Ліонель  Мессі  уп’яте в кар’єрі став володарем «Золотого м’яча». У 2015 році аргентинець виграв з «Барселоною» п’ять клубних турнірів (чемпіонат і Кубок Іспанії, Лігу чемпіонів, Суперкубок  УЄФА і клубний чемпіонат світу), а зі збірною Аргентини дійшов до фіналу Кубка Америки. Про це було оголошено на церемонії  у Цюриху в понеділок.

Лео знову відірвався від Крішті на два «м’ячі». Фото з сайту independent.co.uk

Тим часом стали відомі деякі подробиці голосування за «Золотий м’яч-2015». Аргентинець в опитуванні тренерів і капітанів національних збірних, а також журналістів з країн-членів ФІФА набрав 41,33% голосів, Кріштіану Роналду — 27,76%, а у Неймара, який посів третє місце, — 7,86%. Інші відсотки розподілили між собою гравці, які не потрапили в трійку фіналістів.

Цікаво, що Мессі і Роналду не голосували один за одного. Аргентинець свої голоси віддав партнерам по «Барселоні»: Суаресу, Неймару та Ін’єсті. А Роналду обрав свою трійку кращих одноклубників з «Реала»: Бензема, Хамеса і Бейла.

«Це особливий для мене момент — повернутися на сцену і отримати головний приз після двох років, коли вигравав Кріштіану Роналду, — зазначив Мессі, який цьогоріч одягнув на церемонію  класичний чорний  костюм з краваткою-метеликом.

У  попередні роки екстравагантне вбрання  форварда на вечірку ФІФА додавало церемонії строкатості: 2013-го, приміром, він був у чорному костюмі у дрібний білий горошок, а рік потому одягнувся у яскраво-червоні піджак і брюки. Минулого року Ліонель віддав перевагу фіолетовому кольору. У Цюриху оголосили переможців і в інших номінаціях. Так, у команду 2015 року ввійшли: воротар Мануель Нойєр, захисники Дані Алвес, Т’яго Сілва, Серхіо Рамос і Марсело; півзахисники Андрес Ін’єста, Лука Модрич, Поль Погба; нападники Неймар, Ліонель Мессі і Кріштіану Роналду.

Кращим тренером року визнано наставника іспанської «Барселони» Луїса Енріке.  Кращою футболісткою року стала Карлі Ллойд («Х’юстон», США), а найкращим тренером у жіночому футболі — головний тренер збірної США Джил Елліс.

«Золотий м’яч» заснувала редакція французького журналу «Франс Футбол» у 1956 році, і вручали його кращому гравцеві Європи. З 1991 року ФІФА паралельно стала вручати власний приз найкращому футболістові року, а в 2010-му їх об’єднано.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»