Те, що відбувається в «гарячих точках» на сході нашої держави, навряд чи можна назвати іншим словом, ніж війна. Це трагедія українського народу. Навряд чи хто думав, що дійде до того, що відлітатимуть у вирій душі українців. Вдома у них залишилися батьки, дружини, діти. Залишилися живі жертви війни, які потребують допомоги, бо вони втратили годувальника... 

«Чому довідка без номера?»  

Перші жертви було спровоковано підступністю «живого щита», коли з-за спин жінок і дітей стріляли зайди. Зокрема, через це 2 травня біля Слов’янська загинули двоє десантників 95-ї аеромобільної Житомирської бригади. За кілька днів до смерті один з них по телефону сказав батькам, що вони матимуть пільги, бо коли він повернеться, то отримає посвідчення учасника бойових дій. Не повернувся…

Під час розмови його батько, який перед відправленням до зони АТО казав сину, що не можна стріляти у свій народ, у великій журбі підбирав слова: «Народ… Як це правильно сказати… Вони взяли і вбили того, хто захищав Батьківщину».

Людські втрати вістрям входять у спину нації. Звісно, з погляду минувшини і традицій, захищати рідну землю — свята справа, себто звична і почесна. Та сьогодні маємо шоковий стан та ще й постала проблема морального плану. Де-юре війни немає, де-факто — відбувається. Добре, що хоч останнім часом усе чіткіше кажуть, що справді в країні йде війна.

Але ще кілька тижнів тому що було писати у довідці про обставини та причину загибелі бійця? На початковій стадії АТО це питання виявилося ребусом для чиновників і задачею, що не має рішення. Тому й вийшло, що одна правда була під час похорону, коли офіцери розповідали, як загинув їхній товариш на війні. Другу було зафіксовано у свідоцтві про смерть. А третя обірвалася на півслові…

В одній з довідок, виданих рідним загиблого бійця, було написано, що чоловік загинув унаслідок обстрілу, проте в ній не вказано, що це сталося під час проведення антитерористичної операції. Чому так? Пройде час, зарубцюється рана, та щоб рідні отримували передбачені пільги, треба буде надати документи з однозначним формулюванням — учасник АТО…

 Після похорону батьки загиблого солдата зателефонували до військової частини, щоб правильно записали, як загинув їхній син. Там ніби сказали, що обставини смерті з’ясовує військова прокуратура, та зауважили, що їхнього сина разом з іншими вони відправляли… на бойові навчання. До слова, довідку про загибель їм надали без номера. Тому в державній установі обласного центру, куди вони звернулися за отриманням одноразової допомоги, одразу поставили під сумнів достовірність довідки. Довелося селянам залишити в установі папери, повертатися додому, а через два дні знову приїжджати, зауважимо — за сто кілометрів. Цього разу у них попросили вибачення, мовляв, все нормально, та виплатили допомогу. Не повна правда, смикання, ставлення під сумнів дошкульно позначалися на людях, які втратили сина, переживаючи непоправне горе. Це було ще на початку АТО.

Чому ми не називаємо прізвища? По-перше, не у прізвищі справа, таких випадків багато. По-друге, щоб вкотре не завдавати рідним болю. Власне, під час розмови батько, який втратив сина, тихо сказав, що не треба це детально описувати. Він розумів, що у перші дні неоголошеної війни ніхто до неї не був готовий. У тому числі, образно кажучи, й папір з чорнилами...     

Минув час (а на війні, як мовиться, рік іде за два, у тому числі щодо дорослішання суспільства і держави), і тепер уже зрозуміло, що, хоч би як називали сьогоднішні події на сході країни, вони у будь-якому разі ввійдуть до підручників з історії, назв вулиць… Та чи змінилася робота «канцелярського апарату»?

І от по телевізору 18 червня показали в сюжеті новин із похорону пілота на Херсонщині, як його рідні зауважують, що документів про смерть сина їм не надали. Командир частини тут же зазначив, що найближчим часом це зроблять, але коли саме, він не зміг точно сказати. До речі, яких саме документів: на отримання одноразової допомоги чи іншої?..

Загинули у розквіті літ

Прапорщики Національної гвардії полку спецпризначення «Ягуар» Валентин Білошкурський та Віктор ЛіпськийОстаннє фото  Віктора  Ліпського,  який загинув  під час  бойових дій  на сході. Фото з сайту vikno.stb.ua загинули 29 травня біля Слов’янська. Вони перебували у гелікоптері разом з генералом Сергієм Кульчицьким. Нагадаємо, що після розвантаження продуктів на блок-поста, Мі-8 було збито на зльоті ракетою, яку бойовики випустили з ПЗРК. На борту було 13 осіб, живим залишився лише один.

Незадовго до трагічного дня командування відпустило Валентина на кілька днів додому. Мешкав він з дружиною Наталею й 11-річною донькою в гуртожитку. Тоді, прощаючись з рідними, він сказав дружині, щоб обов’язково зателефонувала 1 червня: цього дня виповнювалося 12 років їхнього сімейного життя. Вони мали вітати один одного. Та вийшло так, що то була їхня остання зустріч. Валентина Білошкурського поховали на центральному кладовищі у Вінниці як справжнього героя. Всі витрати на похорони взяла на себе Вінницька міська рада (згідно з рішенням сесії міської ради родина загиблого отримає матеріальну допомогу в 100 тисяч гривень). Йому було лише 34 роки.

