Верховна Рада звільнила всіх політв’язнів. Омріяної свободи, зокрема, дочекалися батько і син Павличенки, яких осудили за вбивство судді. На свободі й так звані «васильківські терористи». Апеляційний суд Київської області звільнив з-під варти під підписку про невиїзд Володимира Шпару, Ігоря Мосійчука та Сергія Бевза, засуджених до шести років ув’язнення. Відсиділи вони 2,5 року за звинувачення в намірах підірвати пам’ятник Леніну у Борисполі 2011 року, підготовці теракту та незаконному володінні зброєю. Просто з тюрми вони разом з родинами вирушили до Грушевського та Інститутської подякувати за волю.

Перші повідомлення про підозри вже вручено

Перед цим парламент призначив кілька голів відомств. Службу безпеки України очолив Валентин Наливайченко. Він був уже на цій посаді у 2009 році. «Найголовніше, що ми маємо зупинити дві ключові загрози для всіх громадян України, — вважає Валентин Наливайченко. — Перше. Зупинити все, що загрожує безпеці людей, людини, дитини в кожному місті і в кожній області нашої рідної держави. Друга ключова національна загроза — це розбалансованість і нескоординованість всієї правоохоронної системи, яка, на жаль, була розвалена, а поки що не відновлена щодо законності. Саме про це я доповідатиму кожному народному депутатові, саме про це я доповідатиму громадянам України»…

Генпрокуратура тепер теж з очільником. Відомством керує Олег Махніцький. «Я робитиму все для того, щоб в Україні справді була законність, щоб була справедливість, щоб було правосуддя і щоб усі винні були притягнуті до кримінальної відповідальності, а невинні особи — щоб ніколи не було такого, щоб фальсифікували справу і притягували їх до відповідальності», — пообіцяв він.

Олег Махніцький також повідомив, що у справі проти перших посадових осіб держави і правоохоронних органів за організацію масових вбивств нині визначається оголошення підозр. «Я можу загалом повідомити, що у справі фігурують і буде оголошено про це приблизно 50 особам, це вищі посадові особи правоохоронних органів. Розпочато розслідування в цьому провадженні за фактом вчинення умисних вбивств 74 громадян України, які були в місті Києві під час акцій протесту в центрі столиці. За ознаками злочину, передбаченого статтею 115 частиною першою — умисне вбивство з обтяжуючими обставинами, — зазначив пан Махніцький.

За його словами, у кримінальному провадженні вже виконано ряд слідчих та оперативно-розшукових дій. Подано доручення щодо встановлення свідків убивств людей та осіб, які їх вчинили, встановлення відеозаписів з камер спостереження, розташованих у центральній частині Києва, задля огляду записів. Надіслані листи до установ, організацій, що розташовані в центральній частині міста, з метою витребування відеозаписів подій у період з 18 по 21 лютого 2014 року.

До МВС України подано запити про надання інформації щодо працівників, які були задіяні під час сутичок з учасниками акцій протесту, та про їхнє озброєння. Зокрема скеровано запит про надання інформації про вид та номери зброї, яку видавали кожному працівникові, який брав участь у сутичках у центрі міста Києва.

Проведено огляди місця подій, зокрема будівлі Національного банку України та території на вулиці Інститутській, де було виявлено елементи снайперської зброї, гільзи, а також кулю, та пошкоджені дерева. Призначено і проводять судово-медичні й балістичні експертизи.

У кожного своє уявлення про сімейний альбом... Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

«Справу студентів» знову відкрито

Генеральна прокуратура також відкрила кримінальні провадження, серед яких справа про побиття студентів 30 листопада 2013 року, яку закрили після того, як набув чинності закон про амністію. Провадження у цій кримінальній справі відновлено за статтею 340. Ця стаття передбачає відповідальність за перешкоджання мирним зборам і мітингам шляхом застосування насильства, а також вирішується питання про порушення за цими фактами кримінальної справи за ознаками вчинення тероризму.

Проводять окремі розслідування у справах активістів Луценка, Вербицького, Булатова, Чорновол, а також Гаврилюка, якого роздягали на морозі беркутівці. За словами Олега Махніцького, у цій справі вже винесено підозру кільком працівникам міліції.

«Перевіркою в Генеральній прокуратурі, що стосується кадрових питань, з’ясовано, що під час проведення масових акцій, вчинення владою репресій, працівникам прокуратури, які були інструментами репресій, керівництво Генеральної прокуратури виносило заохочення, — розповів Олег Махніцький. — У мене в руках цілий стос наказів про заохочення, які виносили за відповідні дії, тобто це затримання, арешт, притягнення до відповідальності мітингувальників. Вони себе задокументували, є навіть з цього приводу фотографія».

