—У зв’язку з настанням холодів уже понад місяць ми працюємо в посиленому режимі. Сьогодні в Україні досить непроста економічна ситуація. Завдання соціальної сфери за цих обставин я бачу саме в тому, щоб гарантувати максимальний ефективний захист найуразливішим категоріям громадян, які найбільше потребують допомоги. А тому нині головне наше завдання — забезпечити безперебійну роботу всієї соціальної сфери: щоб люди вчасно отримували державну допомогу, соціальні працівники не припиняли допомагати ветеранам, самотнім людям, інвалідам та родинам з дітьми, а соціальні заклади працювали без збоїв, — наголосила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час селекторної наради «Забезпечення ефективної роботи закладів та установ соціальної сфери».

Міністр зауважила, що нинішня підвищена температура в суспільстві у холоди нужденних не зігріє. Вона нагадала, що в Україні працюють 3 тисячі соцзакладів, де обслуговуються понад 2 мільйони осіб. Всі ці установи, на переконання міністра, нині мають працювати в посиленому режимі: щоб люди перебували в теплі, були нагодовані, отримували притулок і захист. Тож вона доручила відповідальним фахівцям міністерства забезпечити щоденний моніторинг організації безперебійної роботи інтернатних установ соціального захисту населення та щотижневий моніторинг роботи оперативних штабів, які координують дії місцевих органів влади, для своєчасного реагування на випадок надзвичайних ситуацій, пунктів обігріву на базі закладів і установ соціального захисту та обслуговування, служб соціального патрулювання для першочергової перевірки всіх місць можливого перебування безпритульних громадян. А керівникам соцслужб у регіонах — забезпечити безперебійну роботу установ соцзахисту населення, також соціальний захист бездомних осіб у зимовий період та одиноких і самотніх громадян похилого віку й інвалідів.

Інформуючи про нинішній стан із державними виплатами, міністр нагадала, що в Україні різні види такої допомоги отримують понад 3 мільйони людей. Нині їх уже виплачено на понад 35 мільярдів гривень. Заборгованості немає. Міністр також повідомила, що вже зібрані і передані заявки на фінансування першого траншу соціальних допомог за грудень. Мінфін мав почати перерахунок коштів 6 грудня, і вже цього тижня люди їх мають отримати. Тому керівники в регіонах мають, за завданням міністра, проконтролювати своєчасність цих виплат у повному обсязі. У разі будь-яких затримок слід терміново подати інформацію до Мінсоцполітики.

Під час зимових холодів соцзаклади мають забезпечити людей теплом, належним  харчуванням та медпослугами. Фото УНIAН

Міністр також нагадала, що у грудні 2013 року був підвищений прожитковий мінімум. Відповідно на 6,2% зросли розміри державної допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства. Середній розмір пенсії на 1 грудня сягнув 1525 гривень, що на 41 гривню більше, ніж у попередньому місяці. Наталія Королевська доручила Пенсійному фонду проконтролювати правильність перерахунку пенсій, щоб люди отримали належні виплати в повному обсязі і вчасно. А всім керівникам регіональних органів соціального захисту населення доручено забезпечити виплату соцдопомог у збільшеному розмірі та прозвітувати до Мінсоцполітики до 15 грудня. Соцпрацівникам та фахівцям із соціальної роботи під час спілкування з людьми слід перевірити факти виплат у належних розмірах. А щоб уникнути можливих відхилень від графіків фінансування соціальних допомог у січні 2014 року через тривалі вихідні, міністр доручила органам соцзахисту вже до кінця грудня подати заявки на потреби в коштах на січень.

Щодо пенсійного забезпечення міністр повідомила, що за 11 місяців цього року Пенсійний фонд виплатив пенсій на суму майже 227 мільярдів гривень, що на 15,3 мільярда більше, ніж за аналогічний торішній період. Усі виплати проходять вчасно. Вже розпочаті виплати за грудень. Станом на 5 грудня профінансовано 3,7 мільярда гривень, або понад 17% місячної потреби. Загалом у грудні на ці цілі буде спрямовано 21,4 мільярда гривень. 5 грудня також завершено виплату військових пенсій за грудень, видатки становили 1,45 мільярда гривень.

Міністр також поінформувала, що станом на 4 грудня 2013 року фонди соціального страхування виплатили 22,2 мільярда гривень, що на понад 2 мільярди більше, ніж у грудні минулого року. Мінсоцполітики проводить щоденний моніторинг передачі документів фондами до Держказначейства для здійснення страхових виплат. Мобільні робочі групи Мінсоцполітики виїжджають у регіони для аналізу ситуації щодо вчасності проведення страхових виплат. Міністерство підготувало і подало до Кабміну зведений графік видатків фондів соцстрахування з 14 листопада по 10 грудня 2013 року. А уряд, у свою чергу, доручив Мінфіну та Держказначейству забезпечити його виконання. Мінсоцполітики також тримає на контролі виконання графіка. А фахівцям фондів міністр доручила проводити щоденний моніторинг виплат застрахованим особам і фінансування органами Держказначейства платежів фондів. А також встановити жорсткий контроль за повнотою і своєчасністю здійснення Держказначейством виплат матеріального забезпечення застрахованим особам.