ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Глава уряду наголошує на необхідності застосування всіх важелів для подальшого розвитку економіки 
 

Згідно з попередньою оцінкою, зростання валового внутрішнього продукту України за січень — липень цього року становило 2%, що є непоганим результатом з огляду на кризові тенденції в єврозоні. Проте, як заявив Прем’єр-міністр  Микола Азаров, цього не достатньо для поліпшення життя в нашій державі.

У цьому контексті Прем’єр-міністр звернув увагу присутніх на засіданні посадовців на потребу активнішої підтримки вітчизняних підприємств. «За даними Державної служби статистики, в липні, порівняно з червнем, промисловість дала продукції на 3% більше. Зростання відбулося переважно за рахунок видобувної промисловості та виробництва електроенергії. Натомість виявилися проблеми у металургів і машинобудівників. Звертаю на це увагу керівників відповідних відомств і доручаю негайно запропонувати заходи підтримки цих галузей», — заявив Микола Азаров.

Водночас, за його словами, слід енергійніше відкривати зовнішні ринки для українських товарів, а також створювати на українському ринку можливості для іноземних інвесторів. Глава уряду наголосив на необхідності сприяти вітчизняним підприємствам-експортерам знаходити у важкий час замовлення на внутрішньому ринку.  

Зростання ВВП залежить від кожного з нас. Фото УНІАН

На переконання Прем’єр-міністра, такі можливості є й за умов рецесії світової економіки. Зокрема він зазначив, що під час зустрічі зі спеціальним Уповноваженим Президента Республіки Корея Лі Дже О, що відбулася минулого тижня, корейська сторона запропонувала інвестиції в нашу економіку та висловила зацікавленість в активізації двосторонньої торгівлі. «Корейський бізнес добре роздивився потенціал України. Корея готова взяти участь у спільному виробництві в Україні швидкісних поїздів, будівництві швидкісних залізниць, спорудженні терміналу скрапленого газу, у проектах в агропромисловому комплексі, проектах створення електронного врядування тощо», — зазначив Микола Азаров.

Окрім того, за його словами, розвиваються по висхідній торгово-економічні відносини з Китаєм, Бразилією, Індією. «Я вимагаю приділити особливу увагу передусім економічним відносинам із країнами, що демонструють динамічний розвиток», — зауважив у цьому контексті глава уряду.

Однак окрім зростання промислового виробництва, зростання обсягів іноземних інвестицій і торгівлі, існують інші важелі, що можуть позитивно вплинути як на розвиток економіки, так і на імідж України у світі. Як приклад Микола Азаров навів Національний Сорочинський ярмарок, який глава уряду відвідав минулого тижня.

«З одного боку, це емоційно сильна фольклорна традиція, а з іншого — змістовний економічний захід. Сорочинський ярмарок має потенціал стати в один ряд із відомими у світі ярмарками. Потрібна сучасна інфраструктура і маркетинг. Міланський міжнародний ярмарок чи світовий ярмарок у Торонто також колись починалися із продажу товарів місцевих майстрів. А нині їх знає весь світ», — зазначив Прем’єр-міністр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо обмеження втручання у діяльність суб’єктів господарювання (проект Закону);

♦ Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України (щодо удосконалення господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми (постанова Кабінету Міністрів).