ПЕРШИЙ МЛИНЕЦЬ

Новий футбольний рік синьо-жовті розпочали з перемоги у спарингу  з Норвегією

Під час першої зустрічі нового керманича національної команди з журналістами один з молодих колег запитав, у який футбол гратимуть синьо-жовті — відверто захисний чи атакувальний на межі авантюри.

— Так званого авантюрного футболу сьогодні не існує, — відповів з усмішкою Михайло Фоменко. — Можливо, хтось так грає у другій лізі, та  й то навряд. Сучасний футбол запрограмований і добре організований: саме у цьому напрямку і працюватимемо.

Тим з уболівальників, кому пощастило на власні очі бачити, як свого часу надійно і напрочуд раціонально діяв на полі центральний захисник київського «Динамо» і збірної Союзу, неважко було уявити тактичну манеру нашої дружини. Саме таку гру ми й побачили в Севільї на «Стадіо Олімпіко». Максимальна надійність в обороні, де ніхто не звільняється від чорнової роботи з відбирання втраченого м’яча, та швидкі атаки за участю флангових захисників — такий вигляд мала візитівка української команди в дебютному для Фоменка матчі. 

Новий керманич трохи здивував стартовим складом, який почав контрольну зустріч із норвежцями. Особливо це стосується лінії захисту, де прогнозовано з’явився лише київський динамівець Євген Хачеріді. Компанію в центрі йому склав дніпропетровець Мандзюк, на флангах розташувалися Шевчук з «Шахтаря» та ще один підопічний Ханде Рамоса Федецький.

Ще одна несподіванка — відсутність Коноплянки, якого в півзахисті замінив Морозюк з донецького «Металурга». З капітанською пов’язкою партнерів вивів на поле єдиний легіонер — півзахисник мюнхенської «Баварії» Анатолій Тимощук, для якого цей поєдинок виявився 125-м у синьо-жовтій футболці.

Ставка на моторного і винахідливого Миколу Морозюка, якого до табору збірної востаннє викликали два роки тому під час міжнародного турніру на Кіпрі, спрацювала вже в першому таймі. Невисокий на зріст гравець «Металурга» виграв боротьбу на другому поверсі й ефектно відкрив рахунок забитим за збірну м’ячам.

Подвоїв перевагу Андрій Ярмоленко, який розіграв нехитру комбінацію з колишнім одноклубником Романом Зозулею. Лідер київського «Динамо» був помітною фігурою у товариському спарингу проти одного з найсильніших клубів російської Прем’єр-ліги — махачкалінського «Анжі». Підтвердив Андрій свій величезний потенціал і в збірній.

25-річний вихованець львівського футболу Микола Морозюк (№ 25) забив свій перший м’яч у складі збірної.
Фото с сайту ФФУ

Відзначу також дебют у складі головної команди країни ще одного киянина. 23-річний Андрій Богданов, який раніше захищав кольори молодіжної збірної України (27 ігор, 5 голів), здатен додати надійності нашій середній лінії. На звичному рівні зіграв Андрій П’ятов. Воротар донецького «Шахтаря» виправив помилку Мандзюка, якого іспанський арбітр не тільки покарав пенальті, а й вилучив з поля за фол останньої надії. Андрій парирував удар Ельюнуссі з одинадцятиметрової позначки.

Якби нашими суперниками у відбірній групі до чемпіонату світу—2014 були норвежці, українці не заперечували б. Із п’яти проведених матчів Анатолій Тимощук і його партнери перемогли в чотирьох, не пропустивши жодного м’яча.

ПРЯМА МОВА

Михайло ФОМЕНКО, 
головний тренер збірної України:

— Завдання перемогти будь-якою ціною перед хлопцями не стояло. Для мене головним було, щоб команда продемонструвала змістовну гру. Потрібно було познайомитися з гравцями, оцінити, хто на що здатен. На мою думку, позитивних моментів у діях нашої збірної значно більше, ніж негативних. Однак  працювати є над чим. У нас ще буде тренувальний збір напередодні березневого матчу з Польщею.

Андрій ЯРМОЛЕНКО,
півзахисник збірної України:

— Звичайно, приємно починати новий футбольний рік із перемоги. Це додасть нам упевненості в наступних офіційних іграх. Усі хлопці, які давно не бачилися, намагалися повністю віддаватися грі: моментами в нас виходили непогані комбінації.

ТАБЛО «УК»

Товариські матчі

Україна — Норвегія — 2:0
Голи: Морозюк (18), Ярмоленко (41)

Нідерланди — Італія — 1:1 
Голи: Ленс (33) — Верратті (90)

Англія — Бразилія — 2:1 
Голи: Руні (26), Лампард (60) — Фред (48)

Ірландія — Польща — 2:0 
Голи: 
Кларк (35), Хулахан (76)

Франція — Німеччина — 1:2
Голи:
Вальбуена (44) — Мюллер, Хедіра (74).

Греція — Швейцарія — 0:0

Ісландія — Росія — 0:2 
Голи:
Широков (43), Шатов (66)