Після драматичної перемоги нашої збірної над Люксембургом більшість оглядачів і журналістів відзначали двох Андріїв: снайперські здібності лідера нашої збірної Ярмоленка та надійну гру на останньому рубежі оборони воротаря П’ятова. При цьому в тіні залишився той факт, що в складі аутсайдера групи  нам протистояв 17-річний форвард Мартінс, компанію якому склав ще один 19-річний гравець, а також двоє футболістів, яким виповнилося по 22 роки.

Збірна України на старті континентальної кваліфікації до Євро-2016 не використала жодного перспективного виконавця, молодшого за 23 роки. Тренерський штаб, як і у відборі до світової першості в Бразилії, робить ставку на ветеранів — 35-річного В’ячеслава Шевчука, 34-річного Едмара, 32-річного Олександра Кучера, 31-річного Олега Гусєва.

Шанс продемонструвати свої здібності молоді таланти синьо-жовтих отримали в спарингу з Литвою. Прекрасне враження залишив воротар «Дніпра» Денис Бойко. У другому таймі він тричі врятував команду від цілком реальної поразки, парирувавши удари Новіковаса, Станкявічуса та Черних. А ось гравцям луганської «Зорі» Пилипу Будківському, Віталієві Вернидубу, Андрієві Пилявському голосно заявити про себе не вдалося. Тому нульову нічию в останньому матчі української збірної в сезоні-2014 слід вважати цілковито закономірним результатом.

— Хочу подякувати тренеру, бо я три місяці взагалі не грав у стартовому складі, — зізнався після фінального свистка київський динамівець Роман Безус. — Нарешті мені дали шанс, я намагався відзначитися, але в завершальній стадії атак не пощастило. Раніше наша  команда в такому експериментальному складі не грала — бракувало зіграності.

— Ми отримали достатньо інформації про тих футболістів, яким була дана можливість себе проявити, — заявив у свою чергу наставник господарів Михайло Фоменко. —  Тренерський штаб не задоволений тим, що цей матч відбувся після офіційного поєдинку. Якби ми проводили такий спаринг перед зустріччю з Люксембургом, мотивація футболістів була б вищою. А так не всі хлопці проявили сьогодні свої найкращі якості.

Багато говорять про те, що збірна України в цьому відбірному циклі мало схожа на ту, яка грала в попередньому відборі. Це справді так. Пояснюється це просто. На шляху до бразильського мундіалю-2014 усі хлопці були живі-здорові, граючи в одному і тому самому складі. А нині у нас проблеми перед кожною грою. Стабільність у грі — це перш за все стабільність складу. Якщо цього немає, то важливий тільки результат, якого ми намагалися досягати.

Змагатися в швидкості з Євгеном Коноплянкою (праворуч) — справа невдячна. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

ТАБЛО «УК»

Товариські матчі

Україна — Литва — 0:0

Словаччина — Фінляндія — 2:1
Голи: Голошко (1), Гамшик (7) — Губочан (45, автогол)

Білорусь — Мексика — 3:2
Голи: Кісляк (50), Сігневич (55), Нехайчик (81) — Хіменес (47, 53)

Австрія — Бразилія — 1:2 
Голи: Драгович (75 пен.)  —  Луїз (64), Фірміно (83)

Іспанія — Німеччина — 0:1
Гол: Кроос (89)

Італія — Албанія — 1:0
Гол: Окака Чука (82)

Шотландія — Англія — 1:3 
Голи: Робертсон (83) —  Окслейд-Чемберлен (32),  Руні (47, 85)

Франція — Швеція — 1:0 
Гол: Варан (84)