Десять художників з Київщини, Тернопілля, Луганщини, Волині зібралися у християнській святині, щоб започаткувати сакральну колекцію Зарваниці. Про неї мріяв митрополит Андрей Шептицький, 150-річчя якого відзначаємо цього року. Кожен із митців подарує Марійському духовному центру дві картини, написані у чудотворному місці. Керівник та ініціатор пленеру художник Микола Шевчук, учасник Революції гідності, волонтер, добре знає потреби бійців АТО. Тож мистецький захід став ще й доброчинним.

Художник Михайло Кузів весь у творчій праці. Фото надані автором

Майже сто полотен його учасники виставлять у дзвіниці під час традиційної прощі в Зарваниці. Тож кожен охочий зможе купити собі якийсь витвір мистецтва. Вартість власних робіт визначатимуть самі художники, але Микола Шевчук запевняє, що ціни не будуть «захмарними, галерейними». Зароблені кошти витратять на придбання бронежилетів, берців, літньої форми одягу та на інші потреби українських воїнів.

Зарваниця, як зазначають митці, дуже надихає їх. Заслужений художник України Костянтин Могилевський понад півстоліття прожив у Луганську, тепер мешкає неподалік столиці, на Тернопіллі — вперше. Твердить, що у цьому місці не просто пише, а насолоджується роботою. Створив уже вісім картин.

Ще один заслужений художник з Тернополя Богдан Ткачик демонструє власний творчий доробок. На одному з полотен зобразив перебування Папи Римського Іоанна-Павла ІІ на київських Дніпрових кручах. Папа молиться до ікони Божої Матері Зарваницької.  Цей чудотворний образ разом з іконою Почаївської Матері Божої вінчає й інший твір пана Богдана. Між ними — свіча, яка горить як данина всім, хто боровся й бореться нині за волю і державну незалежність України.

Художник Микола Шевчук ось так осмислив ікону та собор Матері Божої Зарваницької. Фото надані автором

Собор Матері Божої Зарваницької, надбрамна церква Благовіщення, архітектурна композиція «Корона», капличка біля джерела, чотириярусна дзвіниця — ці та інші споруди учасники пленеру «переносять» на полотна. Художники не лише творили-писали картини в чудотворному місці, а й відвідували службу, сповідалися, тож на пленері запричастилися Зарваницею.