ВІРА, НАДІЯ, ЛЮБОВ

Після реконструкції у Сокирянах запрацював сучасний Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів

Щоранку біля порога цього закладу, що розмістився посеред старого, але доглянутого парку, зупиняється мікроавтобус. Назустріч поспішають вихователі, медсестри й допомагають діткам, що приїхали з усього району, зайти у приміщення. Когось ведуть за руку, когось несуть на руках. Бо діти, що тут перебуватимуть упродовж дня, потребують особливого догляду, індивідуального підходу в навчанні й вихованні, кваліфікованої допомоги педагогів і медичних працівників.

Саме для того, щоб надавати таку допомогу, рік тому влада Сокирянського району ухвалила рішення реконструювати корпус колишнього терапевтичного відділення райлікарні й розмістити в ньому місцевий центр реабілітації дітей з особливими потребами. У районі налічують 186 таких дітей, тому виникла нагальна потреба у створенні додаткових місць.

А районна лікарня, до слова, переїхала у сучасне, без перебільшення, одне з найкращих у країні приміщення, зведене за кошти, спеціально передбачені титулом будівництва першого пускового комплексу Дністровської ГАЕС на розвиток соціальної сфери та інфраструктури Сокирянського району. 

Символічну червону стрічку перерізають очільники області та району. Фото автора

Загалом у районі ще з 2002 року при територіальному центрі соціального обслуговування функціонувала окрема дитяча група. Рішенням райради в травні 2010 року створено Сокирянський районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів віком від 2 до 18 років. І ось тепер він отримав нове приміщення. Замінили покрівлю, встановили нові системи опалення, водопостачання.

Небайдужі спон?сори облаштували кабінети, навчальні, спальні та ігрові кімнати, придбали спеціальні тренажери, іграшки, кульковий басейн, потурбувалися про всю необхідну побутову техніку. Батьки майбутніх вихованців разом із працівниками цього закладу облаштовували подвір’я, що зараз буяє квітами, встановлювали дитячі ігрові майданчики у парковій зоні.

— У нас є також тренажерна та музична зали, — розповідає директор Сокирянського дитячого центру соціальної реабілітації Ірина Трачук. — Наші дітки проходять курси музикотерапії, казкотерапії, займаються фізкультурою, вчаться писати, читати, отримують навички з математики, розвивають мовлення.

Працюємо за методикою Монтессорі, тобто з індивідуальним підходом до кожного вихованця. Ми допомагаємо їм розкрити свої творчі можливості, почуватися комфортно, менше відчувати різницю між собою та здоровими однолітками. Давно хотіли розпочати заняття з творчої праці. Тепер маємо класи, де навчатимемо дівчат вишивати, плести, а хлопців — майстрвати. 

— Влада та громадськість повинні спільно розв’язувати проблеми дітей, на долю яких випали важкі випробування хворобами, щомиті зігрівати їх теплом і любов’ю, об’єднувати зусилля заради їхнього майбутнього, — наголосив на відкритті центру голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв.

— Ми повинні огорнути їх постійною турботою, піклуванням, додати впевненості в майбутньому.