Фото майже сторічної давності, які зробив чех Флоріан Заплетал, роблять доступним для широкого загалу вигляд пам’яток та інших старожитностей після виходу в світ книжки «Міста і села Закарпаття».

Флоріан Заплетал залишив величезний архів світлин, які зробив у 1919—1925 роках під час подорожей колишньою Підкарпатською Руссю (окрема адміністративна територія в часи довоєнної Чехословаччини) — нинішнім Закарпаттям.

Цей архів дбайливо зберігає відомий дослідник української культури у Словаччині голова Асоціації українців у Словаччині, іноземний академік Національної академії наук України Микола Мушинка. Книжка, яка з’явилася завдяки творчій співпраці Миколи  Мушинки  з місцевим краєзнавцем Михайлом Сирохманом і  видавцем Олександром Гаркушею (автором  дизайну й оригінал-макета), побачила  світ у друкарні «Karpatia». Її наклад — 900 примірників. 

Попередній  доробок  Флоріана Заплетала, який видав колектив цих авторів — «Дерев’яні церкви Закарпаття», мав успіх у читачів. Видання «Міста і села...» також  претендує на нього, бо з фотографічною достовірністю відображає побут жителів різних куточків краю, їхнє житло, одяг у  далекі від сьогодення часи. Більшість об’єктів, зображених на світлинах, не збереглися, тож читачі мають унікальну змогу здобути правдиві знання про не відоме досі минуле. Книжка доступна й іншомовним читачам, бо поряд з українською підписи під світлинами зроблено чеською й англійською мовами.