ШКІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ.Сіли за книжки – про обід забули. Правильно харчуються менше половини школярів, підрахували у Міністерстві охорони здоров’я. Лікарі стверджують – все через навантаження. Зранку до обіду у дітей уроки. Пізніше – кілька секцій та гуртків. Аби всюди встигнути, часто жертвують обідом.

«Звертаються частіше зі шлунково-кишковими проблемами через нерегулярне харчування. Через велике навантаження не завжди вдається організувати процес харчування», - каже лікар-педіатр Наталія Яковлева.

День має обов’язково починатися зі сніданку, радить лікар. Що їсти – єдиного рецепту немає. Та зранку дитині потрібно більше енергії. Тому їжа має бути багата на білки. Вони є як у м’ясі, так і в сирі. А що з цього вибрати – вирішує сама дитина, аби день почати із задоволенням.

Спочатку майже кожен ранок для першокласника - стрес. Тому часто їсти просто не хочеться. Тоді апетит можна нагуляти. Зробити зарядку, зібрати все до школи і вже потім поснідати.

«Організм дитячий ще не прокинувся. Дітки ще маленькі, і буває таке, що батьки підняли дитину і зразу бігом-бігом, самі поспішають на роботу. Буває таке, що діти не хочуть, але це все дисциплінується», - запевняє вчитель початкових класів Леся Голюк.

Голодній дитині сприймати науку складно. Тому батьки мають потурбуватися про полуденок. За нього зійдуть навіть фрукти чи бутерброди з натуральним м’ясом чи сиром. А от йогурти давати з собою небезпечно. Можуть зіпсуватися.

А можна перекусити й у школі. Правда, тут бажано, щоб хтось стежив, чи поїла дитина. Бо корисна молочна каша може так і залишитися у тарілці.

Правила доброго обіду прості – має бути і перше, і друге , і салат. Але без ненатуральних та калорійних батончиків. А от із вечерею потрібно бути обережнішим. Страви вибирати легші і їсти раніше.

«Бажано, щоб дитина їла за годину до сну. Меншим робити цей проміжок не можна», - попереджає педіатр.

Лікарі кажуть: головне для школяра - режим. Але за всіма цими правилами радять дослухатися і до бажань дитини. Бо гарний настрій – чи не головна складова здоров’я. 

ICTV