КУРОРТНИЙ СЕЗОН

80% українців улітку взагалі  нікуди не виїжджають на відпочинок
 

Починається відпускний сезон — цього року значно раніше, ніж у попередні роки. За словами фахівців з туристичного бізнесу, найбільша кількість заявок припадає на червень. Жителі міст, які прийматимуть чемпіонат Європи з футболу, прагнуть уникнути негараздів, які принесе їм збільшення кількості туристів — футбольних фанатів. Куди ж поїхати, щоб відпочинок був вдалим, до того ж зуміти вкластися в сімейний бюджет?

За словами голови Ради з питань туризму і курортів Євгена Самарцева, сьогодні туристичний бізнес шукає і знаходить варіанти на всі смаки. Для тих, хто не бажає годинами лежати на пляжі, розробляються різноманітні форми активного відпочинку. Актуальний тренд — екскурсійні подорожі Україною.

— Нині готується проект «100 кращих маршрутів активного туризму». Ним передбачається розвиток і давно відомих маршрутів, і зовсім нових. Наприклад, кілька днів тому ми розмовляли з керівництвом заповідника Асканія-Нова, готуємо туди екскурсійний тур. Є цікаві пропозиції щодо пішохідних екскурсій Карпатами, — розповідає Євген Самарцев. — Чимало людей воліє подорожувати саме так — ходити пішки, ночувати в наметах. У зв’язку з цим ми розробляємо програму будівництва кемпінгів у тих місцях, де є чудові екскурсійні маршрути, але немає можливості будувати великі готелі. А ось кемпінги там поставити цілком реально. Цікаві варіанти для відпочинку пропонують Херсонська, Миколаївська області, Закарпаття. Ціни тут досить прийнятні, такі ж і умови, які намагаються створити господарі.

Цього сезону з’явилися пріоритетні напрямки відпочинку за кордоном. Хорватія демонструє безвізову політику, Греція значно спростила порядок отримання візи. Єгипет, куди нині побоюються їхати європейці, встановлює дедалі демократичнішу цінову політику. За словами туроператорів, найдешевші путівки сьогодні — в Єгипет і Туніс.

Для тих, хто бажає не лежати на пляжі, є інші види відпочинку. Фото з архіву редакції

На жаль, перспективи пляжного туризму в новому сезоні все-таки не дуже втішні. За словами фахівців, зниження цін на путівки не передбачається. Навпаки, за попередніми прогнозами, вони зростуть як мінімум на 10-12%. Це стосується як Криму, до якого в більшості туристів є багато претензій, так і закордонних відпочинкових брендів. 

— За нашими даними, 80% українців взагалі нікуди не виїжджають улітку. 5% — за кордон, 15% — відпочиває в Україні, — розповів Євген Самарцев. — В Європі діє система соціального відпочинку — роботодавець цільовим призначенням на відпочинок виділяє гроші, які не підлягають оподаткуванню. Це дуже перспективна система, і ми намагаємося впровадити її в Україні. Крім того, виникла гостра потреба у створенні національної програми розвитку туризму. Адже якісний відпочинок — це не лише комфортабельний номер у готелі. Це комплекс, до якого входять нормальні дорогі, чисте навколишнє середовище, транспорт тощо. У травні ми збираємо «круглий стіл» за участі представників Міністерства екології, Укрзалізниці, Укравтодору, голів облдержадмінстрацій, щоб розробити алгоритм системного підходу до проблем туризму в нашій країні.