ТАНЦІ

Кореспондент «УК» побувала на знімальному майданчику «Майдан’s-2»

 Чотири градуси вище нуля, потужні прожектори розтинають вечірні сутінки, кілька сотень дітей та підлітків у легкому одязі тупцюють, щоб зігрітися, посеред величезної площі… Щосуботи Майдан Незалежності перетворюється на справжній «танцпол» для учасників танцювального шоу, які з’їжджаються сюди з різних куточків країни, щоб довести: саме їхнє місто найкраще.

Минулого тижня відбувся третій півфінал «Майдан’s-2», у якому взяли участь команди Києва, Запоріжжя, Донецька та Дніпродзержинська. Розпочалося дійство сольним номером хореографів команд. Усі троє чоловіків отримали по 40 найвищих балів від журі, лише жінка Тетяна Шестак, наставниця Дніпродзержинської команди, своїм виступом «узяла» 36 балів. До речі, хоч Запоріжжя отримало однакові оцінки зі столицею та Донецьком, все-таки танцювальний номер запорізького хореографа Руслана Махова, поставлений на музику Стінга до фільму «Леон кілер», виявився найкращим серед представлених композицій.

Під відому повільну мелодію без чіткого та стрімкого ритму учасникам вдалося згрупуватися та створити видовищні хореографічні композиції. Але найбільше вразила гнучкість та пристрасність хореографа Руслана Махова, який своїм вражаючим сольним танцем налаштував усіх присутніх на тему кохання. Тож після виступу команда не лише отримала високі оцінки, а й заслужила овації від глядачів, які попри осінню холоднечу прийшли на Майдан, щоб три години поспіль підтримувати своїх улюбленців. Дніпродзержинці  розвеселили всіх присутніх запальним рок-н-ролом, яскравими сукнями а-ля 1960-ті та не менш драйвовими танцями.

Команда Запоріжжя разом з хореографом Русланом Маховим виборола участь у фіналі. Фото з сайту maydans.com.ua

У другому турі шоу півфіналісти мали виступати під класичну музику. Хореограф донецької команди Слава Губський присвятив свою постановку пам’яті Стіва Джобса — танцівники утворили на полі величезні телефон і комп’ютер. Цей номер вирізнявся не лише своїм оригінальним задумом, а й зі смаком оформленим музичним аранжуванням, у якому уривки з токати та фуги ре-мінор Баха були «заміксовані» з піснями поп-зірки Ріани.

Кияни вирішили здивувати журі і глядачів масштабною постановкою за мотивами творчості Едварда Гріга — зіграли на велетенському живому роялі, з якого ніби вирвалися на волю сотні невгамовних нот і звуків, а потім знову застрибнули у гігантський музичний інструмент. Диригував цим дійством хореограф Андріс Капіньш. «Усе було органічно, — пояснює засновник балету «Тодес» і член журі Алла Духова. — Адже ми розуміємо, що хореограф — серце того, що відбувається на цьому проекті. Не завжди блискучий танцівник є блискучим хореографом, але Андрісу це вдається. Гадаю, молоді хореографи повинні прагнути до такого високого рівня!»

Однак цікавий виступ у другому турі так і не допоміг команді Донецька пройти до фіналу шоу. Не пощастило і учасникам команди з Дніпродзержинська, яку очолює Тетяна Шестак, — вона стала єдиною жінкою-хореографом у третьому півфіналі. Хто ж нарешті здобуде омріяну перемогу?

Після всіх турів та глядацького голосування вперше несподівано два міста — Київ та Запоріжжя — в сумі набрали по 149 балів і впевнено з відривом від інших конкурентів вийшли до фіналу. Тож сьогодні увечері телеглядачі зможуть спостерігати за справжньою «битвою» найсильніших команд-учасниць масштабного танцювального шоу. У фіналі на головному танцполі країни за перемогу і головний приз — мільйон гривень на виконання мрії — позмагаються аж п’ять команд: Києва, Харкова, Запоріжжя, збірна Криму та Рівного, яке завдяки смс-голосуванню здобуло звання міста глядацьких симпатій і повернулося до  проекту.

ДО РЕЧІ

Кіровоград «витанцював»  дитячі майданчики

Свій мільйон гривень, отриманий за перемогу у всеукраїнському танцювальному проекті «Майдан’s» на здійснення мрії, Кіровоград витратив на встановлення ігрових майданчиків для дітей міста і області. За словами заступника голови Кіровоградської обласної ради Олександра Шаталова, найбільший майданчик вартістю півмільйона гривень відкрили у Ковалівському парку обласного центру, ще 9 дитячих майданчиків встановили теж у Кіровограді й один — в Олександрії. Тож місцеві жителі матимуть приємну згадку про участь рідного міста в телевізійному шоу.