Глава уряду Микола Азаров провів із представниками великих промислових підприємств Харківської, Запорізької, Сумської та Кіровоградської областей телеміст «Українська промисловість: реалії та перспективи». У заході також взяли участь віце-прем’єр-міністри Юрій Бойко та Олександр Вілкул.

Прем’єр-міністр зазначив, що подолання негативних тенденцій у промисловому виробництві, які спостерігалися впродовж 2013 року, не можливе без відродження й подальшої інтенсифікації співпраці з Росією та залучення додаткових кредитних коштів на прийнятних для України умовах. Для більшості підприємств, представники яких узяли участь у телемості, це об’єктивна необхідність, адже від 40% до 90% їхнього експорту орієнтовано на ринки країн СНД. Тож обмеження українського експорту з боку РФ зумовило від’ємне сальдо 7 мільярдів доларів у двосторонній торгівлі за 9 місяців року. Загалом упродовж цього року товарообіг з Росією впав на 20%, з країнами СНД  і ЄС — на 10%.

Підтримка  на всіх  напрямках

У цій ситуації для України гостро необхідним стало вирішення питання нормалізації торговельно-економічних відносин із Росією та СНД. Першим і найважливішим кроком у цьому напрямку стали домовленості президентів України та Росії про надання кредиту, зниження ціни на газ, розвиток промислової кооперації. Також глави держав досягли домовленостей про забезпечення повноцінного функціонування зони вільної торгівлі між країнами СНД.

«Домовленості, яких вдалося досягти з Російською Федерацією, безумовно, відкривають нам дуже великі можливості для реалізації всіх наших планів», — підкреслив Микола Азаров. Так, українська промисловість має змогу ухвалити реалістичні виробничі програми на наступний рік, отримати гарантії завантаження виробництва та збереження робочих місць.

Вартість газу для промисловості знижуватиметься поквартально, щоб наприкінці наступного року вийти на 268,5 долара США за тисячу кубометрів. Це зумовлено тим, що Україна накопичила 17 мільярдів кубометрів, які закуповували за попередніми цінами. Крім того, Прем’єр заявив, що вартість електроенергії для електрометалургійних підприємств буде стабільною: «Меморандум із промисловими підприємствами уряд продовжив. Я підпишу відповідну постанову уряду. Це означає, що будуть ті ціни на електроенергію, які були».

Обговорено й системні кроки, що сприятимуть активізації економічного розвитку. Серед них: формування замовлень на внутрішньому ринку, насамперед для авіа- та машинобудування; відновлення високих темпів інфраструктурного будівництва для створення попиту на продукцію металургійної галузі; затвердження державних цільових науково-технічних програм розвитку авіабудування, літакобудування, автомобілебудування; залучення додаткових інвестицій через механізм лізингу; запровадження податкових стимулів, зокрема звільнення від оподаткування частини прибутку підприємств, що реінвестується у розвиток виробництва; забезпечення державної підтримки виробництва та експорту шляхом покращення умов кредитування виробників; урегулювання тендерних процедур; обмеження демпінгового імпорту та стимулювання внутрішнього попиту; започаткування нових форм державно-приватного партнерства.

Для посилення підтримки вітчизняних виробників глава уряду дав низку доручень. Зокрема віце-прем’єр Юрій Бойко отримав завдання розібратися з проблемою демпінгу на кабельну продукцію з боку Євросоюзу та Білорусі, вивчити пропозиції вітчизняних промисловців щодо можливості активізації автомобільного ринку, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Можу сказати найголовніше: будьте певні, що 2014 рік для нас буде роком розвитку, зокрема і внутрішнього ринку», — заявив Прем’єр, зауваживши, що не можна орієнтуватися лише на експорт в умовах, коли зовнішні ринки досить нестійкі.

Говорячи про можливість реформування бюджетної політики, глава уряду сказав, що ідею децентралізації бюджету не може бути впроваджено негайно. Це можливо лише у середньостроковій перспективі.

«Потрібно, щоб усі наші регіони були вирівняні з точки зору їхньої дохідної частини, а їхня промисловість була однаково розвиненою. В Україні є області-донори, які створюють основну частину ВВП і забезпечують основні доходи бюджету, і є області, які отримують дотації, що іноді сягають 70% потреб регіону. Тому завдання полягає в тому, щоб наші регіони вирівняти, підняти їх, і тоді з’явиться змога закріпити власні джерела доходів на їхній території і зробити їх самодостатніми, а до центру перераховувати лише те, що потрібно для загальнодержавних потреб», — підкреслив Прем’єр.

Розвиток автомобілебудування уряд вважає пріоритетом у 2014 році. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Асоціація — після  модернізації

Глава уряду висловився щодо перспектив підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: «Ми не ставимо зараз перед собою завдання перегляду угоди. Однак умови її реалізації, імплементації можуть лягти в основу наших переговорів».

Він укотре наголосив, що українська влада була змушена піти на призупинення підготовки до підписання угоди та створення зони вільної торгівлі з ЄС, оскільки це у процесі переговорів дасть змогу мінімізувати ризики для наших підприємств після підписання.

«Наша продукція повинна бути конкурентоспроможною на європейському ринку. Саме по собі усунення ввізних мит нічого не дасть, якщо наша продукція не матиме попиту, не відповідатиме технічним параметрам, за ціною не конкуруватиме із продукцією європейських країн. Тому наше завдання — модернізація основних фондів, упровадження новітніх технологій», — зазначив Прем’єр.

Він доручив віце-прем’єру Юрієві Бойку скоординувати відповідну роботу та підготувати для уряду пропозиції, на основі яких можна було б розпочати роботу з експертами Єврокомісії. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»