За народними прикметами, якщо на Мокрини (1 серпня) сонячний день — багато сонячних днів буде у вересні, жовтні і навіть у листопаді. Щодо вересня, то мокринина прикмета (був погожий день) підтвердилася. За прогнозами   синоптиків сонячним буде і жовтень. Щоправда, погода буде прохолодною упродовж місяця. З кожним днем ознаки осені відчутніші. Природа і люди готуються до зими. Може, тому у жовтні здавна було мало релігійних свят, з якими народні синоптики пов’язували прогнози на наступні зиму, весну і літо. Знаковими для таких прогнозів старі люди вважають свята:  Ярини (1), Дениса (3), Сергія-Капустяника (8), Покрови Пресвятої Богородиці (14).

Свято Ярини у народі ще називають журавлиним днем. За давніми прикметами, від цього дня  бере початок масовий відліт пернатих у вирій. Якщо перший журавлиний  ключ ви побачите саме на Ярини,  то за два тижні, на Покрову, обов’язково приморозить. Якщо журавлі затримуються з відльотом, то й зима настане нескоро. Перші заморозки можуть з’явитися не раніше Артемового дня (2.11), а зима буде м’якою та нетривалою.

На Дениса слід спостерігати, звідкіля дме вітер. Якщо з півночі — до похолодання; південний — на тепло;  східний — утримається суха прохолодна погода; західний вітер — на холодні дощі. Якщо день видасться теплим, з ранковим туманом і павутинням на стернях — осінь буде погожою, а зима затримається в дорозі.

Білий лебідь — птах витривалий. Якщо не відлітає у теплі краї, знаходить водойму, що не замерзає, і зимує там. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Свято Сергія-Капустяника у моїй пам’яті з далекого дитинства. Це духмяні хліб і пироги, що їх випікала матуся в печі на капустяному листі (металеві дека були лише у багатих господарів). А  по обіді — шаткування білокачанної красуні, випарювання спеціальної діжки, в яку потім капусту,  перемішану з шаткованою морквою, закладали на зиму. Свіжа і засолена королева овочевих грядок, за словами  народних цілителів, лікарів-дієтологів, містить сім цілющих благ. «Капуста — друг від семи недуг», — підтверджує це народна приказка.

На Сергія починається, а з Мотрони (22.11) встановлюється стійка холодна погода. Якщо цього дня буде ранковий приморозок, то на Михайла (21.11) може випасти перший сніг. До наших днів збереглася така приказка: «Якщо на Сергія сніг глибокий — влітку буде урожай високий». З цього слід зробити висновок, що колись зима починалася раніше. У наші дні ранній сніг пророкує ранню і теплу весну. Якщо на Сергія утримається суха погода — наступне літо буде дощове.

Цього року на Покрову Пресвятої Богородиці відзначатимемо ще три календарні дати: День захисника України, День Українського козацтва і День УПА. За кожною із цих дат — героїчні сторінки з історії визвольної боротьби нашого народу за незалежність. Ось і  тепер зажерлива лапа конаючої імперії вп’ялася в кордони нашої держави. Але з кожним днем сили наших захисників міцнішають, а розчарування тих, хто у хворій ейфорії кричав «Крим наш!», настало дуже швидко. Особливо після фрази кремлівського прем’єра, кинутої  кримчанам: «Денег нет. Хорошего вам настроения!» Бачили очі, що купували? Їжте, хай вам повилазить.

Зі святами, дорогі наші оборонці! Хрещені шаблями, багнетами, «градами»,  ви — мужні, невмирущі, нездоланні в усі буремні часи. Слава героям, смерть ворогам!

Пресвята Богородиця — прадавній символ і оберіг України. Колись вона зійшла з небес до храму і, знявши з голови убір свій, покрила ним прихожан, благословляючи  їх на мир, добро, згоду і процвітання. Нехай збудеться це Боже Благословення.

Народні прикмети на Покрову такі: день з дощем — висока вологість до кінця осені; теплий і сонячний — осінь затяжна; листя з дуба і берези спаде  швидко — наступний рік буде щедрим на врожай, затримається після Покрови — зима буде суворою. Справдяться народні прикмети чи ні, а до зими слід готуватися завчасно. Недаремно народна мудрість повчає: «Запасай дрова до Покрови».

НАШ КАЛЕНДАР 

1 жовтня — Міжнародний день музики; Міжнародний день людей похилого віку

2 жовтня — День працівників освіти; Міжнародний день ненасилля

3 жовтня — Всесвітній день Хабітат (Міжнародний день житла)

4—10 жовтня — Всесвітній тиждень космосу

5 жовтня — Всесвітній день учителя

8 жовтня — День юриста

9 жовтня — День художника; День працівників санітарно-епідеміологічної служби; Всесвітній день пошти

10 жовтня — День працівників стандартизації та метрології; Міжнародний день боротьби за скасування смертної кари; Всесвітній день психічного здоров’я

10—16 жовтня — Європейський тиждень місцевої демократії

11 жовтня — Міжнародний день дівчаток

13 жовтня — Всесвітній день зору; Міжнародний день зменшення небезпеки лих

14 жовтня — День захисника України; День Українського козацтва; День УПА; Покрова Пресвятої Богородиці

15 жовтня — День працівників целюлозно-паперової  промисловості; Міжнародний день сільських жінок

16 жовтня — День працівників харчової промисловості

17 жовтня — Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності

20 жовтня — Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

24 жовтня — День Організації Об’єднаних Націй; Всесвітній день інформації про розвиток

24—30 жовтня — Тиждень роззброєння

25 жовтня —  Європейський день цивільного правосуддя

27 жовтня — Всесвітній день аудіовізуальної спадщини

28 жовтня — День визволення України від фашистських загарбників

30 жовтня — День автомобіліста і дорожника

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»