Палеонтологи з Саутгемптоновського університету відкрили новий вид динозавра, який жив на Землі 115 мільйонів років тому і відносився до того ж сімейства, що і тираннозавр, передає телеканал Sky news.

Вважається, що тварина, якій належали кістки, потонула

Повідомляється, що за підсумками дослідження чотирьох кісток, знайдених на британському острові Уайт у минулому році, вчені прийшли до висновку, що вони належать невідомому раніше науці динозавру. Згідно з висновками палеонтологів, цей вид мешкав на землі в крейдяний період і відноситься до сімейства тераподових, до якого входить також тираннозавр, а його довжина могла досягати 4 метрів. Новому виду вчені дали назву Vectaerovenator inopinatus.

Експерти стверджують, що тварина була близьким родичем тиранозавра рекса

«Даних про тераподових динозаврів у Європі часів середини крейдяного періоду не так вже й багато, тому дійсно цікаво мати можливість розширити наше розуміння видової різноманітності динозаврів цієї епохи», – заявив аспірант університету, керівник дослідження, Кріс Баркер, слова якого наводить Sky news.

Як нагадує телеканал, в 2019 році на острові Уайт були виявлені чотири кістки з шиї, спини і хвоста динозавра. Пізніше експертиза показала, що скам'янілості, ймовірно, належать одному і тому ж динозавру, який міг жити на північ від узбережжя острова Уайт.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»