Недільний вечір Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк присвятив телебаченню. Він побував на провідних телеканалах України, де в підсумкових програмах новин відповів на запитання ведучих стосовно актуальних проблем у житті країни. 

Найнагальнішим питанням напередодні опалювального сезону є забезпечення газом та успішне проходження зимового періоду. «Говорити про те, що ми досягли домовленості, зарано. Домовленості — це тоді, коли стоять підписи «Газпрому» і «Нафтогазу», і коли пішов газ, — сказав Прем’єр-міністр, означивши свою позицію відверто та однозначно. — У мене немає жодної підстави вірити Путіну».

Шантаж — зброя слабких

Українська сторона подала за останні чотири місяці три позови проти Росії. Перший подано до Стокгольмського арбітражного суду для оскарження ціни на газ у 500 доларів, передбаченої  базовим контрактом, зобов’язати «Газпром» зменшити ціну і віддати Україні переплату 6 мільярдів доларів. Другим позовом українська сторона просить Стокгольмський арбітраж ухвалити тимчасове рішення, яким встановити на зимовий період тимчасову ціну та умови оплати за газ. Третій позов стосується транзиту. Україна не збирається дотувати російський «Газпром» і вимагає, щоб ціна на транзит була ринковою.

Окрім судового рішення, за словами глави уряду, є інший варіант: підписання тимчасової угоди. «Про це йшлося в Мілані, але поки що немає рішення. Я підтримую і судовий варіант, і тимчасову угоду. У рамках тимчасової угоди ми готові до ринкового підходу. Нам не треба подачок — є ринок, є ціна, і ми так, як платимо нашим європейським партнерам, готові платити й росіянам. Але не через шантаж», — наголосив Прем’єр.

Україна та ЄС напрацювали спільну позицію. Тож, якщо Україна буде мати можливість, то підпише угоду. Якщо ні, то Європа повинна допомогти збільшенням обсягу реверсу. Тобто весь необхідний газ можна купувати саме там.

Прем’єр нагадав, що півроку тому в українських газосховищах було 5 мільярдів кубометрів газу, а на сьогодні там уже 16,7 мільярда кубометрів, що є досить непоганим запасом міцності.

«Росія нам відрізала фактично постачання газу з 16 червня. І тому ми вперше за 23 роки переключили придбання газу з Росії на Європейський Союз. 60% газу, який ми купували раніше в Російської Федерації, нині ми закуповуємо у наших європейських партнерів», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова глави уряду. Аби країні безперешкодно перезимувати за стандартною схемою, потрібно ще 5 мільярдів кубометрів газу.

При цьому уряд готовий розпочати опалювальний сезон відповідно до законодавства, тобто коли середньодобова температура повітря протягом трьох діб падає нижче за +8 °С: «У нас повністю вистачає ресурсів, щоб включити батареї».

«Путін хоче заморозити нас. Путін заморозить таким чином Донецьк і Луганськ, бо в нас технічно не буде навіть змоги постачати туди газ. І він через цей шантаж, який існує в стінах Кремля, і через бажання повернути Україну до своєї сфери впливу, робитиме все для того, щоб відірвати нас від Європи. Не вийде, — підкреслив Арсеній Яценюк. — Вистоїмо, пройдемо зиму».

Попри ліміти на газ, батареї цієї зими холодними не будуть. Фото Володимира ЗAЇКИ

Сила в єдності

Розповів Арсеній Яценюк і про євроінтеграційні процеси, які тісно переплітаються з активними перетвореннями в державі. «Буде правильно, коли ми в коаліційній угоді напишемо тільки один пункт: виконання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. — Усе інше в нас готове — в парламенті є десятки законопроектів про зменшення кількості податків, про бюджетну децентралізацію, ухвалено закон про боротьбу з корупцією, про територіальні громади».

На необхідності підписання коаліційної угоди до моменту проведення виборів глава уряду наголошував ще два тижні тому. На його переконання, в коаліції «треба всіх об’єднувати, всіх, крім тих, які представляють колишню владу, — тих, які мають кадровий потенціал, можуть щось зробити». Бо лише гуртом, тільки спільно влада і громадяни зможуть врегулювати ситуацію.

«Якщо ми разом, якщо ми відповідальні, якщо будемо продовжувати реформи, які почав робити цей уряд, — 2015 рік пройдемо. Він буде непростим, але пройдемо. 2016 рік я бачу як рік зростання і росту реального позитивного іміджу України, — сказав Арсеній Яценюк. — 2016 рік стане роком впевненості, впевненості для країни в її майбутньому. Тільки за це треба боротися».

Питання безпеки  й гідності

Недоторканними мають бути й межі держави. Нині країна надолужує прогаяне, адже протягом понад 20 років незалежності жодна влада не спромоглася побудувати державний кордон. «Якщо держава не має власного кордону, вона не може себе захистити і не має взагалі ключових ознак територіальної цілісності й суверенітету», — переконаний Прем’єр-міністр.

Відсутність кордону — це, насамперед, неможливість безвізового режиму з Європейським Союзом, це незаконна міграція, це розвідувально-диверсійні групи, які легко перетинають кордон, якого просто немає. Це й торгівля зброєю, передавання радіоактивних матеріалів, легке пересування терористів, тобто це є небезпекою для держави.

Саме тому країна будуватиме кордон, контролюватиме свою територію. Адже це є питанням не просто кордону, а національної безпеки держави і гідності, резюмував Арсеній Яценюк. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»