Мінекономрозвитку підбило підсумки виконання державних інвестиційних проектів. Як повідомляє прес-служба міністерства, оцінено  ефективність бюджетних інвестицій у пріоритетні проекти.

Держбюджет на 2016 рік передбачав мільярд гривень для 10 державних інвестиційних проектів у галузях охорони здоров’я, охорони навколишнього середовища, інфраструктури та соціально-культурній. Загальна вартість проектів — понад 14 мільярдів гривень, 8 з яких — кошти, необхідні для завершення проектів. Їх мають залучити за рахунок видатків державного бюджету.

Згідно з проведеним моніторингом, торік фактично використали 748,3 мільйона гривень, що становить приблизно 75% суми видатків, передбачених на період звітного року. 7 із 10 проектів виконали план фінансування повною мірою, 2 — частково. Національний інститут раку (головний розпорядник коштів — Міністерство охорони здоров’я) не використав гроші, передбачені на 2016 рік на реконструкцію й розширення.

Три проекти перебувають на стадії повної готовності: завершено реконструкцію рентген-радіологічного відділення ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О. С. Коломійченка НАМН України», гідроізоляційного екрана сховища ПЗРВ «ІІІ черга ЧАЕС» та законсервовано сховище № 29 ПЗРВ «Буряківка». Останні два проекти забезпечують ізоляцію радіоактивних відходів від шкідливого впливу на довкілля.

Будівельні роботи щодо реставрації клінічного корпусу №3 ДУ «Інститут нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова НАМН України» виконано наполовину (52,9%). Сучасний лікувально-діагностичний комплекс Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» та реконструкція й розширення Національного інституту раку готові на 23,3% та 11,9% відповідно. Проект щодо покращення доріг у Львівській області — на 13,3%, реставрація Маріїнського палацу — на 30,2%, створення Культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» — на 10,2%. Реконструкція гідротехнічних споруд захисних масивів дніпровських водосховищ щойно розпочалася (ступінь їх готовності — 4,2%).

З 2015 року Мінекономрозвитку активно вдосконалює систему контролю та оцінки ефективності державних інвестицій. З ініціативи міністерства Верховна Рада ухвалила зміни до Бюджетного кодексу, а уряд — до Порядку відбору державних інвестиційних проектів. Це істотно допомогло визначити 10  пріоритетних проектів для державних інвестицій.

За словами першого віце-прем’єр-міністра України — міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва, попри певні технічні та організаційні складнощі, з якими зіткнулася реалізація деяких з окреслених проектів, результати 2016 року можна оцінити як задовільні. Отож державна інвестиційна стратегія стала ефективнішою.

Відділ економікита державного управління
«Урядового кур’єра»