Міжнародний семінар-тренінг «Відкрита розмова: Безпека журналіста» ініціювали учасники Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів у межах програми «Відкрита розмова». А відбувся він за підтримки координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Вітчизняні та закордонні журналісти обмінювалися досвідом щодо безпеки працівників ЗМІ під час роботи в епіцентрі надзвичайних ситуацій, в умовах організованих і стихійних масових акцій. У семінарі взяли участь експерти з України, Росії, Грузії, Великої Британії та Німеччини — фотографи, телевізійники, редактори. У семінарі-тренінгу взяли участь також представники неурядових і журналістських організацій, Міністерства внутрішніх справ, Управління державної охорони, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Міністерства закордонних справ.

Спеціальним гостем став представник агенції Centurion (Велика Британія) Джим Джайлс, однієї з найбільших компаній світу, яка готує журналістів до роботи в екстремальних умовах.

Консультаційні поради щодо підтримки зв’язку з консульствами і дипломатичними працівниками під час закордонних відряджень надав представник Міністерства закордонних справ України, а юрист Інституту розвитку регіональної преси розказав про права журналістів у конфліктних ситуаціях та відповідальність за перешкоджання їхній законній професійній діяльності.

Спікерами семінару-тренінгу «Відкрита розмова: Безпека журналіста»  стали фотокореспондент Associated Press Єфрем Лукацький (Україна), продюсер ТV Reuters в Україні Сергій Каразій, фотограф ЕРА Зураб Курцикідзе (Грузія), заступник генерального директора агенції Інтерфакс В’ячеслав Тєрєхов (Росія), міжнародний експерт з понад 30-річним досвідом роботи з пресою у правоохоронних органах Девід Вослі (Велика Британія), міжнародний експерт з досвідом зв’язків зі ЗМІ в правоохоронних органах Німеччини Мікаель Фрайєнштайн,  інструктор Centurion Джим Джайлс (Велика Британія), український рятувальник Володимир Цвірко.

Рекомендації з безпеки журналістів, напрацьовані під час семінару, стануть основою спеціального посібника для представників ЗМІ.

У подібних ситуаціях медійникам потрібно зберігати холодний розум. Фото Володимира ЗAЇКИ

ПРЯМА МОВА

Дарія ЧЕПАК, прес-секретар Президента
України, керівник
Міжвідомчої робочої групи:

— Українське суспільство мало довіряє владі, а до правоохоронних органів ставиться із засторогою — це вже аксіома. Її зруйнувати має дієва робота проекту «Відкрита розмова». Практика відвертої розмови за «круглим столом» продемонструє інші можливості взаємодії українців із державною машиною та сприятиме виконанню усіх завдань, поставлених перед нами Радою Європи.

ДОВІДКА «УК»

4 липня 2011 року прес-служба Президента України представила програму «Відкрита розмова», яка стала майданчиком для вирішення актуальних питань у сфері діяльності засобів масової інформації України. У рамках її роботи представники журналістської спільноти, громадських організацій та влади вперше отримали можливість збиратися за «круглим столом» та вести відкритий діалог для створення кращих умов роботи журналістів і запровадження законодавчих змін у медіа-просторі України.

6 липня 2011-го в рамках програми «Відкрита розмова» було створено Міжвідомчу робочу групу з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів. Під час засідань учасники публічно розглядають найбільш резонансні справи та обговорюють найактуальніші питання роботи журналістів в Україні. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»

Виступ Дарії ЧЕПАК, прес-секретаря Президента України на Міжнародному семінарі-тренінгу «Відкрита розмова: Безпека журналіста»