Для осінньо-зимового періоду треба завжди прогнозувати найгірший, а не найкращий сценарій. І саме для цього сценарію потрібно мати необхідний обсяг накопиченого вугілля й газу. Такими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк означив позицію уряду щодо старту опалювального сезону 2015—2016 років. У ході засідання антикризового енергетичного штабу він хотів почути відповіді на запитання щодо якості забезпечення теплом осель, стану ЖКГ та ситуації з постачанням електроенергії, вугілля й газу в Україну.

Однак перед тим як поставити ці запитання управлінцям на місцях у режимі онлайн, він наголосив, що готовність усієї системи енергопостачання та теплозабезпечення повинна ∂рунтуватися на температурному режимі мінус двадцять градусів за Цельсієм.

Він підкреслив, що уряд зробив усе для накопичення достатнього фінансового ресурсу, аби забезпечити Україну необхідним газом і виробництвом електричної енергії. Цей фінансовий ресурс і має дати змогу закупити потрібну кількість природного газу для проходження зими.

Що холодніше на вулиці, то теплішими мають бути батареї. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

У світі немає дешевих енергоносіїв

Найскрутніша ситуація із запасами вугілля. Через окупацію частини території сходу проросійськими бойовиками країна втратила 85 шахт. Щоправда, уряд, за словами Арсенія Яценюка, зміг налагодити постачання вугілля. Неабияких зусиль до цього доклали представники приватного сектору, Міністерства інфраструктури, Міністерства оборони та Служби безпеки. «Та цього недостатньо», — резюмував глава уряду. Загалом для проходження нинішнього опалювального сезону Україна планує накопичити близько 3,2 мільйона тонн вугілля. Відставання від графіка накопичення — майже мільйон тонн.

Потім він попросив керівників облдержадміністрацій та органів місцевої влади провести зустрічі із представниками теплопостачальних підприємств щодо необхідності надання громадянам якісних послуг. Його завдання звучало так: «Не можна давати можливість підприємствам теплокомуненерго просто заробляти на тому, щоб незалежно від температури палити газ, а потім вартість цього газу виставляти в платіжки громадянам. Має бути простий зв’язок: що вища температура на вулиці, то менша температура теплоносія. Що нижча температура на вулиці, то вища температура теплоносія. Уся Україна перед виборами слухає казку, яку ми слухали протягом останніх 20 років, мовляв, газ надають безкоштовно. Нафтопродукти, я так розумію, також безкоштовні? І скоро ще й продукти харчування пообіцяють безкоштовно. Вистачить уже цієї брехні. Ми вже ці казки про дешевий газ і безплатну ковбасу слухаємо 20 років».

У цьому розрізі глава уряду резюмував, що український газ нині йде на потреби населення. І за інших обставин ціна блакитного палива була б не на рівні 3600 гривень за тисячу кубічних метрів (за соціальною нормою), а 7200 гривень. «Якби не було українського газу, то суми у платіжках за тепло були б утричі вищі, ніж сьогодні маємо змогу встановити», — додав він.

А ще Арсеній Яценюк підкреслив, що нині головне завдання уряду — забезпечити громадян субсидіями і не дати змоги запанувати новим газовим олігархам. Спробу парламентаріїв проголосувати закон про ренти він назвав політичною корупцією та брехнею. «У документі планувалося знизити ренти для газових олігархів, які вкрали родовища і занесли до парламенту гроші для того, щоб знизити для себе податки, — розвіяв міфи Прем’єр. — Не буде газ дешевшим за 250 доларів за тисячу кубометрів. Немає його дешевшого у світі. Все, що ми могли зробити, ми зробили».

До речі, за його даними, вже 3,3 мільйона домогосподарств отримали субсидії. Уряд вніс технічні правки до постанови про призначення субсидій, щоб їх надалі нараховували для незаможних громадян країни автоматично.

Газ закачують до підземних сховищ

Окремо глава уряду наголосив, що позиція Міністерства енергетики та вугільної промисловості може позбавити Україну 300 мільйонів доларів на закупівлю природного газу на західному кордоні. Остаточну крапку в цьому питанні він пообіцяв поставити під час зустрічі із представниками Світового банку, МВФ, ЄБРР та іншими західними партнерами України.

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко поінформував Прем’єра, що в Україні станом на 15 жовтня до опалення підключено 64% житлових будинків та 67% об’єктів соціальної сфери. На 1 вересня рівень розрахунків населення за послуги ЖКГ становив 100%.

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв спрогнозував поповнення запасів у підземних сховищах газу до понад 17 мільярдів кубометрів уже до кінця жовтня. Це дасть змогу комфортно пройти зимовий період 2015—2016 років. Нині в ПСГ накопичено приблизно 16 мільярдів кубів блакитного палива.

Після досягнення з «Газпромом» домовленості про ціну на російський газ 227,36 долара за тисячу кубометрів, Україна з 12 жовтня, після здійснення передоплати, почала активне закачування цього виду палива.

Імпортом газу з ЄС із 1 жовтня зайнялися приватні компанії. НАК «Нафтогаз України» імпортує європейський газ через територію Словаччини, а приватні компанії — через Угорщину та Польщу. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»