СПРАВА — ТРУБА!

У чернівецьких хрущовках руйнуються димовентиляційні канали

Тимчасово виконуючий обов’язки голови правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда демонструє незвичну колекцію металобрухту: іржаві уламки наче з військових окопів.

— Це не з окопів, це з чернівецьких вулиць, — пояснює  Віктор Євгенович. — Не менш видовищні артефакти можна роздобути у Кіцмані, Вижниці. Ці райцентри Буковини також газифікували одними з перших у країні, ще у середині минулого століття. Відтоді капітальний ремонт газових мереж ніхто не проводив. Одне слово, перед вами труби старих міських газогонів, які ми дістали під час ремонтно-аварійних робіт і спеціально зібрали у таку незвичну експозицію, щоб наочно продемонструвати, на чому в буквальному сенсі «сидять» наші міста. Система газопостачання у центрі Чернівців — це жах і катастрофа…

Через зношеність мережі майже щодня виходять з нормального функціонування. Газовики ліквідовують проблемні аварійні ділянки — латають дірки, якщо щиро. Почасти доводиться оголошувати ситуацію підвищеної складності та евакуювати людей із приміщень, залучаючи міліцію й підрозділи ДСНС. Загалом планують цього року замінити 14 кілометрів  міських газогонів, витративши на всі ремонти 12 мільйонів гривень  внутрішніх інвестицій.

Діряві труби під Чернівцями — бомба уповільненої дії, яку намагаються вчасно знешкоджувати. Фото надане автором

До всіх технічних газових проблем, з якими доводиться щодня боротися, додалися «хрущовки» зі зруйнованими димовентиляційними каналами. Їх проектували лише для вентиляції, а не для виводу продуктів згоряння від газових колонок. Агресивні кислоти, що містяться в чадному газі, з роками роз’їли бетон на перекриттях і каналах. Вони розсипаються, перетворюються на решето, і чадний газ потрапляє у житлові квартири. Зрозуміло, що ці «хрущовки» ніхто не зноситиме, принаймні в найближчому майбутньому. Тому в Чернівцях терміново розглядають два варіанти виходу із ситуації. Один із них — комплексно відновлювати вентиляційні канали, другий — масово переводити квартири на електричні бойлери. І перше, і друге — задоволення не з дешевих. Та, в будь-якому разі, міська рада обіцяє мешканцям проблемних будинків підставити плече, зменшивши фінансовий вантаж за рахунок міського бюджету.

— Але експлуатація газових приладів за відсутності каналів неприпустима. Тому наступного опалювального сезону, якщо у конкретному будинку димовентиляційний канал виявиться

невідремонтованим, експлуатацію газових колонок в ньому буде заборонено, — категорично заявляє Віктор Горда.