ПІДСУМОК

Один з них угніздився над кіношним «Домом» завдяки другорядній ролі Богдана Ступки

Істинну зиму розпочав Старий Новий рік: засніживши й заморозивши нас по-справжньому. А кінематографічний січень в Україні настав на Водохреще — з прокатного марафону по кінотеатрах держави художньої стрічки вітчизняного виробництва кінорежисера Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», яку від 19 січня переглянули понад 20 тисяч українців, та із завершення в Одесі зйомок нового художнього фільму Кіри Муратової «Кінопроби. Однокурсники». Обидві кінокартини — «родички» за Програмою виробництва національних фільмів 2011—2012 років і за бюджетною сумою: на першу витрачено 16 мільйонів грн, друга — фінансово дорожча лише на 500 тисяч. Та якщо  дітище команди Михайла Іллєнка подолало шлях до екрана завдовжки  у 5 років, то знімальний період «Кінопроб. Однокурсників» Кіри Муратової тривав три з половиною місяці, а монтажно-тонувальний процес має закінчитися до весни, щоб зі світовою прем’єрою вписатися в один з авторитетних міжнародних фестивалів.

Комусь із глядачів стане  «найріднішим»з усіх авторських дуетів у фільмі  «Кінопроби. Однокурсники»  саме цей: Алла Демидова- Олег Табаков. Фото з сайту ruskino.ru

Впізнавана скрізь за творчим почерком, але непередбачена, за словами одеського актора Георгія Делієва, за «внутрішнім компасом», Кіра Муратова «знімає те, що їй органічне, та іноді й не здогадується, яким буде фінал», навіть у своєму двадцять першому фільмі «Кінопроби.Однокурсники», де вона ще й автор сценарію. Про фінал свого  любовного трикутника — як же вчинити, кохаючи двох жінок водночас, — герой фільму  допитується у знайомої, котру не бачив багато років, потрапивши у відрядження в місто, де вона живе. Цю життєву історію інтерпретують у фільмі кілька пар акторів: Рената Литвинова і Сергій Маковецький, Олег Табаков і Алла Демидова, Наталія Бузько і Віталій Лінецький, а також Георгій Делієв, Ута Кільтер, Юрій Невгамовний, Геннадій Скарга. Бо, як пояснює свій задум Кіра Муратова, «шалено цікаво подивитися, як різні люди поводитимуться за однакових обставин. Адже їхні характери настільки ж різноманітні, як і відбитки пальців. Звідси й народилася форма кінопроб як драматургійно життєвої історії».

Фільм  «Дім»  : кадр переможної ролі Богдана Ступки. Фото з сайту ruskino.ru

Згадалася принагідно екранна історія в зарубіжному фільмі, де в одній серії пояснює причину розлучення чоловік, а в другій — його дружина, і це мов зовсім різні сюжети. Сюжет «Кінопроб. Однокурсників» множиться на більше індивідуальностей, ніж двох, а якщо додати, що його подумки примірятимуть на себе і глядачі, то  майбутня зустріч із цією кінокартиною особливо заманлива. Причому ще й у тому ракурсі, яких особин принадить вона до свого «заповідника» із фауни кіношних нагород, де водяться «білі слони», «золоті й срібні ведмеді», коштовне птаство... «Золотий орел», наприклад, прилетів наприкінці січня з Москви до Богдана Ступки — так оцінили його роль другого плану у фільмі «Дім» Олега Погодіна академіки кінематографічних наук. Причетна Україна й до другого «Золотого орла», який отримав Олександр Міндадзе за кращий сценарій у стрічці «В суботу», де  продюсери і  колишній киянин Олександр Роднянський, і Олег Кохан із SOTA Cinema Group, котрий нині продюсує «Кінопроби. Однокурсників».