У різдвяно-новорічний період  особливо хочеться дива. Та очікування чогось надзвичайного іноді менш важливе, ніж змога подарувати незабутні враження. Тож Центральний спортивний клуб Збройних cил України  разом із небайдужими людьми у переддень Різдва за григоріанським календарем подарував невеличке свято тим, хто найбільше потребує уваги та турботи, — дітям із соціально-незахищених сімей.

Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ.

Традиційні новорічні забави — руханки, ігри та конкурси — організатори поєднали із майстер-класом від іменитого спортсмена, чемпіона світу з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 85 кг, кращого  борця світу 2015 року, солдата Жана Беленюка.

Слід зауважити, що армійська школа не одне десятиліття виховує чемпіонів. На килимі манежу ЦСК ЗС України тренувалися Іван Богдан, Владлен Тростянський, Олександр Колчинський, В’ячеслав Олійник. Тому вже зараз потрібно піклуватись про майбутнє греко-римської боротьби і нове покоління переможців, на честь яких здійматиметься синьо-жовтий прапор та лунатиме гімн України.

А те, як часто лунатиме гімн України на футбольних полях Франції наступного літа, напряму залежить від гравців національної збірної. Наша перша  команда вперше в історії зуміла подолати таку непривітну стадію плей-оф кваліфікаційного турніру і здобула путівку до фінальної частини континентального чемпіонату. У червні, коли футболісти  випробовуватимуть смарагдові галявини Франції, на астрологічному полі господарюватиме вогняна мавпа — покровитель року за східним календарем, а вона обіцяє чимало захоплюючих подій.

Мавпа темпераментна й емоційна, іноді хитрунка буває підступною. Вона то плаче, то сміється, то насолоджується життям, то впадає в депресію. Однак мінливість і бурхливі перепади не заважають пам’ятати про поставлену мету і  наполегливо прагнути до неї. Мета збірної України на Євро-2016 — вийти з групи, наголошує головний тренер національної команди Михайло Фоменко.

За традицією  напередодні Нового року Асоціація спортивних журналістів України  назвала свої варіанти лауреатів серед  атлетів, тренерів і команд.

КРАЩІ

Спортсмени:

Жан Беленюк — греко-римська боротьба,  Олег Верняєв — спортивна гімнастика, Валентина Семеренко — біатлон,  Павло Тимощенко — сучасне п’ятиборство, Ольга Харлан — фехтування,  Богдан Бондаренко — легка атлетика, Марія Музичук — шахи, Андрій Ярмоленко — футбол, Олександр Усик — бокс,  Еліна Світоліна — теніс.

Тренери:

Михайло Фоменко, наставник збірної України з футболу,  Володимир Станкевич, головний тренер чоловічої збірної країни з фехтування на шпагах.

Команди року:

Збірна України з футболу, яка пробилася до фінальної частини Євро–2016, і чоловіча збірна країни з фехтування на шпагах, що здобула світове «золото».