Завдяки проекту підтримки «Скарби прикордоння — охорона культурної спадщини» стародавню твердиню, яка вистояла не одну облогу, вдалося вивести з аварійного стану. І ось 3 травня музей відкрив двері для  перших відвідувачів, які мали можливість оглянути три нові експозиції — виставкові зали «Історична кузня», «Гетьманська зала» та «Ідеальне місто».

У «Гетьманській залі» представлені портрети п’ятьох гетьманів, життя та діяльність яких безпосередньо пов’язані із Жовквою, — Станіслава Жолкевського, Яна ІІІ Собеського, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та Михайла Казимира Радзивілла. Тут можна побачити їхні портрети, родові герби і зброю. У залі «Історична кузня» розміщено старовинні ковальські інструменти та обладнання. У планах на майбутнє закладено майстер-класи із виготовлення кованих побутових, технічних та художніх виробів. На відкритті зали кожен охочий міг дістати у подарунок щойно викувану монету.

У Жовкві старовинний замок знову приймає туристів. Фото з сайту stezhkamu.com

А ось в експозиції «Ідеальне місто» втілено образ середньовічної Жовкви. Перебудована наприкінці  ХVІ століття за концепцією архітекторів європейського ренесансу, зокрема Леонардо да Вінчі, вона дістала назву ідеальної.  Над побудовою Жовкви працювали найкращі архітектори та будівничі італійського походження. Так виникло самобутнє місто-фортеця в комплексі із великим замком та просторою ринковою площею. Філософія планування такого міста — максимальна зручність для жителів. «Центральна частина експозиції — макет, на якому можна побачити всі будиночки, які були в Жовкві. Ми уклали цей наочний посібник відповідно до інвентарних описів міста середини XVIII століття», — розповідає працівник заповідника Наталія.

На реставраційні роботи музею витратили 1 мільйон 40 тисяч євро. Профінансував проект Євросоюз, десяту частину коштів спрямував Кабінет Міністрів України. «Це для мене велика радість та несподіванка. Коли я два роки тому приїхала, то навіть не знала, за що братися, аби врятувати замок. У реставрацію вкладено неймовірну працю», — зазначила координатор проекту, представниця польської сторони Дорота Хілік.

Директор Державного історико-архітектурного заповідника «Жовківський замок» Володимир Герич розповідає: «Ми реалізували шість завдань з реставрації замку: накрили дахи, а це вже на століття, також відновили західну вежу, зміцнили кухонний комплекс та зробили чорнове подвір’я з інженерними мережами, а також візит-центр для туристів, де туристи можуть замовити екскурсію, придбати сувеніри та переглянути фільм про Жовкву».

«Аналогів реалізації настільки масштабних проектів в області поки що немає, — розповідає в.о. начальника департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук. — У майбутньому Жовківський замок стане потужним туристичним комплексом».