На передових позиціях 37-го Запорізького окремого мотопіхотного батальйону в селі Новоселівка на Донеччині побувала делегація земляків у складі козаків, волонтерів, представників органів влади. Центральною подією зустрічі стала урочиста церемонія посвяти в козаки, яку провів голова обласної координаційної ради козацтва Дмитро Сухінін. Міжнародний союз козаків «Запорозька Січ» поповнився 120 військовослужбовцями. З кожним із них про значення та ідейні засади козацького руху особисто говорив командир підрозділу Олександр Лобас.

Під зливою ворожих куль

«Життєві принципи українського козацтва, — зазначив він, — любов до Батьківщини, готовність віддати за неї життя, глибока віра і повага до свого роду — всі часи єднали українців. Нині, даючи відсіч російсько-терористичним агресорам, ми як ніхто інший почуваємося нащадками славних козацьких гетьманів та отаманів. Завдяки цьому бійці знаходять своє коріння.  

Під зливою ворожих куль, у постійній фізичній та моральній напрузі актуальне у всі часи шевченкове слово допомагає зрозуміти, за що воюємо, які цінності обстоюємо», — наголосив Дмитро Сухінін, вручаючи командирам підрозділів «Кобзарі».

Кращих бійців, зокрема двох вихідців із Грузії, відзначили козацькими нагородами.

Службу за здоров’я українських воїнів відслужив капелан 56-ї бригади ЗСУ Олександр Вівчар. Під його духовною опікою — кілька тисяч військовослужбовців, які звертаються з радощами і смутком, питають поради, хочуть зрозуміти, як адаптуватися до мирного життя. У поміч священикові — чи не єдина на всю лінію фронту автокапличка, створена зусиллями запорізької громадськості й бізнесу. Служитель церкви регулярно зустрічається та спілкується по скайпу із солдатами, допомагає провести релігійні ритуали,  надає першу медичну допомогу.

З особливою теплотою бійці зустріли виступ першого начальника штабу батальйону полковника Іллі Лапіна.  Після повернення додому він ні на мить не втрачає зв’язку з бойовими товаришами, допомагає демобілізованим отримувати документи, вирішувати соціально-побутові питання, оформлювати субсидії, звертатися по соціальні виплати тощо. Гості із Запоріжжя передали гуманітарний вантаж — свіжі овочі, печиво та мийні засоби, ознайомилися з умовами несення служби, побували у штабі, їдальні й казармах.  У подарунок учням Запорізької ЗОШ №87 солдати передали державний прапор України, який майорів на самій лінії фронту.

Керівники делегації обговорили з Олександром Лобасом необхідність активнішого залучення закріплених міст і районів до ремонту військової техніки батальйону, централізованого вирішення цього питання на засіданнях ради оборони області.

— Уся запорізька громада активно долучилася до виконання указу Президента щодо шефської допомоги українській армії, — коментує начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Запорізької ОДА Олександр Зубченко. — За нами закріплено 11 військових частин, особливе місце серед яких посідає 37-й батальйон, основа якого — добровольці, учасники Революції гідності та Самооборони. Завдяки їм було придушено спроби сепаратистів дестабілізувати ситуацію в Запоріжжі. З ініціативи керівників обласної виконавчої влади на честь бійців батальйону, які віддали життя за свободу та державний суверенітет України, буде перейменовано вулицю Шушенську в Дніпровському районі Запоріжжя.

Воїни долучаються до патріотичного виховання молоді Запорізького краю. Фото з сайту reporter-ua.com

Нащадки славних отаманів

Оперативний штаб обласної координаційної ради козацтва  підбив проміжні підсумки операцій «Дозор», «Перехоплення», «Козацький волонтер» і визначив основні напрями участі у роботі з національно-патріотичного виховання молоді, шефської допомоги військовим частинам, популяризації козацьких цінностей серед підростаючого покоління.

За даними Дмитра Сухініна, 4 червня на Хортиці буде започатковано нову традицію відзначення Дня переможних козацьких походів, присвяченого військовим здобуткам видатних гетьманів та отаманів у часи боротьби за свободу України.

До 25-річчя Незалежності України планують провести Другий міжнародний конгрес козацтва. Заступник голови Запорізької ОДА Зінаїда Бойко наголосила на важливості консолідації всіх патріотичних сил для збереження миру і стабільності в Запорізькому краї, подякувала активістам за значний внесок у зміцнення оборони області. Також вона зазначила про необхідність розширити присутність козацтва в інформаційному просторі.

Лицарським хрестом відзначено бійців батальйону спецпризначення «Січеслав», які завітали до своїх запорізьких побратимів. Історія військового підрозділу розпочиналась у нашому місті у квітні 2014 року. Першою бойовою операцією, якою керували учасник Майдану Олег Борщевич та доброволець Микола Вишневецький, став порятунок із російського оточення під Іловайськом понад 100 українських солдатів, серед яких 15 важкопоранених. Про свій бойовий шлях розповіли оборонець Авдіївки уродженець Москви Антон Осипов, бойовий офіцер Євген Хорошенко, водій Андрій Махно, який під найзапеклішими обстрілами, у спеку та мороз, точно за розкладом доставляв на передову харчі та боєприпаси.

Козацькими нагородами було відзначено начальника штабу 37-го окремого мотопіхотного батальйону у 2014—2015 роках Іллю Лапіна, який після демобілізації координує волонтерську допомогу своїй фронтовій родині, і головного режисера Запорізького обласного українського музично-драматичного театру ім. В. Г. Магара Євгена Головатюка, постановника блискучих вистав про Богдана Хмельницького, Івана Виговського та Івана Мазепу.

Дмитро Сухінін підкреслив важливість активізації просвітницької роботи, розширення першої козацької бібліотеки, посилення уваги до тренінгової підготовки та гуманітарної допомоги нашим захисникам на сході та кордоні з тимчасово окупованим Кримом.