 2006 року № 1196. А 2008-го до них було внесено зміни такого змісту: «Якщо вік дитини не викликає сумніву, перевірка документів, що підтверджує її вік, не здійснюється». Отже, умова щодо наявності оригіналу документа діяла завжди, але з 2008-го до липня 2011 року не пред’являти його могли, скажімо, батьки немовлят. Проте 22 липня 2011 року наказом Міністерства інфраструктури № 235 зміну від 2008 року з Правил вилучили.

Деякі батьки можуть зауважити: «Невже по дитині не видно, скільки їй років?» Але ж тільки ви точно знаєте дату народження своїх нащадків. А ось провіднику часто буває важко на око визначити, 5 чи вже 6, а також 14 чи 15 років неповнолітньому. А отже, щоб уникнути проблем з визначенням віку малечі, віднині документи потрібно мати на хлопчиків і дівчаток будь-якого віку.

Також нагадаємо татам і мамам, що згідно з Цивільним кодексом (ст.911) дитина до 6 років має право на безплатний проїзд у залізничному транспорті. Варто лише довести її вік оригіналом свідоцтва про народження або іншим документом. У такому разі права на окреме місце вона не має. З 6 до 14 років — дитина повинна мати дитячий проїзний документ, вартість якого становить 75% вартості повного квитка. Вік підлітка доводиться так само. За таким білетом неповнолітній має повне право на окреме місце.

З одним супроводжуючим безкоштовно може їхати тільки одна дитина до 6 років. На другу дитину такого самого віку вже слід придбати дитячий квиток. Або взяти із собою ще одного дорослого.