Минулими вихідними на футбольних полях країни відбулися матчі 21-го туру чемпіонату України серед команд Прем’єр-ліги. «Дніпро» врешті зміг перервати семиматчеву серію без перемог проти «Зорі», а «Шахтар» втратив два очки під час зустрічі зі «Сталлю», подарувавши «Динамо» шанс наблизитися до чергового чемпіонства.  А ще у звітному турі автоматично нарахували три очки «Металістові» за матч із запорізьким «Металургом», який не відбувся через зняття з чемпіонату запорізької команди. Утім, харків’ян це навряд чи втішить. Команда Олександра Севідова нині вище зони вильоту, та наступного сезону може просто не заявитися через фінансові труднощі.  За словами президента української Прем’єр-ліги Володимира Генінсона, «Металіст», який і дотепер один із найпроблемніших клубів чемпіонату, має понад 25 мільйонів доларів боргу.

«Зараз наше головне завдання — не повторити шляху запорізького «Металурга». Працюємо для того, аби хоч якийсь футбол у Харкові залишився», — заявляв головний тренер команди після розгромної поразки від «Шахтаря» в попередньому турі.

Та якщо той матч наставник «гірників» Мірча Луческу розглядав як тренувальний перед поєдинком Ліги Європи з португальською «Брагою», то гру зі «Сталлю» жодним чином не назвеш легкою. Виснажений «Шахтар» знову втратив очки в Дніпропетровську. Після поразки від «Дніпра» цього разу «гірники» не зуміли переграти на «Метеорі» підопічних голландського фахівця Еріка ван дер Мера. При цьому команда  Мірчі Луческу двічі програвала під час зустрічі, а третій м’яч пропустила в доданий час.

«Звісно, я не задоволений результатом, не задоволений тим, як провели останні хвилини, — зазначив головний тренер «Шахтаря» на післяматчевій прес-конференції. — Потрібно було спокійно контролювати м’яч і гру. Замість цього метушилися — не очікував такого від команди. Досвідчені гравці розслабляються в кінці, і ми маємо голи у свої ворота. Отримали результат, який відсунув нас далі від титулу чемпіона України», — бідкався наставник донецької команди, якому вже з наступного сезону пророкують працевлаштування в іншому клубі. Фахівця хоче запросити і збірна Румунії, та навряд чи зможе платити гонорари, до яких той звик. А от центральний матч туру «Зоря» — «Дніпро»  повністю виправдав сподівання. Принциповий поєдинок суперників, які конкурують за «бронзу», видався таким, як і очікувалося: цікавим, бойовим,  емоційним.

У першому таймі підопічні Юрія Вернидуба були переконливішими в атаках, навіть попри прикру травму Петряка, який в єдиноборстві з Федецьким зламав ребро. Але забиті м’ячі вболівальники побачили лише після перерви. На 63-й хвилині Гордієнко після передачі Любеновіча не залишив шансів Лаштувці. За 12 хвилин «Дніпро» відігрався зусиллями Шахова, а насамкінець невдала спроба Сівакова перервати фланговий простріл Піко ознаменувалася автоголом. Тож тепер команду Мирона Маркевича відділяє від третього місця лише одне очко. Водночас і «Зоря», і «Дніпро» мають комфортний відрив від п’ятої позиції, а тому, певне, розіграють третє місце між собою. Шкода лише, що на єврокубкову перспективу дніпрян це не вплине, адже команда пропустить наступний сезон на міжнародній арені через дискваліфікацію.

Ганна РОМАШКО
 для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга-2015/2016 з футболу  21-й тур

Олімпік — Ворскла — 1:1
Чорноморець — Говерла — 1:0
Карпати — Олександрія — 2:2 
Сталь — Шахтар — 3:3
Динамо — Волинь — 3:0
Зоря — Дніпро — 1:2

Турнірне становище лідерів:

1. Динамо — 58; 
2. Шахтар — 53; 
3. Зоря — 41;
4. Дніпро — 40;
5. Ворскла — 33;
6. ФК «Олександрія» — 28;
7. Карпати — 23…