П’ятнадцята «Коронація слова» назвала переможців у п’яти номінаціях — романи, п’єси, кіносценарії, пісенна лірика і твори для дітей — на пафосній церемонії. З шести тисяч рукописів відзначили близько 70. Номінанти піднімалися на славетну сцену Національної опери, на якій творили могутні духом митці зі звичайними людськими слабостями. Поєднання піднесеного і ницого в людині в реалізації своєї унікальності стало трендом сучасної белетристики.

Почалася урочиста церемонія з півгодинним запізненням. Президент не прибув. Озвучена думка від нього: культура повинна стати рушійною силою реформ. Марина Порошенко в ефектному вечірньому вбранні нагороджувала у номінаціях творів для дітей. Лауреатів організатори попередили обходитися без промов — для цього була відведена гостина з телекамерами. Виняток зробили для переможниці-романістки.

Здебільшого в «Коронації» перемагали жінки.

За сценарій кінофільму «Будинок «Слово» автори Любов Якимчук і Тарас Томенко здобули першу премію. Фото Алекса ЗАКЛЕЦЬКОГО

Художня частина відкрилася перформенсом про Розстріляне відродження. Увагу глядачів тримали своєю щирістю і темпераментом далекоглядні натхненники конкурсу Юрій і Тетяна Логуші. Слабеньку режисуру церемонії витягали ведучі Андрій Куликов та Марися Горобець.

Найвагоміша премія в номінації «Романи» дісталася рукопису «Вересові меди» Надії Гуменюк з Луцька. Серед «Творів для дітей» найкращою письменницею стала Ганна Коршунова (м. Суми) із твором «Комп і компанія». Кращим кіносценарієм обрано «Будинок «Слово» киян Любові Якимчук і Тараса Томенка, а найкращу п’єсу написала Богдана Олександровська із Сум. У номінації «Пісенна лірика» переміг патріарх української пісні львів’янин Богдан Стельмах. Його вітав Славко Вакарчук.

Серед тих, хто нагороджував, був лауреат у минулому Василь Шкляр, чиї твори очолюють топ-продаж у книгарнях, і політики, зокрема народний депутат України Ганна Гопко. Серед 20 нагороджених спеціальними преміями — канадець Петро Дараманчук.

Юлія Боднарук(праворуч) із донькою і другою короною в своїй кар'єрі кіносценариста.

Раз на п’ять років «Коронація слова» проводить гранд-конкурс серед попередніх переможців. Саме їм призначалися корони в натуральну величину, виготовлені у Словенії, бо українські ювеліри не відгукнулися на пропозицію конкурсу. Гранди отримали загалом 75 тисяч гривень. У номінації «Романи» перемогла Галина Вдовиченко зі Львова, серед кіносценаріїв кращий — «В зоні недосяжності» Юлії Боднарук із Чернівців, серед п’єс — «Крим» Сергія Васильєва з Києва. У номінації «Пісенна лірика» грандом стала Оксана Шеренгова з Корсуня-Шевченківського.

Нагородження перемежовували виступи солістів і художніх колективів. Мікрофон, який не працював, не завадив оперній діві Олені Гребенюк зірвати гучні оплески арією Наталки Полтавки. А ось знаний і в Європі жіночий арт-гурт «Дах Дохтерс» заспівав лише віншувальну «Коронації». Їхня апаратура на сцені так і не запрацювала.

Хоч як дивно, видавців та письменників на «Коронації» було не так багато, як на численних «Книжкових ярмарках». Лише поодинокі автори отримали пропозиції видавців.

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
для «Урядового кур’єра»

 

ДОВІДКА «УК»

Міжнародний літературний конкурс «Коронація слова», на думку фахівців, не має аналогів у світі. Для участі в ньому потрібно виконати лише три умови: українська мова, оригінальність та авторське право на твір. Найвагоміший приз — у номінації «Роман», обсяг якого не менш як 180 тисяч знаків з пробілами. Подружжя Логушів забезпечує першій премії 20 тисяч гривень, другій — п’ять, а третій — три тисячі.