Коридор для чиновника

А поки правоохоронні органи розшукують тих, хто мав безпосередній стосунок до злочинів, вчинених проти активістів Майдану, з країни продовжують тікати колишні чиновники, міліціонери, прокурори. Народний депутат Олег Ляшко навіть запропонував парламенту обмежити в аеропортах виїзд такої категорії пасажирів за межі України, тому що серед них можуть бути ті, хто скоїв злочини. А його колега, народний депутат Сергій Міщенко звернувся до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури, щоб вони негайно усунули з посад керівників аеропорту «Бориспіль» та провели відповідну перевірку щодо їхньої діяльності. За словами пана Міщенка, із самого початку, коли чиновники почали тікати як щури, вони використовували саме повітряні ворота. І якщо в «Жулянах» чергували активісти й зупиняли кожен автомобіль, повертаючи колишніх високопосадовців та депутатів назад, то найбільше летовище країни виявилося комфортним «коридором» на виїзд для таких втікачів.

Активісти намагаються облаштовувати в аеропортах і на трасах блокпости, аби перекрити чиновникам можливість виїзду.

ДОСЬЄ «УК»

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО,
голова Служби безпеки України

Народився 8 червня 1966 року в м. Запоріжжя. Освіта вища, закінчив з відзнакою Київський державний університет ім. Т. Шевченка. 12 років пропрацював у дипломатичній службі України. Із літа 2006 року працював у сфері національної безпеки. У червні 2006 року призначений на посаду першого заступника голови СБУ — керівника Антитерористичного центру при СБ України. Із грудня 2006 року до березня 2010 року очолював Службу безпеки України.

З вересня 2010-го по травень 2012 р. — голова політради партії «Наша Україна», з якої вийшов у травні 2012 року. В липні 2012 р. приєднався до партії «УДАР». З 12 грудня 2012 р. — народний депутат України VІІ скликання. Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах. Член Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї ОБСЄ. З 22 лютого 2014 року — уповноважений з контролю за діяльністю СБУ, з 24 лютого — голова Служби безпеки України.

Олег МАХНІЦЬКИЙ,
виконуючий обов’язки Генерального прокурора України

Народився 15 березня 1970 року в м. Львові. Освіта вища, у 1996 році закінчив юридичний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка.

Трудову діяльність розпочав у 1988 році на Львівському виробничому об’єднанні «Маяк». З 1990-го працював на виробничо-творчому об’єднанні «Краєзнавець». 1996 р. стажувався у прокуратурі Львівщини.

З 1997 р. працює слідчим в органах прокуратури Львівської області. З 1999 року займається адвокатською практикою. У 2006 році його обрано депутатом Львівської міської ради за списками ВО «Свобода». У 2010 році знов обрано депутатом Львівської міськради.

На парламентських виборах 2012 року обрано народним депутатом VII скликання від ВО «Свобода». Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права і правосуддя.

22 лютого 2014 року призначений уповноваженим Верховної Ради з контролю за діяльністю прокуратури. З 24 лютого — виконуючий обов’язки Генерального прокурора України. 

Кадрові зміни —  ще не люстрація

Соціально-правовий відділ
«Урядового кур’єра»

РІШЕННЯ. В.о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков провів низку кадрових змін. Як повідомляє Укрінформ, згідно з наказом керівника відомства звільнено з органів внутрішніх справ начальника департаменту громадської безпеки Олексія Крикуна, начальника департаменту внутрішньої безпеки Олександра Тулаєва, начальника Головного управління МВС України в м. Києві Валерія Коряка, а також начальників головних управлінь МВС України областях: у Дніпропетровській Віктора Бабенка, в Закарпатській — Василя Варцабу, в Черкаській області — Володимира Ліпандіна.

Арсен Аваков звільнив Володимира Астапковича з посади начальника Департаменту ДАІ і призначив замість нього Анатолія Сіренка.

Призначено також Володимира Ошовського на посаду начальника департаменту громадської безпеки МВС, Віталія Яловенка — директором департаменту внутрішньої безпеки. Призначено і нових начальників ГУ МВС України в деяких областях: Георгія Гогуадзе в Дніпропетровській, Леоніда Бойка — в Черкаській, Юрія Мороза — в м. Києві.

Як заявив Арсен Аваков на своїй сторінці у Фейсбуці, він не вважає люстрацією останні кадрові рішення в системі МВС. «Запущено механізм кадрових змін у керівництві МВС. Це ще не люстрація, але це початок процесу глибоких кадрових змін», — зазначив Аваков. За його словами, ситуація дуже непроста та неоднозначна, що вимагає прийняття негайних рішень, як, втім, і виваженості.