ЖАХ

Що нам хоче показати автор шоу «Кумири і кумирчики»? 

Років шість тому телеканал «Інтер» демонстрував глядачам дивне видовище. Симпатичні діти, яким не виповнилося й восьми років, співали й танцювали, наслідуючи естрадних кумирів.

Пам’ятаю, маленька дівчинка зображала Глюкозу, старанно виспівуючи тоненьким голоском «Жениха хотіла, ось і залетіла». На запитання ведучого, що вона розуміє під словом «залетіла», співачка, потупивши очі, манірно відповідала: «Якісь ви дивні запитання ставите. Самі ж знаєте».

«Пугачова» і «Галкін» — діти не старші за 7 років — співали про те, щоб показати один одному всі «штучки» і «відкрити всі фішки». Ще одна учасниця (дівчинка років п’яти), одягнена в сукню з декольте, на запитання ведучого, ким вона хоче стати, мило відповідала: «Злочинцем». «Ким-ким?» — перепитав ведучий. «Ну, бандитом», — пояснила  дівчинка. У ведучого більше запитань не було. Бандитом — то й бандитом. Глядачі, серед яких були і батьки, радісно плескали дітям, котрі знають все про різні «штучки» і мріють стати бандитами.

Видовище називалося «Кумири і кумирчики» (автором і ведучим був принадний шоумен Ілля Ноябрьов). Демонстрували програму щосуботи, у прайм-тайм. Щоправда, через деякий час шоу «Кумири і кумирчики» зникло з телеканалу. «Напевно, втрутилися психологи», — подумала я. І помилилася. Судячи з усього,  психологи і педагоги не дуже переймаються тим, що відбувається на наших телеекранах.

Діти мають займатися іншими розмальовками. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Перевага розкутим дітям

Нещодавно  головним продюсером Першого Національного став Ілля Ноябрьов. Як ви гадаєте, з чого розпочав новий продюсер свою творчу діяльність? «У новому сезоні Перший Національний радуватиме юних глядачів новими цікавими проектами. Для малюків, їхніх батьків, бабусь і дідусів стартує відроджений проект «Кумири і кумирчики». Це не вокальне шоу. Ми віддаватимемо перевагу розкутим дітям, які вміють цікаво мислити і вільно спілкуються, не соромлячись камер. На кастинг запрошуються діти до 8 років» — це анонс програми, розміщений на сайті телеканалу.

Шоу радує глядачів тепер щонеділі, а веде його, як можна здогадатися, той самий Ілля Ноябрьов.

Що ж змінилося за час, протягом якого програма «лежала на полиці»? Не повірите — нічого. Знову «розкутість», від якої іноді стає моторошно. Діти  так само співають пісні дорослих кумирів, так само намагаються наслідувати їхні не завжди пристойні рухи.

«Пішов геть, пішов геть», «Я стою і курю» — рефрен пісень, які співають маленькі дівчатка з нафарбованими губами.

Ще одна маленька учасниця, одягнена в сукню з декольте, копіює Ірину Алегрову. В неї яскраво нафарбовані очі і губи, вона ходить по сцені, старанно вихиляючи стегнами.

На запитання ведучого «Ким ви хочете стати» двоє учасників відповідають: «Хочемо продавати». Камера показує щасливі обличчя батьків, які з розчуленням стежать за виступом своїх дітей.

Шоумен Ілля Ноябрьов, що перекваліфікувався на генерального продюсера, диригує з легкістю фокусника, «не помічаючи» проколів програми і помилок учасників. Утім, які тут можуть бути проколи, адже учасники передачі — діти. На дитячу безпосередність можна списати все: і неузгодженості в сюжеті, і вульгарну настирливість ведучого, і безпорадну драматургію.

Незрозуміло інше: на кого розрахована ця передача? Якщо на дітей, які прагнуть наслідувати дорослих, і на їхніх батьків, що впали в дитинство, то не варто було город городити. Якщо на глядачів — то на яких? Тих, хто любить пісні Олени Ваєнги, Ірини Алегрової? То вони подивляться своїх кумирів в оригіналі. Або на тих, хто любить маленьких дівчаток,  які одягнені в декольтовані сукні і вміють по-дорослому вихиляти стегнами?

А може, це театр абсурду? І врешті-решт на сцену вискочить Носоріг і скаже, що ми, глядачі, нормальні, а нас просто розіграли?

Ні. Тут усе серйозно. І юні учасники та учасниці, які старанно вимовляють двозначні слова, і радісні батьки, і ласкавий ведучий,  який так добре знає психологію дитини, що не соромлячись змушує малюків брати участь у цьому шоу.

Колись із телеекрана доросла жінка повідомила всьому світу: «У нас сексу немає». Сьогодні трирічні малюки  співають про доросле кохання. Іншого нам не дано?

У нас немає дитячих пісень? Композитори і поети їх уже не пишуть? А може, в нас уже й дітей немає, а є лише «кумирчики», які з п’яти років знають, що таке дорослі «штучки»?

ПСИХОЛОГИ ЗАСТЕРІГАЮТЬ

В Америці психологи б’ють на сполох: у школі, вдома, на прогулянках юні американки наспівують пісеньки Брітні Спірс, танцюють під її кліпи і захоплюються красою секс-символа, хочуть бути такими ж. Стурбовані педагоги і психологи просять дорослих захистити дітей від впливу розкутої виконавиці.

Як стверджують американські фахівці, дівчата починають думати, що для успіху  досить добре виглядати. Неважливо, як ви ставитеся до оточення, що у вас в душі. Разом з музикою діти вбирають манеру поведінки і дорослий світогляд кумира. Вони ще не в змозі зрозуміти, що краса — це і внутрішній світ, щирість, співчуття, безкорисливість. Моральні принципи закладаються десятиріччями, а сексуальність проявляється підсвідомо. Вже в 4-5 років дівчатка починають, наслідуючи маму, фарбувати губи і взувати туфлі на підборах. Якщо це відбувається в процесі гри, то нічого страшного. Але якщо дорослі вимагають від трирічної дівчинки, щоб вона робила це всерйоз, та ще й аплодують при цьому, тоді біда. Вже в 10 років дівчинка почне вести себе як доросла жінка. Наслідки можуть бути жахливими. Це стосується і хлопчиків, для яких ігри в дорослих можуть стати ще більш руйнівними.

«Внутрішній світ дитини формують батьки. Не впускайте в нього Брітні Спірс», — застерігають американські психологи.

Учасники передачі «Кумири і кумирчики» широко відчинили душі своїх дітей для Брітні Спірс місцевого розливу. Українські психологи мовчать.

Невже це і є той духовний світ, у якому судилося жити нашим дітям? І Носоріг уже прийшов і сказав: «Цей театр абсурду і є наше справжнє життя».