КУРОРТ

На початку осені гостям тут дарують цікаві розваги  та відпочинок  за доступними цінами

Швидко спливають останні літні деньки, і невдовзі в Бердянську настане оксамитовий сезон. Багато хто з нас для відпустки обирає  саме цей період. Чому? Бо, по-перше, так рекомендують лікарі. Адже нарешті спадає виснажлива спека, сонце стає лагіднішим — засмагати можна і в полудень, ультрафіолет уже не такий агресивний. Тому  більшість оздоровчих заходів для організму о цій порі позбавлені побічних неприємних ефектів.

На свіжому повітрі юшка видається ще смачнішою. Фото автора

По-друге, цей період найбільше підходить для відпочинку тим, хто прагне усамітнитися на морському узбережжі і насолоджуватися  спілкуванням із природою. Зазвичай у літні місяці пляжі ущерть заповнені родинами із дітьми. А з 1 вересня, коли стартує навчальний рік, більшість відпускників із дітлахами повертаються додому. Тож у Бердянську настає саме така тиша, яка забезпечує належний комфорт для якомога повнішої душевної та фізичної реабілітації.

А ще важливо, що відпочинок в оксамитовий сезон стає доступнішим.  Це – період максимальних знижок на  житло, харчування, об’єкти  курортної інфраструктури. Утім, о цій порі культурне життя у Бердянську не завмирає, а навпаки — додає обертів. Особливо цього року! Бо у вересні місто-курорт відзначає 185-ту річницю з дня свого заснування.

— Ми підготували насичену й цікаву культурну програму для бердянців і гостей міста, — розповідає Бердянський міський голова Олексій Бакай. — Серед них — фестиваль настільних ігор з неповторним бердянським колоритом, зустрічі з молодими джазменами України і Росії в рамках традиційного Фестивалю молодих виконавців «Джаз-форум-2012», який відбудеться 8—9 вересня, і фестиваль «Пісні морського міста», який цього року вперше проходитиме в нашому  місті і стартує 16 вересня. Закінчиться свято визначного ювілею вже традиційним фестивалем «Бердянська юшка-2012», в якому, окрім команд з усіх 13 мікрорайонів міста, беруть участь і команди з міст-побратимів.

А покуштувати юшку від найкращих кухарів Бердянська зможе кожний. Фестиваль юшки стане наймасштабнішим заходом такого роду в Україні, заявку на реєстрацію цього ми вже подали в редакцію Книги рекордів України.

До того ж  Бердянськ продовжує утримувати пальму першості серед українських міст-курортів щодо кількості різноманітних цікавих пам’ятників на душу населення. Саме тут нещодавно встановили  монумент курортникам. Є в місті й пам’ятник зламаній милиці, бо ті, хто приїжджають сюди із милицями, після лікування цілющими грязями залишають ці підпорки і повертаються додому вже на своїх обох. Увічнили тут і комара-звонця, який сприяє утворенню цілющої грязі у місцевих лиманах.

А чого варте «Крісло матеріалізації та виконання бажань», авторка цих рядків знає не з чуток: слід лише зручніше вмоститися на ньому і забажати заповітне, і мрія обов’язково здійсниться. Є й пам’ятник щасливому дитинству у вигляді триколісного велосипеда, а також  пам’ятник «Жабі», що уособлює людські вади —  заздрість, лестощі і жадібність. Увічнили бердянці й сантехніка Васю, і всюдисущих дачників на прополці в компанії з колорадським жуком, і хлопчика-рибалку, і  бичка-годувальника. 

Для зручності відпочивальників у Бердянську відкрили 20 відділень банків, дев’ять супермаркетів, 1400 об’єктів сфери торгівлі, послуг, розваг. Найпопулярніші з них — найбільший на території колишнього СРСР аквапарк «Мис доброї надії», зоопарк «Сафарі», дельфінарій «Немо». І саме напередодні оксамитового сезону тут відкривають одне з найбільших у Європі коліс огляду: з нього всю околицю видно як на долоні.