Верховна Рада має у стислі терміни розблокувати питання приватизації державних підприємств. Президент Петро Порошенко вважає, що законодавцям слід не лише визначитися з переліком, а й напрацювати конкретні механізми. «Наявність великої кількості державних підприємств — це чинник, який збільшує ризик корупції, фактор, де держава ніколи не була ефективним власником. Наголошую, що держава не повинна займатися бізнесом. Держава повинна збирати податки і ефективно управляти бюджетом, забезпечуючи найефективніше використання коштів платників податків», — одразу розставив акценти Президент.

Рецепти виходу з кризи

Слід скоротити кількість державних компаній. Більшість із близько 1800 працюючих держпідприємств внаслідок неефективного менеджменту завдають державі виключно збитків. Вони позбавлені можливості отримувати інвестиції, кредити, модернізувати основні засоби, що робить їх неконкурентоздатними. Вони, на думку Президента, не повинні бути гирями на ногах держави й платників податків.

Скажімо, в економічно розвинених країнах Організації економічного співробітництва та розвитку держава володіє десятками, а не тисячами компаній. «Надалі все у нас має приватизовуватися виключно відповідно до найкращих світових стандартів і практик, під пильним наглядом громадськості», — цитує слова Президента його прес-служба. А взірцем роботи він назвав приватизацію свого часу «Криворіжсталі» й проведення тендеру на розподіл 3G-частот мобільного зв’язку.

Неприйнятним вважає Президент і те, коли державні підприємства стають годівницями політичних партій, тож у майбутньому управління об’єктами державної власності має бути деполітизовано. Лише за умов якісного корпоративного управління, неможливості політичного втручання, розмежування функцій уряду як акціонера і регулятора та обмеження присутності держави в економіці такі компанії зможуть працювати ефективно, приносячи користь громадянам і державі. Захистити держкомпанії від політичного втручання можна за допомогою холдингової моделі управління.

Можуть, коли хочуть

У тому, що ухвалення законів про прозору приватизацію є першим і найкоротшим кроком для залучення іноземних інвесторів, переконаний і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Аби позбавити державні компанії політичного впливу, торік уряд розпочав процес, який триває і цього року, — формування незалежної конкурсної комісії і призначення нею керівників державних підприємств. Таким чином призначено голову правління компанії «Укрнафта», коли збори акціонерів обрали нового керівника з британським громадянством, а також — Укрзалізниці.

Уряд вирішив запровадити аудиторські звіти й аудиторську звітність по всіх державних компаніях. Аудит проводитимуть компанії «Великої четвірки», повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Фонд державного майна отримав доручення підготувати стратегію формування державних холдингів, аби повністю вивести з-під контролю міністрів управління об’єктами державної власності», — повідомив Арсеній Яценюк. Зараз визначається структура й кількість таких холдингів. Уряд, скажімо, сповідує інтерес галузевого підходу, де кожна галузь матиме відповідний профільний холдинг. Але процес відпрацювання найоптимальніших механізмів ще триває.

Мінекономрозвитку вже проаналізувало прибутковість і збитковість ста найбільших державних підприємств за 9 місяців року. Приміром, НАК «Нафтогаз України», Укрзалізниця, НАЕК «Енергоатом», Адміністрація морських торговельних портів, Одеський припортовий завод, торговельний порт «Южний», «Турбоатом», міжнародний аеропорт «Бориспіль», Укрінтеренерго на противагу минулорічній збитковості цьогоріч значно скоротили свої збитки, вийшли на нульовий баланс або навіть досягли певної прибутковості.

«Наша позиція полягає в наступному: ухвалення законів про приватизацію, продовження системи щодо обрання незалежних директорів і зміна відповідного законодавства, поширення проекту по НАК «Нафтогаз України» щодо незалежних директорів на інші державні компанії», — окреслив плани уряду Арсеній Яценюк.

Він також наголосив на необхідності створення державних холдингів і виведення з-під сфери управління міністрів об’єкти державної власності, обов’язкового аудиту міжнародних фірм всієї звітності найбільших українських компаній.

Крім того, Арсеній Яценюк підкреслив необхідність ухвалення рішення про ліквідацію 1600 суб’єктів підприємницької діяльності державної форми власності, які вже давно не функціональноздатні.