Навесні нинішнього року підопічні Михайла Фоменка перебували в передінфарктному стані. Проваливши старт відбірного турніру до чемпіонату світу-2014, наші футболісти в своїй групі розташувалися позаду не тільки фаворитів — Англії, Чорногорії, Польщі. Анатолій Тимощук з партнерами поступалися навіть команді Молдови, яка в найкращі для себе часи не входила до першої сотні світового рейтингу ФІФА. Українська збірна випереджала тільки Сан-Марино…

Сенсаційна перемога синьо-жовтих у Варшаві над співгосподарями Євро-2012 перевернула все в групі H з ніг на голову. У п’яти офіційних зустрічах під керівництвом нового тренерського штабу наша національна дружина набрала 13 очок з п’ятнадцяти можливих. За два тури до закінчення кваліфікації Старого Світу ми видряпалися на друге місце, поступаючись лише одним очком команді Англії.

Перемога у Харкові проти збірної Польщі практично гарантує нашим хлопцям друге місце і право взяти участь у матчах плей-оф світової першості. Навіть нічийний результат може задовольнити господарів поля в тому разі, якщо у п’ятницю ввечері англійці в рідних стінах обіграють футболістів Чорногорії. Нагадаю, що за різницею забитих і пропущених м’ячів українці на сім пунктів поступаються британцям, але на вісім м’ячів випереджають чорногорців.

— Нам не потрібно зважати на те, як зіграє Англія з Чорногорією, — заявив в інтерв’ю офіційному сайту ФФУ півзахисник збірної Євген Коноплянка. — Треба  дбати про  свою гру. Спочатку додамо три очки в скарбничку збірної, а вже потім дізнаємося, який рахунок у паралельному матчі. Нехай суперник озирається  і слідкує за тим, як ми наступаємо фавориту на п’яти. Особисто я виходитиму  на цей матч як на останню гру у своїй кар’єрі. Віддам все своє здоров’я і всі сили для того, щоб команда здобула таку бажану перемогу.

Погоджується зі своїм ключовим гравцем і один з помічників головного тренера.

— У жовтні суперник готуватиметься до матчу з нами не так, як раніше, — переконаний Олександр Заваров. — Нині ті ж поляки оцінюють нас як реальних претендентів на вихід з групи. Тому поєдинок у Харкові кардинально відрізнятиметься від весняної зустрічі у Варшаві. Тим більше, час підрахунків залишився позаду. Тепер хлопцям не варто думати про суперників, а просто здобути шість очок в останніх двох матчах відбірного турніру. Всі наші підопічні наполегливо готуються і прекрасно розуміють: 11 жовтня вирішиться доля збірної. У нас немає іншого виходу, окрім як перемогти і Польщу, і Сан-Марино.

Анатолій Тимощук (у центрі): «Роби, як я» Фото УНIAН

Не варто сподіватися, що такий досвідчений і тонкий знавець тактичних хитрощів, як Михайло Фоменко з перших хвилин зустрічі почне тиснути суперника всією командою. Напевне, у стартовому складі господарів знову з’явиться лише один яскраво виражений форвард — дніпропетровець Роман Зозуля або кращий бомбардир української Прем’єр-ліги Марко Девіч. Цікаво, що нападник харківського  «Металіста» перевершує рекордний графік тогорічного переможця суперечки бомбардирів  Генріха Мхітаряна з донецького «Шахтаря». На рахунку Девіча зараз 13 забитих м’ячів в одинадцяти іграх. Загострити наші дії під час наступальних операцій повинен  капітан дніпропетровського клубу Руслан Ротань, який пропустив попередній поєдинок з англійцями через травму.

Додають оптимізму вітчизняним прихильникам шкіряного м’яча і прогнози. Відповідно до букмекерських котирувань, фаворитом українсько-польської битви є дружина Михайла Фоменка. На перемогу українців приймаються ставки з коефіцієнтом 1,75, на нічию — 3,60,  на перемогу поляків — 4,50.

— Нічийний результат у матчі проти лідера нашої групи — це швидше зароблене очко для нашої команди, ніж утрачені два, — наголосив місяць тому керманич нашої збірної. — З такою командою, як Англія не можна грати в авантюрний футбол. Сподіваємося, проти сьогоднішнього суперника Олег Гусєв та його партнери зіграють набагато агресивніше і зухваліше. Адже саме така гра дасть змогу українській команді вдруге в своїй історії зіграти у фінальному турнірі чемпіонату світу.

11 жовтня

Україна — Польща

Англія — Чорногорія

Молдова — Сан-Марино

15 жовтня

Сан-Марино — Україна

Англія — Польща

Чорногорія — Молдова