ПРОЕКТИ

Як проводити вільний час не тільки цікаво, а й з користю? Досвідом поділились дитячі й молодіжні громадські організації Києва

2013 рік проголошений Президентом роком дитячої творчості. Та, звісно, це не означає, що раніше соціальним ініціативам молодих не приділялося належної уваги. На підтвердження цього представники молодіжних і дитячих громадських організацій розповіли про реалізацію програм і проектів із популяризації здорового способу життя, патріотичного виховання, захисту довкілля тощо, які підтримуються міською владою.

У департаменті освіти і науки, молоді та спорту КМДА розповіли, що загалом минулого року на конкурс було подано 56 проектів від 44 громадських організацій, серед яких 36 — молодіжні, 8 — дитячі. Максимальний розмір фінансування на один проект становив 50 тисяч гривень. Серед них відібрали 29 найцікавіших та профінансували на загальну суму майже 1 мільйон гривень.

Аби було бажання, заняття знайдеться

Серед найцікавіших проектів — у рамках святкування Дня Києва та Дня столиці —  Молодіжне об’єднання «Скаути Києва» реалізувало проект «Фестиваль соціальних активностей для дітей та молоді «Я люблю Київ». Його мета — популяризація патріотичного виховання молодих українців та вивчення історії свого міста у формах, цікавих хлопцям і дівчатам. Адже чого гріха таїти, у цій царині є чимало стереотипів, за якими працюють школи та позашкільна освіта, а підлітки відверто нудьгують. Натомість під час фестивалю організація «Скаути Києва» презентувала проект «Літній наметовий табір «Лісове містечко «Скаутвілль» і провела творчу майстерню прикладного мистецтва. А Клуб повітряних зміїв «Hi-fly» представив проект «Один світ — одне небо»: молоді люди, які зацікавилися, вчилися виготовляти й запускати повітряних зміїв. Проект «Настільна ігротека» дав можливість охочим пограти в настільні ігри. І навіть цілі сім’ї не  нудьгували на цьому святі. Для них НСК «Олімпійський» провів програму «Сімейний стадіон» — була організована конкурсна ігрова програма й спортмайданчик для малюків і їхніх батьків. За словами організаторів, до цього молодіжного свята долучилися понад 3 тисячі киян і гостей столиці.

Також у рамках фестивалю відбулася квест-екскурсія «Серце Києва». Маршрут квесту простягнувся центральною частиною міста, сповненою архітектурними, історичними, культурними пам’ятками. Проходячи ігрові етапи, учасники створювали на маршрутному листі-мапі велике серце нашої столиці. Участь у квесті взяли 10 команд  —  75 юних киян, представники громадських організацій, родини та навіть звичайні перехожі.

За підсумками участі у грі всі учасники отримали дипломи і пам’ятні призи — книжки-довідники «Київ —  мандрівка крізь часи». А команда-переможець — футболки збірної України з футболу з підписами  гравців.

Коли у дитини є захоплення, на погані звички та бешкет часу не залишається.
Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Усі хочуть бути почутими

Серед спортивних можна виділити «Київські міські змагання ролерів», проведені «Асоціацією інвалідів України «Надія», які відбулися у вересні на центральній вулиці Києва — Хрещатику. Змагалося 90 учасників (як аматори, так і професіонали), за яких уболівали 10 тисяч їхніх рідних, друзів, представників інших дитячих та молодіжних громадських організацій і просто жителів і гостей столиці. Цікавий проект своєю соціальною спрямованістю. Адже це було не просто спортивне змагання для молодих. У ньому взяли  участь 16 хлопців і дівчат з обмеженими фізичними можливостями. Вони не тільки продемонстрували свої спортивні досягнення, а й познайомилися й поспілкувалися з однолітками, поділилися своїми думками, знайшли нових друзів. А також висловили бажання, аби такі змагання проводилися частіше, і наголосили, що із задоволенням й надалі братимуть у них участь.

«Ми прагнемо бути почутими» — так називався форум делегатів дитячих прав, проведений восени минулого року «Дитячою скаутською організацією «Плай». Учасники заходу — лідери шкільного самоврядування, волонтери центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представники громадських організацій об’єдналися у п’ять робочих груп. Кожна працювала на одній з так званих «територій» — «Території безпеки», «Території права», «Території дозвілля», «Території соціальних активностей» та «Території здоров’я». Активні молоді люди самостійно розробили і представили ідеї реальних, цікавих, та, на їхню думку, ефективних проектів — як діти і молодь можуть взяти активну участь у певному секторі суспільного життя — соціальному, культурному, екологічному, правовому, освітньому.

За результатами презентацій найбільшу підтримку делегатів дитячих прав отримав проект «Здоров’я у твоїх руках». Учасники секції «Територія здоров’я» запропонували проводити ігрові квести для школярів і саме через цікаву та захопливу гру залучати юнацтво до здорового способу життя. Досягнення проекту в тому, що він  допомагає все більшій кількості молодих людей долучатися до прийняття рішень в житті громади Києва, вчить брати на себе відповідальність та проявляти активну громадську позицію.

Отже, як бачимо, жваві, зацікавлені та завзяті діти й молодь справді не нудьгують. Головне — мати бажання зробити щось цікаве та корисне, і не лише для себе. Тоді часу на погані звички та бешкет просто не залишається.