ПРЕЦЕДЕНТ

Двоє запоріжців довели в суді, що закордонні паспорти можна одержати, сплативши лише держмито

Днями Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд підтвердив право громадян України оформити закордонний паспорт за 170 гривень, тобто за оплату тільки державного мита, без решти всіляких платежів. Протягом лютого у цьому суді винесли два позитивних рішення у схожих справах за позовами жителів Запоріжжя.

Платні послуги законні, але необов’язкові

Один з них — Руслан Жиров — почав оформлення паспорта для виїзду за кордон ще у травні минулого року. Але, згадавши телевізійний сюжет про свавілля у паспортних столах,  платити щось зверху держмита відмовився і почав судитися із Запорізьким міським управлінням ГУ МВС України в Запорізькій області.

Чоловік вважає, що згідно із пунктом 10 постанови Кабінету Міністрів України № 231 від 31.03. 1995, решту платежів, які пропонують платити у паспортних столах, громадяни сплачувати не зобов’язані. Ці платні послуги хоч і законні, але або необов’язкові, або ніякого стосунку до оформлення закордонного паспорта не мають. Навіть за бланк документа платити не треба, бо він уже оплачений державою і належить не громадянам, а Україні. Достатньо подивитися у закордонний паспорт, де згідно із пунктом 17 постанови КМУ № 858 від 26.06.2007,  зверху на першій сторінці, паралельно довшому краю, міститься напис: «Паспорт є власністю України».  Підрозділи Державної міграційної служби (ДМС), якими і є паспортні столи, мають право надавати платні послуги (постанова КМУ №795 від 04.06.2007 ), але лише за письмовою заявою громадянина, яку він має писати особисто.

За словами Руслана Жирова, чиновники міграційної служби нав’язують людям послуги, оплата за які часто-густо іде, окрім бюджетних, на рахунки інших, в тому числі приватних, фірм.  Таким чином в Україні поза бюджетом опиняються мільйонні суми. Люди, звертаючись до державної структури, їй довіряють, а там цим користуються. Тим більше, що, як правило, документ для виїзду за кордон потрібен терміново і виїжджаючому нема коли шукати правди в інстанціях. Зазвичай у паспортних столах нервова обстановка, людей ганяють з кабінету в кабінет, квитанції ніхто не підписує, і все робиться для того, щоб громадян заплутати і не нести особистої відповідальності. Також, як правило, на стендах нема повної офіційної інформації з підписами і посиланнями на конкретні закони чи постанови.

 «Українців обдурюють усюди — на ринках, у магазині, на вулиці… Та коли обдурює державна установа, це вже виходить за будь-які межі. А найстрашніше те, що коли чиновники міграційної служби сприяють надходженню коштів на рахунки третіх фірм, — це корупція. І вони знають, що порушують закон», — обурюється Руслан Жиров.

Йдеться про право на вільне пересування

У різних містах України  (а буває — і в різних районах одного міста) загальна сума вартості оформлення закордонного паспорта чомусь відрізняється і варіюється у межах 500—600 гривень.  За словами голови секретаріату дніпропетровського осередку однієї з громадських молодіжних організацій Дар’ї Ткацевич (організація оголосила кампанію проти свавілля у паспортних столах і допомагає громадянам у цій справі), по Україні відбуваються переплати від 200 до 400 гривень — і це за той паспорт, що видають за 30 днів. Вона вважає, що співробітники міграційної служби вправно маніпулюють людьми, що там процвітає корупція, через різні компанії-присоски (типу ДП «Документ», ДП «Інформ-Ресурси» т. ін.) відмиваються мільйонні кошти, які йдуть незрозуміло куди.

 «Закордонний паспорт є документом, яким держава нам гарантує виконання ст.33 Конституції, де йдеться про право на вільне пересування, — пояснює Дар’я Ткацевич. — Паспорт друкується за державні кошти, у 170 гривень уже входить вартість його виготовлення. Крім того, беруть 87,15 гривні за невідомі послуги. Як нам одного разу пояснили — за цифрування фотографії, підпис і заповнення документів. Тобто за послуги, які ви можете замовити, але які не є обов’язковими. Також коли паспортисти пропонують заплатити за довідку про несудимість і говорять, що в іншому разі або  йдіть за нею самі, або паспорт будете дуже довго отримувати, —  це теж неправомірно, адже вони мають вільний і безплатний доступ до цієї довідки. Ми неодноразово зверталися з відповідними заявами до прокуратури, там нам відповідають, що порушень не знайшли».

Борці проти неправомірних дій паспортистів стверджують, що їхня відмова приймати у громадян фотокартки 3,5 х 4,5 сантиметра є нічим іншим, як примушенням до замовлення платних послуг і отримання оплати за ці послуги. Отже, вимога фотографуватися лише у підрозділі міграційної служби є також незаконною. Не мають права і вимагати при оформленні закордонного паспорта платити за страховку (ці гроші сплачуються взагалі приватній структурі). А пропозиція платити за якісь представницькі послуги від 100 до 200 гривень (у ДП «Документ», ДП «Інформ-Ресурси» або іншим фірмам) є здирництвом за вигадані послуги, не передбачені жодним нормативним документом.

