Системний протиправний тиск на бізнес припинено. «І залишкові явища найближчим часом буде викорінено», — пообіцяв під час брифінгу в Кабміні заступник міністра доходів і зборів Володимир Хоменко, звітуючи про зроблене за сто днів на посаді куратора податкової міліції.  

Він запевнив, що податкова міліція змінила акценти в роботі: однозначно відмовилася від плану в кількісних показниках виявлення фінансових злочинів і зосередилася на економічному ефекті, тобто на поверненні коштів до держбюджету. Кількість перевірок за матеріалами оперативних підрозділів зменшилася істотно: з  1,3 тисячі у січні до 113 — у травні. Водночас донарахування податків до сплати за проведеними перевірками збільшилося більш ніж утричі — до 96 мільйонів гривень.      

Заступник міністра нагадав, що з початку цього року кримінальне провадження за ухилення від оподаткування може розпочинатися у разі несплати податків у сумі понад 609 тисяч гривень (тобто під розслідування можуть потрапляти фінансові операції, що перевищують 3,6 мільйона, оскільки 20% ПДВ від цієї операції — і є ці 609 тисяч). Тож він констатував, що кримінальні провадження щодо представників середнього бізнесу — скоріше виняток. «Такий бізнес має бути захищений від державного рекету. Держава мусить активно займатися масштабними зловживаннями», — вважає він.

Саме тому нині зусилля оперативників сконцентровані на великих неплатниках податків, зокрема й на найбільших торговельних мережах, які продовжують застосовувати кримінальні схеми ухилення від сплати податків. 

«Загалом керівництво Міндоходів за сто днів роботи намагалося переорати поле для збагачення державних чиновників, тобто усунути причини незаконного тиску на бізнес», — зауважив Володимир Хоменко.

У міністерстві задоволені результатами боротьби з тіньовою економікою. Тут борються з фінансовими паразитами і наводять лад там, де розкрадали мільярдні суми: контрабанда, нелегальний ринок підакцизних товарів, конвертаційні центри. Зусилля податківців не були марними: за останні три місяці припинено діяльність 18 таких центрів, через які пройшло 2,5 мільярда гривень. Наприклад, у Дніпропетровську ліквідовано злочинну схему розкрадання бюджетних коштів — тамтешній «конверт» відмив 1 мільярд гривень, які  привласнили учасники схеми. За головного в них був заступник міського голови, який нині під арештом.

Триває боротьба і з розкраданням ПДВ. За аналогічний період відпрацьовано незаконних операцій на суму понад 8,9 мільярда гривень, з них 6,7 мільярда вже перебувають під кримінальним провадженням. Протидіють податківці й незаконному обігу підакцизних товарів. Якщо в січні — лютому нелегальний обіг алкоголю становив 40—50%, або 20—25 мільйонів пляшок (втрати акцизного податку були майже 250—300 мільйонів гривень щомісяця), то нині він скоротився до 10%. Завдяки цьому до бюджету надійшло 350 мільйонів гривень, а за рахунок підвищення ставок акцизного збору — приблизно 50 мільйонів. Тобто співвідношення на користь ведення активної боротьби з нелегалами. Звільнену останніми нішу займає легальний бізнес.

А апетити у злочинців ще ті. За інформацією Міндоходів, за березень —червень вилучено лікеро-горілчаних виробів на 134,8 мільйона гривень. Розпочато кримінальне провадження і щодо Укрспирту, екс-керівника якого оголошено у розшук. Його та прибічників, що брали участь у незаконних схемах, є за що притягнути до кримінальної відповідальності. Так, за даними Міндоходів, Укрспирт продавав необлікований спирт. Як наслідок — торік втрати бюджету становили 3,5 мільярда гривень акцизного податку та ПДВ.