Отримання Україною безвізового режиму й реформи вітчизняного енергосектору обговорив віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон із главою Представництва ЄС в Україні Х’югом Мінгареллі. Україна вже виконала всі зобов’язання для скасування візового режиму й очікує на ухвалення Євросоюзом позитивного рішення найближчим часом. «Позитивне рішення істотно, хоч і опосередковано, продемонструє підтримку Брюсселя реформаторських кроків уряду України», — наголосив урядовець.

Х’юг Мінгареллі погодився: відсьогодні свою частину зобов’язань має виконати європейська сторона, запевнивши, що робитиме все необхідне для прискорення цього процесу.

Він підтвердив, що співпраця в енергетичному секторі залишається одним з основних напрямів взаємодії України і ЄС уже протягом чверті століття. Європейські партнери опікуються реформуванням енергосектору України, усвідомлюють занепокоєння, пов’язані з деякими нещодавніми рішеннями ЄС у сфері використання магістральних газопроводів, і надалі докладатимуть усіх зусиль, щоб Україна залишалася провідним транзитером природного газу до Європи.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»