Віктор Ліпський з дружиною Юлією та 10-річним сином мешкали у райцентрі Калинівка, в гуртожитку. Поховали його в рідному селі Малі Кутища. Провести в останню дорогу військовослужбовця, який загинув за Україну, прийшли люди навіть з навколишніх сіл. Його однокласники заздалегідь планували цього дня провести зустріч випускників. Він обіцяв приїхати… Та сталося так, що зібрав їх на свій похорон. Йому було лише 30.

У розквіті літ війна забрала двох однополчан. Їхні командири, рідні, друзі, односельчани кажуть про них лише добрі слова…

З Юлією Ліпською та Наталією Білошкурською ми зустрілися у Вінниці біля військової лікарської комісії. З ними був полковник з головного управління Нацгвардії Дмитро Скляров, який допомагає їм оформляти документи. Власне, підготовкою документів щодо виплати одноразової грошової допомоги займається військова частина. В обласний центр жінки прибули, аби оформити пенсії на дітей. Та це, як з’ясувалося, нині проблема, бо «все впирається у надання статусу учасника бойових дій». Як відомо, Верховна Рада внесла зміни до відповідного закону, таким чином поширивши статус учасника бойових дій на осіб, задіяних в АТО. На той час в. о. Президента України підписав закон. То в чому ж проблема?

«Я дізналася, що, згідно з чинним законодавством, пенсія має бути призначена дитині, а також і мені, бо нині я безробітна. Та ще не оформляємо, бо треба, щоб надали статус учасника бойових дій. Держава перший раз зіткнулася з таким, і ніхто нічого достеменно не знає», — розповіла Юлія Ліпська.

Вона зауважила, що в довідці підкреслено, що її чоловік брав участь у передбачених законом військових операціях, проте юридично це не підтверджує статус учасника бойових дій. «Як щойно нам пояснили, щоб пенсія на дитину була не 40 відсотків, а 70, маємо надати копію посвідчення учасника бойових дій. Але ми не маємо не те що посвідчення, навіть по документах не проходить, що наші чоловіки були учасниками бойових дій. У нас же війни немає, а просто кажуть, що перебували там з метою охорони громадського порядку», — зазначила Наталя Білошкурська.

«Статус учасника буде утверджено відповідними документами з наданням відповідного посвідчення. Ви його отримаєте, — приєднується до розмови Дмитро Скляров. — Група депутатів подала законопроект про спрощення процедури набуття статусу учасників бойових дій особами, які брали участь в АТО (у тому числі тими, які загинули), щоб був забезпечений соціальний захист їхніх сімей у повному обсязі».

Спростити — це правильно. Та хто зараз скаже: коли родини загиблих в АТО отримають посвідчення?..

Олег ЧЕБАН, 
Лариса КОНАРЕВА,

«Урядовий кур’єр»

ОФІЦІЙНО

Президент України Петро Порошенко: «Махінацій зі статусом не буде»

Усі військовослужбовці, які були чи будуть задіяні у проведенні антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях, отримають статус учасників бойових дій. Про це заявив президент Петро Порошенко, повідомляє його прес-служба. «Ніяких махінацій зі статусом учасника бойових дій не буде», — заявив він, коментуючи інформацію журналістів щодо занесення неправильних даних до військових квитків деяких службовців.

Петро Порошенко зазначив, що порушив це питання під час останнього засідання Ради нацбезпеки і оборони. За його словами, він доручив забезпечити отримання статусу учасників бойових дій всіма військовими, які були задіяні у врегулюванні ситуації на сході України. За словами глави держави, силовики запевнили його в тому, що зазначений статус кожен із учасників отримає по завершенні АТО.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

«Учасники АТО — це учасники бойових дій»

Учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці Збройних сил України, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, а також брали участь в антитерористичній операції (відповідно до вимог пункту 19 статті 6 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту»). Про це повідомили у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.

Перелік осіб, що є учасниками бойових дій, визначено пунктом 19 статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». З метою обліку особового складу командиром військової частини видається відповідний наказ (по стройовій частині) про відрядження в райони проведення антитерористичної операції, а також інформація про участь військовослужбовців в антитерористичній операції заноситься до особової справи або військового квитка та засвідчується командиром військової частини й гербовою печаткою, йдеться у роз’ясненні стосовно встановлення статусу учасника бойових дій військовослужбовцям, які беруть (брали) участь в АТО.

Видачу посвідчень учасника бойових дій військовослужбовцям за відповідними рішеннями буде організовано Департаментом кадрової політики Міністерства оборони та Головним управлінням персоналу Генерального штабу ЗСУ, а військовозобов’язаним, призваним на військову службу під час мобілізації, — обласними та Київським міським військовими комісаріатами.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

«Пенсії сім’ям загиблих підвищать до 2 прожиткових мінімумів»

20 червня ц. р. депутати Верховної Ради України ухвалили законопроект, що передбачає збільшення розміру мінімальних пенсій сім’ям загиблих військовослужбовців до двох прожиткових мінімумів. Про це йдеться у Законі № 4402 «Про внесення змін до закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (про підвищення мінімального розміру пенсії членам сімей військовослужбовців у разі втрати годувальника)», повідомляється на сайті Верховної Ради України.

Згідно з законом, виплати особам, які мають право на пенсію за цим законом, не можуть бути нижчими двох визначених законом прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

За відповідне рішення проголосували 239 нардепів. Закон набирає чинності з 1 січня 2015 року.