ЛІКНЕП

На Харківщині студентам-контрактникам держава компенсувала в середньому по 850 грн

На Харківщині з початку року держава повернула майже 6 млн грн у вигляді податкової знижки, передбаченої Податковим кодексом України. Йдеться про часткову компенсацію витрат на оплату навчання у виші, середньому професійному закладі, платних медичних послуг, за користування іпотечним житловим кредитом тощо. За інформацією Державної податкової служби харківського регіону, ця сума на 902 тис. грн перевищує минулорічний показник.

Загалом 6700 жителів Харківщини, або кожен п’ятий із понад 31 тисячі, що подали до податкової свої декларації про майновий стан і доходи за 2011 рік, отримали податкову знижку. У середньому кожному із державного бюджету компенсовано приблизно 1 тис. грн. В основному такою пільгою скористалися студенти-контрактники, яким держава компенсувала майже 5 млн грн. У середньому кожен повернув собі 850 грн.

Додаткова знижка поповнює бюджет уонтрактника. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Механізм отримання податкової знижки на навчання нескладний. Як роз’яснили у Державній податковій службі у Харківський області, громадянину-резиденту треба мати реєстраційний номер облікової картки платника податку або за його відсутності через релігійні переконання — відповідну відмітку в паспорті. До кінця року треба подати в податкову інспекцію за місцем своєї реєстрації річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2011 рік. У ній обов’язково слід зазначити відповідні реквізити платіжних та розрахункових документів (квитанції, фіскальні чи товарні чеки, прибуткові касові ордери тощо), що підтверджують сплату коштів, витрачених протягом 2011 року на навчання, із зазначенням конкретних сум.

Податкова знижка застосовується виключно до доходів, отриманих протягом минулого року у вигляді заробітної плати, зменшеної на суму єдиного соціального внеску на загальнообов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду(?) (у передбачених законодавством випадках) та податкової соціальної пільги за її наявності. При цьому сума, яка може бути повернута з бюджету, не перевищує розміру місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи (чинного на 1 січня звітного податкового року), помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн, у розрахунку на кожну особу, яка вчиться, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року (у 2011 році максимальна сума такої компенсації становить 1320 грн). Таким чином, державна допомога громадянам на здобуття професійної та вищої освіти щорічно збільшується відповідно до зростання розміру прожиткового мінімуму.

Втім, якщо платник вчасно не скористався своїм правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то на наступні податкові роки це право не переноситься. Податківці радять поспішати до податкової з декларацією про доходи, якщо ви зацікавлені частково компенсувати свої минулорічні витрати.