Не платити зайві кошти можна тільки через суд?

Руслан Жиров та Дар’я Ткацевич пропонують громадськості виступити із відкритою заявою до міністра внутрішніх справ Захарченка і керівника Державної міграційної служби України (ДМСУ) Ковальчука, щоб вони звернули увагу на безлад в їхньому відомстві.  Адже кожен громадянин України не може отримувати закордонний паспорт через суд.

А всім, хто не хоче платити зайві гроші у паспортному столі, радять писати скаргу на ім’я його керівника або начальника райвідділу міліції. «Скоріш за все, отримаєте відмову. Домагайтеся, щоб вона була письмовою. Зі скаргою і відмовою йдіть у суд», — роз’яснює  Руслан Жиров.  У такій справі Запорізький окружний адміністративний суд йому відмовив. Натомість суд другої інстанції у Дніпропетровську виніс позитивне рішення на оформлення документа лише за 170 гривень, посилаючись на Закон України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», Декрет КМУ «Про державне мито», постанову КМУ № 231 від 31 березня 1995 року, Наказ МВС України №1603 від 21.12.2004 та Конституцію України.

    Зокрема, у схожому рішенні Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду  по справі колеги Руслана Жирова — Ігоря К. дії   Служби громадянства і реєстрації фізичних осіб Орджонікідзевського РВ ЗМУ ГУМВС України у Запорізькій області (правонаступником якої є Управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області) визнані неправомірними щодо відмови в оформленні паспорта громадянина України для тимчасових поїздок за кордон. Суд зобов’язав відповідача: «оформити паспорт громадянина України для тимчасових поїздок за кордон на підставі поданих позивачем документів та у відповідності до Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою КМУ №231 від 31.03.1995 р. (із змінами та доповненнями). Позов об∂рунтований тим, що відповідач неправомірно вимагає сплату додаткових сум за оформлення і видачу паспорта, які не передбачені вказаними Правилами» (виділено автором).

А тим часом, доки тривав суд, Руслан з дружиною не змогли виїхати за кордон у заплановану відпустку. Також вони витратили на судову тяжбу більше грошей, ніж брали за паспорт у міграційній службі. Та пану Жирову було важливіше довести свої законні права і створити прецедент. Утім, він ще, можливо, подасть новий позов — на компенсацію моральної шкоди.

«Шкода, що у нас немає прецедентного права, — каже чоловік. — Вважаю, що проблему можна розв’язати за активної участі ЗМІ, інформованості громадян, формування громадської думки. Позитивна практика говорить, що в судах таки можна знайти захист».

ОФІЦІЙНО

Микола КОВАЛЬЧУК,
голова Державної міграційної служби України:

Оформляючи нині паспорти, залежно від типу документа та обставин його оформлення громадяни сплачують державне мито, вартість адміністративних послуг та вартість бланка. В деяких випадках окремі або всі з перелічених платежів не справляються.

Відповідно до закону, вперше паспорт громадянина України видається безплатно. За обмін паспорта сплачується мито 3 гривні 40 копійок, за видачу нового замість втраченого чи пошкодженого — 17 гривень. Оформляючи паспорт для виїзду за кордон, громадянин повинен сплатити держмито — 170 гривень (на підставі Декрету Кабінету Міністрів України від 21. 01. 1993 р. № 7-93 «Про державне мито»), вартість послуг — 87,15 гривні (згідно з постановою КМУ від 4. 06. 2007 р. «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами МВС та ДМСУ і розміру плати за їх надання») та вартість бланка — 120 гривень (згідно з п.4  Порядку надання підрозділами МВС та ДМСУ платних послуг, затвердженого постановою КМУ від 26. 10. 2011 р. №1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМСУ платних послуг» та вартість. У разі термінового (протягом 10 днів) оформлення документа розміри цих платежів подвоюються.

Саме вимоги постанови №1098 не беруть до уваги згадані суди, що є неправомірним, адже ця постанова на сьогодні чинна і підлягає застосуванню в діяльності ДМСУ. Визнання незаконними дій суб’єкта владних повноважень у частині стягнення платежів, передбачених цим нормативно-правовим актом, свідчить про порушення норм матеріального права.

ДОВІДКА «УК»

Правила оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення (далі Правила) затверджені постановою КМУ від 31 березня 1995 року №231(з 20.11.2012 діє нова редакція Закону). Правилами (п.10) встановлено виключний та необхідний перелік документів, які громадянин зобов’язаний подати для процедури оформлення закордонного паспорта:

заява-анкета встановленого зразка; паспорт громадянина України чи свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років) (після прийняття документів повертається); копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, крім осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи; дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра; квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати.