ЗГУБНІ ЛІКИ. Фармацевтичний концерн «Ґрюненталь» вибачився перед жертвами виробленого ним препарату талідомід – через 50 років після завданої шкоди.

Заспокійливий засіб, що його винайшли на початку 50-х років, дуже полюбили вагітні жінки: він рятував їх від ранкової нудоти. Лише за кілька років зясували: препарат негативно впливає на плід.

«Ми просимо пробачення, що впродовж півстоліття ми не знайшли людського підходу до вас. Ми байдуже мовчали. І тепер нам дуже соромно», – сказав директор концерну Гаральд Шток на відкритті скульптури, присвяченій жертвам препарату.

Людям, що через препарат стали каліками, простих вибачень недостатньо.

«Ми хочемо тут у Німеччині створити прецедент, якого уникали десятиріччями. Ми хочемо, щоб той, хто завдав шкоди – компенсував її, як це заведено в цивілізованих країнах,»- каже один з учасників акції протесту під стінами «Ґрюненталя».

Ліки випустили на ринок без клінічних випробувань. У жінок, що приймали талідомід, народжувалися діти з фізичними вадами, часто у них була відсутня котрась з кінцівок. В період з 1957 по 1961 роки, поки препарат був у доступі, через нього у світі народилося більше 10 тисяч немовлят з відхиленнями. 

Copyright © 2012 euronews